Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Smarowanie niebieskiego alpsa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Smarowanie niebieskiego alpsa

Witam
    Jakis czas temu w moim es'ie zaczeły sie problemy z potencjometrem siły głosu,usterka wyglada nastepujaco,przy załaczaniu wzmaczniacza lewy kanał gra ciszej dzieje sie to sporadycznie a po podniesieniu glosnosci i powrocie problem zanika i moze tak grac nawet pare dni potem problem powraca.
    Sony zamontował tam 120K niebieskiego alpsa z silniczkiem nowy ponad 150zł...
    Z tego co wyczytalem to alpsa tak łatwo nierozbiore a nie chce go nawiercac czy nacinać.
    Moje pytanie brzmi nastepujaco, czy wlewajac kontakt do potenciometrów w te dwie szczeliny widoczne na zdjeciu http://avpg2.homepage.t-online.de/al...MC_700x524.jpg dotrze on tam gdzie powinien??

Mi się wydaje, że tak bo na tych płytkach jest spirala po której ślizga się blaszka.

Skomentuj

Spokojnie możesz pryskać kontaktem przez te szczeliny.
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

To mnie troszke uspokoiło,co prawda sa 2 sruby i da sie do niego dostać niestety silnik jest centymetr za tymi srubami i jest to nierozbieralne przez silniczek:flapper:
        A jeszcze jedno,czym najlepiej pryskac,słyszałem ze zwykły kontakt tylko wiecej napaskudzi niz pomoże myslalem o kontakcie do potków sprawdzi sie ??

Skomentuj

Jesteś na 100% pewny że to wina potencjometru?
          Mnie to wygląda na zimne luty, gdzie po podkręceniu siły głosu moc wzrasta i "coś" zaczyna poprawnie przewodzić.

Skomentuj

Zawsze wszystkie potencjometry których nie rozbieram spryskuje Kontaktem PR, pryskam i kręcę aby rozprowadzić preparat na tarczach ślizgowych.

Oczywiści jak już masz sprzęt rozebrany to wypada zakonserwować pozostałe części mechaniczne oraz sprawdzć wszystkie połączenia stykowe oraz zimne luty.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              myslalem o kontakcie do potków sprawdzi sie ??
              Jak sama nazwa wskazuje wlasnie od tego jest. Ale nie pamietam zeby kiedykolwiek ten preparat pomogl na dluzej. Jak potencjoemtr jest zurzyty to czyszczenie nie wiele mu da. U ciebie pewnie jest cos z mechanika, bo potek nie trzyma symetrii suwakow. Czasami to czuc w skrajnych pozycjach, czuc opor a potem jakby klikniecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                Ale nie pamietam zeby kiedykolwiek ten preparat pomogl na dluzej. Jak potencjoemtr jest zurzyty to czyszczenie nie wiele mu da.
                ten spray znakomicie sie sprawdza przy dawno nie uzywanych wzmacniaczach, gdzie styki sie utlenily. w takich starych diorach dziala bardzo dobrze.
                jak jest zuzyty to faktycznie szybko przestaje dzialac

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                  Jesteś na 100% pewny że to wina potencjometru?
                  Mnie to wygląda na zimne luty, gdzie po podkręceniu siły głosu moc wzrasta i "coś" zaczyna poprawnie przewodzić.
                  Na 100% nie jestem pewien sprawdzalem zimne luty na płytce końcówki mocy i nie było zadnego,płytki preampu sprawdze jak rozbiore wzmak do czyszczenia potka to sprawdze zimne luty.
                  Aczkolwiek jak mówilem problem pojawia sie sporadycznie i przekrecenie gałki o pare stopni pomaga nawet na kilka załaczen wzmaczniacza,dodam ze podczas ciagłej pracy nie ma zadnego problemu z separacja kanałów nic nie strzela ani nie swiruje:)

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------

Własnie zauważyłem podniosłem wzmaczniacz i lekko mocniej postawilem i prawy kanał automatycznie sie przyciszył po ponownym udezeniu w bude problem znikł.
                  W takim razie to najprawdopodobniej zimny lut,no chyba ze potenciometr mógł sie w jakis sposób przestawic.
                  Gdzie w takim razie moge szukać tego zimnego lutu? sekcja sygnału mam rozumieć?

Skomentuj

Sprawdź też wszystkie łączenia płytek, w ostatnim 570ES któego serwisowałem, nierównomierne granie było spowodowane słabym kontaktem płytki regulacji głosności z płytką selektora wejść. I to nie pierwszy przypadek we wzmacniaczach Sony.

Skomentuj

Czaruję...
                    X