Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz do Uniampa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz do Uniampa

Witam serdecznie

Chciałbym sie spytać czy istnieje jakiś sensowny projekt przedwzmacniacza, albo ktoś używał juz jakiegoś gotowego, jakiejś firmy z Uniampem?

W moim odczuciu Uni gra trochę zbyt chłodno i za bardzo na twarz bez czaru i takiej wciągającej muzykalności. Ma kapitalny szybki, punktowy i taki utwardzony rzekłbym perkusyjny bas, świetną średnicę i górę i igólnie wymiata bo blachy brzmią jak blachy, stopa jak stopa, gitara jak gitara, ale dla mnie trochę zbyt chłodno i sterylnie.

Mam również Rotela RA 931 MKII i on dostaje baty od Uniampa pod względem szybkości prowadzenia basu, wykopu w ogóle i dynamiki, jednak ma on w sobie takie lekkie osłodzenie dzwięku, że wciąga niesamowicie. Jak słucham Uni to brakuje mi tego, co ma Rotel, jak z kolei słucham Rotela to brakuje mi tych zalet Uniampa.

W związku z powyższym założyłem ten temat ponieważ ciekawi mnie na ile można umuzykalnić Uniampa nie tracąc tych w/w zalet

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje to będę wdzięczny. pozdrawiam

Dobry przedwzmacniacz to jego brak, a jeśli Uni jest za sterylny to zwyczajnie musisz złożyc coś innego. Bufor lampowy czy coś innego nie powinno z założenia wnieść muzykalności do brzmienia... Złóż dobrą lampę i będziesz miał i precyzję i muzykalność a mocy też nie mało.

Przenoszę do elektroniki...

Skomentuj

Dobra lampa załatwi sprawę....będzie Pan zadowolony:)

Skomentuj

Pytanie się pojawia jakie posiadasz kolumny, może zwyczajnie rotel ładnie podbija niskie częstotliwości i dźwięk wydaje się bardziej "wypełniający". Proponuję pobawić się barwami dźwięku nim przeskoczysz na lampę. Może być barwa irka, ciekawa jest też barwa z accu e450, a nóż widelec będzie Pan zadowolony mniejszym kosztem;-)

Skomentuj

regulacja barwy do Scanów...? :)

Skomentuj

Dlatego zapytałem o kolumny to po pierwsze:-) Po drugie jeżeli to są scany dwudrożne to od razu warto byłoby zapytać w jak dużym pokoju:-) akustyki(rozstawienia) czepiać się nie będę, bo z rotelem jest bardziej "muzykalnie" a z uniampem jest "surowo", nie zmieniam swojej propozycji, mały koszt, a kolega będzie mógł się przekonać czy w tym rzecz. Mogę nawet wypożyczyć barwę accu z zasilaczem, ale niestety bym potrzebował trochę czasu, sesja teraz a trzeba by poskładać to do kupy:-) Chyba, że chcesz pożyczyć accu 307 z tą barwą z E-450.

p.s. barwa ta naprawdę mało wnosi od sb, tak samo jak barwa irka, stąd też ta propozycja.
            Last edited by Adam_85; 14.06.2013, 09:17.

Skomentuj

Jakby co to mam preamp lampowy do Uniampa :) Ze stabilizacją żarzenia oraz anodowego.
              Mogę pożyczyć do testów :) A jak się spodoba to się dogadamy :)
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A co to jest dokładnie Luszti? Z założenia taki preamp lampowy nie powinien wnieść do dźwięku nic.

Skomentuj

Zmodyfikowany układ WK-WA na 6N1P.
                  Wierz mi, że zmienia brzmienie. Zwłaszcza jak się wsadzi ECC88 Tesli (zamulacz, może by akurat podpasował) :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Skoro wnosi, tzn. że degraduje dźwięk i na stopniu końcowym będą tylko wzmacniane zniekształcenia. Nie po to robi się takie rzeczy.

Skomentuj

Jeśli np barwa dźwięku modyfikuje dźwięk to także zniekształca?

Lampa oczywiście zniekształca bo wprowadza parzyste harmoniczne, ale są tacy co to lubią.
                      JFET także wprowadza parzyste harmoniczne i nie bez powodu jest często używany.
                      Odbiór dźwięku to sprawa subiektywna i jeśli komuś się to podoba to czemu mamy mu narzucać inną wolę ?

Skomentuj

No bo po to buduje się lampiaki, poziom zniekształceń potrafi sięgnąć 8%..
                        Irek już pisał o dostawianiu lampy na początku Uniampa. Próbowałem też kiedyś sobie dostawić, zarówno w Unim, Symku jak i do tda1554q. Dla mnie to wyrzucenie kasy w błoto, ale niech autor próbuje.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Irek już pisał o dostawianiu lampy na początku Uniampa.
                          A widzisz, bo to co mam to właśnie on projektował :) Miałem to podpięte do Uniampa + jeszcze parę innych drobiazgów :)
                          http://www.fotosik.pl/u/LuSzTi/album/762723

Skomentuj

Dziękuję wszystkim za propozycje.
                            Szczerze mówiąc nie pomyślałem nawet o lampie bo boje się tego mulenia - żeby nie zepsuć tego co UNI ma najlepsze. Myślałem raczej o jakimś pre na tranzystorach, aczkolwiek odsłuchać nie zaszkodzi niczego - doświadczenie zawsze większe.

Do niedawna goniłem jeszcze za naturalnością, ale okazało się, że takie koncertowe granie mi nie leży, pare piosenek sie posłucha, ale potem jakoś to męczy. Mam gdzieś bycie purystą - muzyka ma nieodrywać od fotela i dlatego dopuszczam nawet lekką zmianę barwy. (oczywiście w granicach normy) Scany czy inne kolumny to nie świętość, to one mają służyć nam a nie my im

pozdrawiam

Skomentuj

dokładnie, każdy z nas ma prawo do swojego gustu i co z tego, że dostosujemy się do jakiśch "norm jakości" narzuconych przez guru audio jak nam się nie będzie chciało tego słuchać;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Lampa oczywiście zniekształca bo wprowadza parzyste harmoniczne
                                Mit :)
                                Moja lampa na 6p3c 5W:

hybryda 1W :

Skomentuj

Może Pass Aleph P 1.7 :)

Skomentuj

Ja obstaje przy wersji, że kolega nie będzie zadowolony z żadnego wzmacniacza w pure:P:-)

Skomentuj

Jakis czas temu zaprojektowalem fetyzator w ukladzie w ktorym wybijana jest druga harmoniczna. Uklad ma tez wlasciwosc zmniejszania trzeciej harmonicznej. Niestety obecnie nie mam czasu na dokladne pomiary i odsluchu, bo to zajmuje za duzo czasu. Ale juz jest blisko konca, bo uklad jest juz zamontowany w uniampie i mozna go wylaczac, tylko mala poprawka w sofcie do zdalnego i bedzie mozna zalaczac go zdalnie :)

Uklad sklada sie z jednego feta na kanal, dla audiofilow cena gotowca 999zl

Skomentuj

Co z tym fetyzatorem? :d

Skomentuj

Czaruję...
                                        X