Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cóż to za ustrojstwo - czyli identyfikacja wzmaka DIY Made in Germany

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cóż to za ustrojstwo - czyli identyfikacja wzmaka DIY Made in Germany

Witam serdecznie.
    Panowie, na prośbę kolegi pragnę Was prosić o zerknięcie okiem na zdjęcia wzmacniacza, który trafił w jego ręce. Wiadomo tylko tyle, że to stara konstrukcja DIY pochodząca z Niemiec, na niemieckich podzespołach i waży około 12kg.
    Wzmacniacz nie ma włącznika On/OFF , więc odpala od razu po włączeniu wtyczki do kontaktu. Jenak jeśli przez jakiś czas nie dostaje sygnału od żródła dźwięku to podobno się wyłącza (hibernuje?)
    Brak też jakiegokolwiek bezpiecznika.

Czy użytkowanie takiego wzmacniacza może grozić uszkodzeniem kolumn w razie jakichś skoków napięcia, czy przesterowania? Czy topologia wykonania wzmacniacza jest Wam znana? Kolega ma jakiegoś unikatowego Accuphase'a i mówi, że to ustrojstwo z Niemiec gra podobnie i w niczym mu nie ustępuje. Może to klon jakiejś dobrej konstrukcji?
    Będę wdzięczny za wszelkie domniemania
    pozdrawiam

PS Jeśli zdjęcia za słabe to może mój kolega prześle lepsze zdjęcia, bo ma tutaj na forum swoje konto - obecnie jednak musimy bazować na tych, co są.
    Załączone pliki

Po mojemu to strasznie mało widać, daj może zbliżenie na końcówki to ktoś inny może coś Ci powie na jego temat.
    Osobiście się nie znam

Skomentuj

Mi to wygląda na radosną twórczość amatora audio elektroniki :)

Skomentuj

Ciekawa rzecz!
        Dwu piętrowa konstrukcja,
        jest pasywny 5 wejściowy selektor,
        jest aktywny preamp,
        jest aktywny preamp gramofonowy chyba,
        jest aktywny korektor (dół, środek góra pasma i balans chyba),
        jest końcówka mocy stereo,
        chyba jest zabezpieczenie termiczne na tranzystory mocy,
        ekranowane kable sygnałowe,
        wspólny pkt masy w zasilaczu.
        Jednej płytki nie rozumiem. To prawdopodobnie dobry wzmacniacz. Jak na tamte czasy dla mnie porządna robota. Przypadł mi do gustu :)

Skomentuj

Dziękuje za fachowe rozeznanie, kolega ma druga zmianę, więc dziś w nocy, albo jutro przed południem wstawi lepsze fotki. Pozdr

Skomentuj

Wygląda na solidną konstrukcję. Porządek w obudowie. Jeśli będzie używana z głową to nic nie powinno się stać ale lepiej byłoby dołożyć jakieś zabezpieczenie dla własnego bezpieczeństwa i spokoju.

Skomentuj

witam,jestem właścicielem tego wzmaka,dodam trochę informacji.Jak się okazało jest bezpiecznik szklany w sekcji zasilania,jest przycisk ON/OFF ae był złamany krusiec i przycisk był zawieszony w pozycji ON
              Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez fcbarca86 Zobacz posta
                Kolega ma jakiegoś unikatowego Accuphase'a i mówi, że to ustrojstwo z Niemiec gra podobnie i w niczym mu nie ustępuje.
                Co to za unikatowy Accuphase ? :) i jak to z nim jest ?

Skomentuj

Ciekawe do ktorego modelu accupbase'a byl przyrownany:-)

Skomentuj

W zasadzie to jeszcze nie accuphase tylko COMET A2006,ta firma istniała dość krótko,upadła i ludzie którzy w niej pracowali przeszli lub założyli accu.Tylko tyle udalo mi się ustalić,na temat tego Cometa jest tylko jedna wzmianka na forum niemieckim i jedna na Japońskim.Comet A2006 pojawił się tylko raz na aukcji i to nie ebay tylko na allegro i to ja go kupiłem(poza allegro bo znam typa).Jest to naprawde egzotyk a i z tym podobieństwem tedo DIY to jest trochę inaczej.Cometa słucham razem z moimi Dynaudio Audience42 a ten składak testuje na starych Philipsach bo boję się że dynki pójdą z dymem.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                    X