Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobranie końcówki do głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobranie końcówki do głośnika

Witam
    Wakacje się zaczynają to w końcu można zrobić coś konstruktywnego. Upatrzyłem sobie takie o to "cudo" SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X z którego chciałbym zrobić subwoofer aktywny do salonu (spory kawałek pomieszczenia pomieszczenia [ponad 30m^2] więc i moc niestety musi być konkretna. Wszystko by było fajnie gdyby nie to że głośnik jest pod 8ohm i jest problem z zasileniem go. Jaką końcówką to zasilić? 300W myślę że wystarczy. Z tego co się orientuję tyle mocy może mu dostarczyć holton na 6 parach (lecz nie wiem jakie mniej więcej napięcie wtedy będzie potrzebował, przypuszczam że coś około 80-85v), ewentualnie coś w mostku 2x200. Bardzo proszę o doradzenie mi w tej kwestii.
    Na razie wszystko jest teoretycznie brane pod uwagę. Niczego jeszcze nie kupiłem, dopiero próbuję jakoś poukładać plan działania.

Zamieszczone przez Divianes Zobacz posta
    Z tego co się orientuję tyle mocy może mu dostarczyć holton na 6 parach
    Liczac typowo 100W/pare wytarcza ci 3 pary.

przypuszczam że coś około 80-85v
    Raczej +-90V, oczywiscie w spoczynku, bo holton ma duze napiecie nasycenia a +-80V powino byc pod obciazeniem.

ewentualnie coś w mostku 2x200. Bardzo proszę o doradzenie mi w tej kwestii.
    To juz chcesz 400W a nie 300? Uniamp bedzie mial w mostku 240W/8omach.

Skomentuj

Przeczytaj moje opracowanie we Własnych konstrukcjach akustycznych.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
      X