Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tranzystorki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tranzystorki

Witam!!

Ostatnio zabrałem się za naprawianie wzmaka samochodowego....jestem amatorem...ale udalo mi sie wykryc spalone koncowki...to para tip3055 i tip2955! i teraz chcialbym sie dowiedziec jakie sa zamienniki tych tranzystorów. Poza tym jest jeszcze jeden element ktory jest totalnie ugotowany...IRFZ34A..podejrzewam ze to chyba jakis stabilizator?? ...sa jakies zamienniki??

Pozdrawiam!!!

poszukaj na elenocie
    www.elenota.prv.pl
    czegos o podobnych parametrach

Skomentuj

Cooo IRFZ - stabilizator?! To jest jakiś MOSFET, ale nie wiem jaki, nie siedzę w tym!

Skomentuj

No to masz spalona przetwornice i koncowke mocy.
        Ale nie martw sie juz wiecej nic sie nie moglo spalic :)

Skomentuj

Też kiedyś naprawiałem wzmacniacz na tych tranzystorach padło to samo co u ciebie
          nie pamiętam oznaczeń zamienników ale zapłaciłem za jeden tranzystor koło 10-15 zł na wolumenie .

Skomentuj

re

Heh...pociesza mnie wypowiedz Irka:) wlasnie tak zrobilem..zamowilem te trzy rzeczy...wyszlo jakies 16 zł! wstawie i wg. powinno chodzic:)

Pozdrawiam wszystkich!!

Skomentuj

Wrzuć sobie IRFZ44N mają bodajże większy prąd. Nawiasem mówiąc to są FET, a nie MOSFET.

Skomentuj

tip3055 tip2955 i IRFZ44 nie sa drogimi tranzystorami. A te ostatnie to na pewno MOSFET-y.
                W przetwornicy na pewno siedza dwa IRFZ34 wiec trzeba je wymienic na dwa IRFZ44.

Skomentuj

Czaruję...
                X