Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Selektor wejść na przekaźnikach + sumator. Pomożecie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Selektor wejść na przekaźnikach + sumator. Pomożecie?

Cześć :)
    Przymierzam się do złożenia selektora wejść na przekaźnikach.
    W związku z tym, że nie mam praktycznie miejsca w obudowie potrzebuję bardzo kompaktowego rozwiązania.
    Znalazłem schemat takowego, który bardzo mnie satysfakcjonuje, jednak potrzebuje lekkiej przebudowy. Niestety elektronik ze mnie żaden, ale poskładać wszystko do kupy dam radę łącznie z trawieniem płytek.
    W związku z tym mam prośbę o pomoc (łopatologiczną ) w przeprojektowaniu układu. Chętnie udostępnię rysunek w tym celu.

Założenia są takie:
    dwa wejścia przełączne hebelkiem (chętnie 3, ale nie znalazłem odpowiedniego przełącznika on-on-on)
    oraz jedno wyjście zsumowane pod subwoofer, mimo iż nie jest to sumator aktywny, podobno daje rade.
    Tu natomiast zdjęcia i rysunki płytki oryginalnego projektu, wraz ze schematem i na końcu rysunek płytki przerysowanej przeze mnie, gotowy do modyfikacji.
    Dziękuję i pozdrawiam.
    Załączone pliki

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
    mimo iż nie jest to sumator aktywny, podobno daje rade.
    Tylko zapomniales o preampie do ktorego wyjscia podlacza sie ten sumator. Nie powinno sie podlaczac go do potencjoemtru glosnosci bo ci popsuje separacje kanalow. Wartosci rezystancji sumatora spowoduja duza wrazliwosc sygnalu na zaklocenia wiec sub bedzie brumil, no i poziom sygnalu z tego wyjscia jest mizerny. Wiec tylko aktywny sumator albo sumator/tlumik z wyjscia koncowek mocy tak jak to zrobilem w swoim selektorze:

http://www.fratu.pl/irek/?selektor-wejsc-v3,70
    Last edited by irek; 17.07.2013, 16:28.

Skomentuj

No to ostudziłeś mój zapał. Będę musiał zredukować układ do dwóch wejść, a sumator zrobię z wyjścia końcówek. Czy istnieje na forum projekt pcb pod aktywny sumator lub ktoś by się podjął zrobienia?

Skomentuj

A ja proponuje zrobienie takiego sumatora, generalnie wykonałem ten filtr do subwoofera u siebie, znajduje się razem w obudowie z pre. Polecam ogólnie projekty z tej str. http://bas.elitesecurity.org/indexV.html
        A co do sterowania selektora jednym przyciskiem http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1696.pdf

Skomentuj

"A ja proponuje zrobienie takiego sumatora" Masz na myśli, że możesz wykonać czy chciałeś pokazać schemat? Bo pod Twoim linkiem jest jakieś serbskie forum
          Selektor z avt fajny ale dla mnie polutowanie elementów smd to masakra, no i sama płytka za wielka. Potrzebuję zaledwie dwa wejścia przełączne ładnym hebelkiem i ten sumator.

Skomentuj

Google translate :P hehe widzę że ciężko ci doszukać się, wejdź w zakładkę audio>pretpejacala> pre-SubZero tam masz 2 schematy, sumator na opampach jest sema2, płytkę też robiłem pod ten schemat.
            Co do smd możesz zrobić swoją własną płytkę bez elementów smd, układ 4017 jest też w obudowie Dil16. Wystarczy poszukać ...

Skomentuj

Tylko po co robic elektronike sterujaca do selektora dwuwejsciowego? Przeciez wystarczy do tego jeden przelacznik mechaniczny lub przekaznik i przelacznik.

Jesli koncowki mocy sa razem z selektorem to jak ma byc prosto to tylko symator tlumik z wyjsc koncowek mocy.

Skomentuj

Tak przy okazji. To czy coś wart jest ten elektroniczny regulator?
                http://sklep.avt.pl/p/pl/6361/elektr...uchomiony.html
                No i czy można do niego podpiąć potencjometr obrotowy zamiast przycisków?
                Nie bardzo wiem jaki potencjometr do uniampa dać, żeby miał równe tłumienie na obu kanałach przy cichym słuchaniu. W tej cenie jest ALPS BLUE ale podobno co sztuka to inne parametry.
                Z drugiej strony to fajny jest ten opór stawiany przy kręceniu mechanicznym :)

Skomentuj

To czy coś wart jest ten elektroniczny regulator?
                  Nie wart nic.

Skomentuj

Krótka acz enigmatyczna odpowiedź;-)

Skomentuj

ale podobno co sztuka to inne parametry.
                      Tak jak z kazdym potkiem, mechanika to mechanika. Kup zwykly potek a najlepiej kilka i sobie wybierzesz najlepszy.

Skomentuj

Podepne się trochę pod temat.
                        Potrzebuje selektor ale tylko między dwoma wejściami. Raz sygnał z amplitunera raz z przedwzmacniacza , do tej pory miałem przełącznik hebelkowy ale to był prototyp na desce i teraz chcąc to wsadzić w obudowę i ograniczyć przyciąganie kabli pomyślałem o przekaźniku. Sygnał by dostawał z amplitunera z wyjścia triger, a pytanie właściwie to czy kreślić pcb do tego czy poprostu zalutowac kable do nóżek, w domu mam akurat nowe az850

Skomentuj

Czaruję...
                        X