Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy- zasilanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz słuchawkowy- zasilanie

Wpadł w moje łapki taki wzmacniacz słuchawkowy:

Zakup co tu ukrywać dość nieprzemyślany. Teraz mam pytanie. Jak i czym to zasilić? Przy złączu zasilania opisane 15V 0V 15V AC.

Na płytce jest mostek z diod oraz filtr zasilacza więc jedyne co potrzebujesz to trafo 2x15AC. Co do mocy to pewnie z 10VA wystarczy.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Na płytce jest mostek z diod oraz filtr zasilacza więc jedyne co potrzebujesz to trafo 2x15AC. Co do mocy to pewnie z 10VA wystarczy.
      A jak to podłączyć? Trafo będzie miało cztery wyjścia a złącze zasilania na płytce wzmacniacza ma trzy wejścia.

Skomentuj

Albo kupisz trafo 15-0-15, albo przy 2x15 połączysz koniec pierwszego uzwojenia z początkiem drugiego i na to samo wyjdzie :-)

Skomentuj

Czyli mam zrobić tak?

Skomentuj

Zgadza się.

Skomentuj

Tak,tak jak to pokazujesz.Strasznie to to rozbudowane,cztery rezystory chyba 5W (do czego?).Akurat grzebię się we wzmacniaczu słuchawkowym,który ma regulacje barwy i pracuje w klasie A i tak jak się patrzy wygląda na prostszy w wykonaniu.

Skomentuj

Dzięki Panowie:)

Skomentuj

lars233 z allegro ten wzmak prawda? ,bo też miałem na niego ochote :)

Skomentuj

Tak z allegro. Podobno jest to klon Beyerdynamic A1 wykonany przez małe chińskie rączki.

Skomentuj

Musisz jeszcze wiedziec ktore pary przewodow daja osobne uzwojenia i gdzie jest poczatek a gdzie koniec uzwojen. Podlaczenie w przeciwfazie spowoduje brak napiecia na skrajnych, bedzie 2xo 15 mierzac na kazdym uzwojeniu ale zero na skrajnmych a powinno byc 30V.

No i nie zewrzyj uzwojenia bo zrobisz zwarcie!

Skomentuj

Podłączyłem go i działa. Nie brumi. Ale brakuje mi trochę wysokich tonów. Są takie pozbawione życia. Na płytce są aż cztery potencjometry. Jak myślicie co się nimi reguluje? Może którymś służy do regulacji tonów?

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
                          Może którymś służy do regulacji tonów?
                          Chyba zartujesz? W audiofilskim super wzmacniaczu sluchawkowym regulacja barwy?? To sa potencjometry do usatwiania punktow pracy, niczym tam nie krec.

Nie wiem po co kupiles taki wzmacniacz, wystarczylo kupic opampa za zlotowke i do niego dorobic jakas regulacje barwy i bys mial to co chcesz.

Skomentuj

Czaruję...
                          X