Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

konserwacja wzmacniacza? jak?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

konserwacja wzmacniacza? jak?

Witam, ostatnio coś słyszałem o konserwacji podzespołów elektronicznych, chodzi mi o konserwację wzmacniacza domowego, na google się naczytałem o konserwacji typu "odkurzacz, sprężarka itp", ja mam na myśli jakieś psiukadła żeby luty były trwalsze, kondensatory itp, czy w ogóle takie coś się robi?
    bo ostatnio przeglądałem na allegro wzmacniacze to ktoś coś pisał o tym że potencjometry są konserwowane itp by nie trzeszczały. Ja chciałbym swoją wieżę przekonserwować by mi parę lat jeszcze chciała pograć, za co się wziąć?

Luty możesz lutownicą przygrzać żeby były lepsze lub nałożyć nowe, a kondy powymieniać, też bym wyczyścił sprzęt żeby się nie grzał i żeby był czystszy. O "psiukadłach" na luty i kondy nie słyszałem.

Skomentuj

no ja właśnie nie wiem co koleś miał na myśli o tych psiukadłach. Mam odkurzacz z opcją wydmuchu to jak nie przyciśnie to...
      Z lutownicą wolę się nie bawić bo słabo umiem lutować, a jak zwalę akcję ze wzmakiem to pożal się Boże...

Skomentuj

To sprężarką przedmuchaj, lepszy efekt. Lutownicą po prostu podgrzewasz luty żeby się stopiły.

Skomentuj

Zimne luty
          Regulacja prądu spoczynkowego
          Czyszczenie i smarowanie potencjometrów
          Pomiar prawidłowości napięc
          Pomiar pojemności kondnsatorów
          Spryskanie połaczen kontaktem i takie tam
          Wymiana malych pojemnosci na nowe (glownie pre-amp)
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

@Bumpa: Autor napisał że nie za bardzo lutować umie, więc wymiana kondów odpada. No i nie wiadomo czy ma warunki do mierzenia pojemności kondów.

Skomentuj

warunków do mierzenia kondów też nie mam :(
              Kupiłem sprzet z myślą o dlugim działaniu i chciałbym o to zadbać by mi nie grało przez rok, a samo czyszczenie z kurzu chyba nie wystarczy?

Skomentuj

Cienka warstwa kurzu to nic, jakbys calego zasypał kurzem to by wzrastala temperatura.

Skomentuj

To że psikus do czyszczenia to pewnie WD-40 lub KONTAKT .

Skomentuj

Do styków kontakt S, do potków kontakt PR ale nalezy go uprzednio rozebrac i wyczyscic, a dopiero pozniej zakonserwowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                      To że psikus do czyszczenia to pewnie WD-40 lub KONTAKT .
                      WD40 do potencjometrów i styków się nie nadaje!

Skomentuj

Gra? Jak tak to zostaw nie ma co stare urzadzenia maja widzimisie jak odmówi wspólpracy to go samemu nie reanimujesz bez odpowiedniej wiedzy.

Skomentuj

Bumpalump jaka jest różnica miedzy kontaktem PR a S? ja swój selektror wypsikałem kontaktem PR i działa :)
                          Tak samo potencjometru nie rozbierałem tylko wypłukałem kontaktem.

BTW jeżeli ktoś nie umie lutować to lepiej żeby nie podgrzewał lutów, bo może tylko pogorszyć, jeżeli coś jest dobrze polutowane to nie widzę sensu pchania łap, chyba że ktoś wymieniając element porobił zimne luty

Skomentuj

Czaruję...
                          X