Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterowanie subwoofera z gniazda głośnikowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterowanie subwoofera z gniazda głośnikowego

Witam. Do zasilania swojego suba używam wzmacniacza estradowego, problemem jest, że przy podgłaśnianiu kolumn trzeba oddzielnie podgłaśniać niskie tony. Filtrem aktywnym ma być zestaw A-140A, ma on możliwość podania sygnału wysokonapięciowego. Pytanie moje brzmi, czy wraz ze zwiększeniem sygnału wysokoprądowego, zwiększy się automatycznie głośność, wstępnie ustalona na potencjometrze, czy sygnał jest stały, a jeśli tak, to czy dało by się to ominąć, by narastał wraz ze zwiększaniem głośności na kolumnach głównych (tak jak we wzmacniaczach samochodowych, gdzie wstępnie ustawia się tylko czułość)?

Skoro sygnał na wejściu wysokopoziomowym jest zalezny od poziomu głośności stereo, to chyba logiczne, że sub wraz ze stereo będzie regulowany jednym potkiem (od stereo). Potencjometr na filtrze pozwoli Ci tylko dopasować głośność suba do reszty.

Skomentuj

To by było super, ale w takim razie czemu ludziska kombinują z pilotami itp, skoro można to tak prosto rozwiązać?

Skomentuj

Jak kombinuja z pilotami, bo nie rozumiem...?

Skomentuj

Do filtra (czyli właściwie przedwzmacniacza) doprowadzasz sygnał wysokopoziomowy, czyli bezpośrednio ze wzmacniacza kablami głośnikowymi. Jeśli go podgłośnisz to na nich wzrośnie napięcie, więc również wzrośnie na sygnale przazedwzmacniacza, więc w ostateczności przedwzmacniacz suba (filtr) podgłośni go odpowiednio do głośników głównych.

Skomentuj

Ja wiem jak to działa i Ci to dokładnie opisałem. Pytanie było o kombinowanie z pilotami...

Skomentuj

Bo ludziom nie chce sie krecic galkami w subie wiec moga to zrobic pilotem siedzac wygodnie na fotelu :)

Skomentuj

zrob temu wzmakowi Filtr i podaj sam sygnał z wzmaczniacza/amplitunera stereo albo wyjscia wysokopoziomowe.
                Pilot nie ma sensu to jest uzywane tylko w aktywnych dsp do wyboru eq film/koncert/muzyka

Skomentuj

Irek, przepraszam, chyba mentalnie nie byłem w formie i posta nie doczytałem. Jak szukałem jakiś opisów takowego sterowania to udało mi się znaleźć sporo prób właśnie podgłaśniania suba pilotem. U mnie zestaw będzie pracował z amplitunerem KD, więc jak już ustawię poziom to nie chciało by mi się latać do suba by go ustawić, jak tylko zmienię głośność w amplitunerze. Do Stereo mam zestaw trójdrożny na GDN 20/80, więc nie potrzebuję suba, ale do KD jak najbardziej, tym bardziej że przody to GDN 13/40, więc jak najbardziej uzupełnienie o bas przyda się, a i efekty specjalne, też są milsze jak pokojem trochę potrzęsie :-).

Skomentuj

Przecież KD ma wyjście rca specjalne na suba, dobry amplituner ma możliwość ustawienia głośności, odcięcia i fazy i nie potrzebujesz wtedy żadnego filtra dodatkowego do tej końcówki . Jak ustawisz poziom z jakim ma grać ten sub to regulujac głośność amplitunera automatycznie będzie się zmieniał poziom na suba, przecież to logiczne

Skomentuj

Widac ze kolega jeszcze nie wie jak dziala subwofer.
                      Specjalne wyjscie na suba ma zmieniany poziom wraz z glosnoscia. Ustawienie w subie to tylko nastawienie czulosci i potem juz sie tej regulacji nie dotyka. Niektorzy nawet do takiej jednorazowej czynnosci regulacji lubia miec pilota, dlatego niektore suby go maja.

Skomentuj

Czaruję...
                      X