Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Denon PMA-510AE - Reaktywacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Denon PMA-510AE - Reaktywacja

Zabawmy się w Dr. Frankensteina

Pacjent: Denon PMA-510AE
    Cel: Przywrócenie do życia
    Stan: Na stół operacyjny trafił bez trafo, pozostałe czyli historia choroby nie znana.

Dobra do rzeczy:
    Wtyczka do kontaktu, wciskam power przekaźnik włącza się i momentalnie raptem wyłącza (dioda led tylko mrugnie przy każdym załączeniu się przekaźnika) - tak sobie pstryka.

Jakie sugestie ?

Żadnego trafo w domu nie masz? chociaz 2x24V?
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Mam
      Podłączyłem właśnie 2x27,5V + 2x16,5V (jałowo) - takie miałem. Na osobnym zasilaniu tzn. trafo bezpośrednio na płytę wzmacniacza i gra, działa elegancko, coś jest nie tak z sekcją zasilania - przekaźnik nie załącza, jakieś zwarcie ? :???:
      Jutro zapodam może jakiś filmik to będzie jaśniej o co chodzi....

Skomentuj

Chwila szukania przez google:
        http://www.hifi-forum.de/viewthread-185-9756.html
        Na jednym schemacie zaznaczone są główne napięcia :)
        I jeszcze jeden link
        http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2425773.html
        Prześledź ścieżki, to pomocnicze napięcie pewnie będzie szło na jakiś stabilizator a dalej do logiki wzmacniacza. Jeśli tak jest to nie ma sensu dawać zbyt wysokiego napięcia zasilania bo to powoduje tylko niepotrzebne grzanie się stabilizatora napięcia.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Sprawdz czy napiecie dochodzi na cewke przekaznika. Jeśli dochodzi i trzyma, to przeczysc styki.

Skomentuj

Niemieckiego nie ogarniam....

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
            Żeby było śmieszniej to od tego gościa mam tego Denona :) (miał dwa, ja mam tego drugiego)

W tym Denonie jest 2x "ileś" na wzmacniacz (Elny w zasilaczu są na 56V)
            Do tego 2x"ileś" na elektronike (kondy 25V) więc 18V tak jak on dał to chyba już trochę za dużo?

Skomentuj

Sprawdź tak jak napisałem czy te niższe napięcie nie idzie czasem na jakieś stabilizatory. Jeśli tak to łatwo będzie policzyć jakie napięcie jest tam wymagane żeby to wszystko dobrze hulało. Ja niemieckiego też nie ogarniam, ale patrząc na skrawek schematu wynika że stopień prądowy zasilany jest napięciem 2x40 VDC.
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Kwestia dopasowania kondensatorów od toru pomocniczego.

Skomentuj

Naprawione, problem rozwiązany.
                  Jeden przekaźnik się troszkę rozsypał, ale rozebrałem i wsadziłem ten "dystans" (kawałek plastiku) i naprawiony.
                  Drugi przekaźnik (tego nie da się otworzyć) pstrykał przy próbie włączenia amp. i to był główny problem w temacie. Banalna sprawa, dostał lekko "w łeb" i zaskoczył, na razie działa dobrze, załącza normalnie. Kwalifikuje się pomału do wymiany, czy po prostu miał taką chwile słabości ?
                  Co do pomocniczego napięcia to dalej nie wiem jakie ono powinno być z tego co widzę to jest dużo za duże chyba. Stabilizator 7806A ma własny radiator który już po paru minutach jest tak gorący że parzy.

---------- Post dodany o 19:32 ---------- Poprzedni post o 19:29 ----------

Wszystkie elektrolity sa na 25V (nie licząc tej pary od końcówki mocy )

---------- Post dodany o 19:51 ---------- Poprzedni post o 19:32 ----------

Lipa! już mu się znudziło poprawne działanie i za każdym razem gdy chcę włączyć wzmacniacz zacina się i pstryka cały czas. Żeby zaskoczył i załączył sąsiedni muszę go puknąć. Ja się na tym nie znam, czy można zrobić z tym coś jeszcze samemu? Czy ewidentnie przekaźnik do wymiany ?

Skomentuj

rozebrac, wyczyscic zasniedziale styki, zakonserwowac kontaktem S, zlozyc, ewentualnie kupic nowe

Skomentuj

rozebrać się nie da zaklejony jest musiał bym zniszczyć obudowę....
                      OMRON G2R-14

Skomentuj

Trzeba by zajrzec do schematu i sprawdzic czy wykorzystywane są tylko styi NC lub NO.

koszt takiego przekaxnika to 2zł, a wymiana 5 min roboty. Mowa o zamienniku, bo orginalnie omron to cos ok 10zl za sztuke

Skomentuj

Wylutowałem, po czym wlutowałem z powrotem , nie wiem, ale na razie działa normalnie zobaczymy na jak długo.
                          Dałem inne trafo Unitra zatra 120/14 bo na nim oprócz 2x26V jest jeszcze m.in 2x12V w/w stabilizator dalej gorący ale już mniej, można utrzymać w palcach.

Skomentuj

I co z tym dodatkowym zasilaniem ? Może zostać 12V ?
                            Chcę poszukać odpowiedniego trafo. Czyli ~200VA 2x36V (max. 40V) na końcówkę mocy? i 2x12V na te pomocnicze, będzie dobrym trafo ?

Skomentuj

Dobra trudno, będę strzelał :) i zamówię trafo ~200VA 2x36V + 2x10V (2x1A)

Amp. już prawie miesiąc działa, od kilku dni na TS 120/14 wcześniej na "made in Japan" -110VA / 2x27,5 / 2x16,5

Temat ze swojej str. uważam za zamknięty i oddaje w ręce "władzy" forum.

Dziękuję wszystkim serdecznie za pomoc; kolejny duży pkt. dla społeczności tego forum

Skomentuj

Ten stabilizator, to chyba ten:
                                http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...C/H7806AA.html czy to ten?

Jeżeli tak to jest to stabilizator na 6V 100mA.
                                Czyli na wejście Wystarczy 8V, bo on ma 1,7V spadku napięcia i natężenie prądu jak widać większe jak 100mA nie może być, więc możesz wziąć 200mA dla zapasu i spokoju.

A i pamiętaj, że po wyprostowaniu napięcie jest o pierwiastek z 2 większe niż napięcie prądu zmiennego.

Czy ten odczep zasila tylko ten stabilizator czy też coś jeszcze?
                                Last edited by scythe1123; 08.09.2013, 23:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  A i pamiętaj, że po wyprostowaniu napięcie jest o pierwiastek z 2 większe niż napięcie prądu zmiennego.
                                  No i pamiętaj, że jeszcze trzeba odjąć spadek napięcia na mostku. Przy większych napięciach to nie ma aż takiego znaczenia, ale przy takich małych to już ma.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak to też, czyli jakieś 1,4V, więc wystarczy koło 7-8V AC.
                                    Lepiej jeszcze sprawdzić jaki jest rzeczywisty spadek napięcia na mostku.

Skomentuj

Dzisiaj rozkręcę amp. Zrobię foto. Przyjrzymy się temu dokładniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X