Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta dźwiękowa do speaker workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Karta dźwiękowa do speaker workshop

Witam, już od dawna przymierzam się do pomiarów głośników. Już mam Jig'a teraz czas na kartę dźwiękową. W grę wchodzi tylko usb bo nie mam innych interfejsów w laptopie. Mój budżet to 150zł . Myślałem nad zrobieniem swojej karty na PCM2903 zastosował bym wzmacniacze na wyjściu i bufor na wejściu oraz pre amp mikrofonowy do pomiarów i zewnętrzne zasilanie. Masy oddzielone itd. Niby wydaje się ok ale nie chcę wydawać pieniędzy na marne bo może się okazać że do SW taka karta się zupełnie nie nadaje. Co o tym myślicie? Może lepiej kupić jakąś firmową kartę? Jeśli macie sprawdzone działające rozwiązania to będę wdzięczny za pomoc.

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-pomiar%C3%B3w

Tylko przejrzyj cały temat :)
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jest zalozony oddzielny temat i sa tam podane karty w tym budzecie. Maya audiotrak, emu (w tej kasie polowac na uzywke) to tak z glowy.

Zostalem uprzedzony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
        Maya audiotrak
        Nie trzyma stałej latecji.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi, udało mi się zamówić sample układu PMC2903 więc zrobię też na nim kartę i porównam potem opiszę spostrzeżenia. Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...
            Jeśli mogę się podłączyć to mam pytanie.
            Uwaliłem ostatnio swoją kartę muzyczną na PCI-E. Poszło gdzieś, jakoś zwarcie na wzmacniacz(podłączony był do k.muzycznej w PC - blaszak) Wysadziło bezpiecznik w domu. Wszytko działa dobrze tj. wzmacniacz, PC, zasilacz w PC, nawet karta muzyczna w pewnym sensie działa. Problem wygląda tak że karta zdaje się działa dobrze ale jak windowsowy suwak od głośności jest na ~35% lub mniej, jeśli dam więcej to tak jak by się przesterowywała, niema basu, zamiast niego "pierdziawka" (całe pasmo zniekształcone), karta po prostu tak jakby nie miała mocy. Wymaga ona dodatkowego zasilania z zasilacza ATX w PC (te małe od stacji dyskietek - FDD) może coś w tym kierunku ale na samej karcie ?

Najprościej było by oddać na gwarancje, lecz, no właśnie, ten okres się już skończył :/
            Jeżeli to jakiś grubszy problem to niestety będę musiał serwisować; ciekawe ile zaśpiewają za naprawę.

Skomentuj

Nie na temat...
              Jeśli było to zwarcie na wyjściu karty dźwiękowej lub przepięcie to uszkodzeniu mógł ulec wzmacniacz, ale zależy to od konstrukcji karty jeśli jest zewnętrzny to da się zdiagnozować i naprawić a jeśli wbudowany w DAC to niestety. Możliwe że układ DAC uległ uszkodzeniu. Jeśli karta ma więcej niż jeden kanał to sprawdził bym inne wyjście np na głośniki surround, pomoże to zdiagnozować czy tylko jeden kanał jest uszkodzony.

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez adamswid Zobacz posta
                Jeśli karta ma więcej niż jeden kanał to sprawdził bym inne wyjście np na głośniki surround, pomoże to zdiagnozować czy tylko jeden kanał jest uszkodzony.
                Inne też tak samo :/
                Karta to Xonar DX

Skomentuj

Nie na temat...
                  Więc jeśli wszystkie kanały mają ten problem a tylko jeden był podłączony do wzmacniacza to zapewne dekoder cyfrowo analogowy uległ uszkodzeniu. Ale to tylko gdybanie. Najlepiej było by oscyloskopem sprawdzić gdzie pojawiają się zniekształcenia. Naprawa może okazać się kosztowna bądź niemożliwa.

Skomentuj

Czaruję...
                  X