Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki wzmacniacz do subwoofera na SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,

cały czas koncentrujesz się na sprawach elektronicznych. Może coś przeoczyłem, ale nic nie piszesz o pojemności obudowy i jej strojeniu. Może tu jest problem? Jeśli czytałem nieuważnie to przepraszam...

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

Skomentuj

odnośnie obudowy to w tym temacie pytałem http://diyaudio.pl/showthread.php/22...500-2x2-F-S-PP

obudowa ma 50 litrów z wliczonym portem szczelinowym bassreflex, czyli wewnetrzne wymairy włącznie z portem. bass reflex jest szeroki na 32,6cm, wysoki na 37mm, długi na coś koło 45-50cm ale z zagięciem 90stopni (nie mam planów pod reką) ale z win isd wychodziło strojenie 34Hz. jakie jest w rzeczywistości nie mam pojęcia.

Skomentuj

Skoro było to konsultowane z Pawłem powinno być ok. Mam suba na poprzedniej generacji tego głosnika tj 30-500-4AP w 52 litrach netto strojonej z tego co pamiętam na 34 Hz i nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska. Panel 250W ale nie sądzę, żeby dostał kiedykolwiek wiecej jak 100W, więc może nigdy czegoś takiego po prostu nie miałem okazji doświadczyć...

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

zamieszczam schemat filtru który zastosowałem i mam pytanie, według instrukcji układ US2a jest filtrem subsonicznym o czestotliwości około 27Hz i nachyleniu charakterystyki 12dB/oktawe. Czy zmieniając te dwa kondensatory zaznaczone kółkiem C10, C11 na mniejszej wartosci zwiekszę częstotliwość? Da się jeszcze zmieniając wartości któryś elementów zwiekszyć nachylenie charakterystyki? powiedzmy na 24dB/okt

Skomentuj

Witam,

kiedyś mierzyłem swój filtr:

Więc z subsonikiem nie ma problemu i wydaje mi się, że nie trzeba nic z nim robić.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

ale dlaczego nie trzeba z nim nic robic? skoro głośnik dostaje za dużych wychyleń przy niskich czestotliwościach to bardziej stroma charakterystyk lub przesuniecie czestotliwości do góry by zmniejszyło trochę wychylenia membrany przy niskich częstotliwosciach. ZZmieniłem te dwa kondensatory na 66nF stosując dwa równolegle 33nF bo nie miałem nic innego i troche lepiej było, teraz mam zastosowane dwie pary połączonych rownolegle 33, 33 i 15nF co dało 81nF ale bez dużego spadku charakterystyki widzę że się nie obejdzie. Lubie głośno oglądać filmy ale aż boje sie podkrecać głośnosc bo nie wiadomo w ktorym momencie walnie, a z przyciszonym subem do połowy to nie to samo, w pewnych momentach brakuje uderzenia.

Skomentuj

No tak, zapomniałem, że masz z tym problem. Może to i jest jakieś rozwiązanie. U mnie wszystko działa jak należy. Subsonik w tym fitrze jedt OK. Przynajmniej u mnie. Tak się składa, źe mam na dysku kilka nagrań przeniesionych z czarnej płyty. I uwierz mi, to w monitorach trzeba uważać na membrany a nie w subie...

Skomentuj

mam takie pytanko, chcę zastosować inny filtr subsoniczny gdyż ten obecny się nie sprawdza, przy puszczeniu sinusoidy 20Hz membrana lata jak głupia. kilka postów wyżej jest schemat filtra który posiadam i jest tam już filtr subsonic 27Hz 12dB/okt i teraz pytanie czy mogę na wejście tego filtra (In-Line) dać inny subsonic? znalazłem taki ze spadkiem 36dB/okt ale nie wiem jak to się zgra jeśli w układzie bedą dwa filtry subsonic. Pierwszy będzie ten ze spadkiem 36dB/okt i czestotliwość ustawie kondensatorami 27Hz albo 33Hz i potem sygnał by szedł na filtr ze schematu wyzej ze subsonic'iem 27Hz 12dB/okt
                  Czy to się dobrze zgra? czy konieczne bedzię obejsćie subsonica w filtrze?

Skomentuj

Czaruję...
                  X