Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obniżenie napięcia bez spadku mocy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obniżenie napięcia bez spadku mocy?

Witam mam dwa zasilacze impulsowe 15V 6A 90W połączone szeregowo dają mi zasilacz dla wzmacniacza na tda2050 i nikt nie potrafi na elektrodzie mi wyjaśnić więc tu sie zgłosze,
    problem jest w tym że 30VDC symetrycznego jak podepne pod pare układów tda2050 to za małe obciążenie robią i napięcie nie siada w ogóle, obniżyłem to napięcie diodami p1000 po 5 szeregowo do + i - obniżyłem napięcie do 26V a dzięki diodom jest przy obciażeniu spadek napięcia do 23V idealnych dla tych układów i moje pytanie brzmi:
    podobno jeśli napięcie obniże tymi diodami to wyjdzie ze wzmacniacza tylko 8W mocy wyjściowej, więc jak mam obniżyć napięcie by moc wyjściowa była te 30W przy napięciu max 25V, na elektrodzie nikt mi nie wyjaśnił tego więc tu pisze, kolejna sprawa to zasilacze sa nie rozbieralne więc nie będe niszczyć obudowy, chciałbym prostym sposobem obniżyć napięcie na tyle żeby przy obciążeniu scalakami było max 25V i żeby nie było spadku mocy wyjściowej.
    ps. nie wiem czy dobry dział jestem tu nowy.

To nie możliwe.
    Moc zależy od napięcia.
    Zmniejszając napięcie zmniejszasz moc.

Po za tym masz za małe to napięcie a nie za duże :)
    I tak jak Ci napisali dla 8om masz jakieś 8W :) (jak pozbędziesz się diod )

Skomentuj

No tak ale 25V 6A spokojnie pociągnie pare układów, zapoznałeś się z aplikacją tda2050? MAX. napięcie 25V a przy 30V spale te scalaki te 8W to dla 4ohm. co z tego że moc troche spadnie po obniżeniu napięcia... zasilacze spokojnie pociągną scalaki tylko musze obniżyć napięcie do 25V i żeby moc wyjściowa była maxymalna a nie moc zasilania! Kolega chyba nie zrozumiał postu, nie chodzi mi o obniżenie napięcia bez spadku mocy, tylko o obniżenie napięcia bez spadku mocy wyjściowej, żeby ze scalaków wychodziło 30W a nie te 8W przy 4ohm.

Skomentuj

masz za małe napięcie .
        Producent zaleca 2*18V (symetryczne +-18V) czyli 36V całościowo. A max +-25V czyli 50V.
        Ty masz 2*15V -> +-15V ->30V.
        http://pdf.datasheetcatalog.com/data...onics/1461.pdf

Moc 8W dla 8om.

Moc wzmacniacza zależy od napięcia zasilania.

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

na figure 5 i 7 masz moc w funkcji napięcia zasilania

Skomentuj

Zamieszczone przez zodiakmenda Zobacz posta
          tylko o obniżenie napięcia bez spadku mocy wyjściowej
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Moc wzmacniacza zależy od napięcia zasilania.
          E tam Raven, wiele osób próbowało zaprzeczyć prawom fizyki a kto wie, może temu koledze się to uda? Jedynie co musi zrobić to ominąć pewne prawo z takim o to wzorem:
          P = U^2 / R

Daj koledze się wykazać, może akurat uda mu się zmniejszyć U tak aby P zostało takie same przy stałym R.

Skomentuj

o w dupe węża, no nic zrobiłem pomyłke sprawdze ile W wyciśnie przy 30V ale z tego co pamiętam to jak dałem te 30V względem siebie to charczały.

---------- Post dodany o 19:14 ---------- Poprzedni post o 19:06 ----------

Z noty wynika że wycisne przy 15V i 4ohm minimum 20W 0,5 THD

Skomentuj

Kazdy przesterowany wzmacniacz charczy. Chyba ze masz za mala impedancje obciazenia wtedy zalacza sie zabezpieczenia pradowe co tez jest slyszalne jako charczenie. Koncowka moze sie tez wzbudzac a wlasnie TDA2050 lubia to robic i to tez obajwia sie charczeniem.

Nie 15V tylko +-15V czyli przy 30V.

Skomentuj

No teraz tylko zrobie jakiś nowy wzmak słuchawkowy jako pierwszy przedwzmacniacz, bo ten na tda2822m znowu sie uszkodził te scalaki są o dupe rozbić w ogóle nie nadaja sie do pracy bo zaraz sie uszkadzają szmelc jak cholera. Coś sie ciekawego zrobi.

Skomentuj

Czaruję...
                X