Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

CD player nie czyta płyt (no disc)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

CD player nie czyta płyt (no disc)

Witam, od 2 tygodni mam problem z CD playerem Sony CDP-770, ma on problem z odczytem płytek, jeszcze 2 tygodnie temu odpalałem (jak to na codzień) by go rozruszyć, jednak zaczął mi odmawiać posłuszeństwa, jakich cd nie wkładałem to przy każdej odczyt 10 sekund i błąd "no disc". Czyżby laser mu padł?
    CDP jest made in France.

Jeśli chodzi o laser to są trzy opcje, albo soczewka jest brudna albo laser padl albo z jakichs powodow nie załącza sie. Soczewkę mozna przeczyścić izopropanolem przy pomocy bawełnianego kołeczka do uszu. Tylko ostrożnie żeby nie uszkodzić zawieszenia soczewki. Sprawdz rowniez czy laser swieci, to wyeliminuje opcje trzecią.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

dzięki wielkie, zasyfiona byłą soczewka i zrobiłem z czyszczeniem laseru jak pisałeś i już działa
      i sie nacieszyłem... teraz po włożeniu cd coś syczy z przerwami takimi, płyta się kręci bardzo szybko, nie wczytuje zawartości, wtf?
      laser się świeci.
      Last edited by pyczek; 22.10.2013, 22:16.

Skomentuj

Hmm w starszych CD występuje czasami problem z opadniętym talerzykiem na którym ląduje płyta CD. Jak jest minimalnie za nisko to może dziać się tak jak opisujesz, jak jest dużo za nisko to odtwarzacz nie odczyta nawet TOC z płytki. Przy kalibracji lasera ustawiany jest on na konkretny offset, który teraz nie jest zachowany i stąd problemy. Oczywiście może to być coś innego ale na ten moment takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy.
        Swoją drogą mam nadzieje że odczekałeś aż izopropanol odparuje. To może zająć nawet 10 do 15 minut jak płyn wpłynął pod soczewkę.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

ja nawet nie stosowałem izopropanolu, na sucho przecierałem wacikiem do uszu...

Skomentuj

Czaruję...
          X