Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

problem z prawym kanalem!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

problem z prawym kanalem!

witam!!
    mam wzmacniacz w ktorym pewnego razu przestal dzialac prawy kanal, mam wyjscie na cztery glosniki i obydwa prawe przestaly dzialac! Rozwiazalem wszystkie mozliwosci czincze, zmiana kali i glosnikow. Myslalem ze cos sie spalilo, ale podlaczylem minus z dzalajacego lewego kanalu do prawego minusa i glosnik zacza grac. Postanowilem polaczyc tak kable by plusy byly normalnie podlaczone w gniazdach a kabelki z minusem skrecilem ze soba i odziwo obydwa glosniki zaczely grac, ale na wyswietlaczu gral nadal tylko lewy kanal!! Nie mam doswiadczenia i nadal nie wiem co jest! Prosze o jakies porady.

Z gory dziekuje za odpowiedz!

pozdrawiam!!!!!

domyslnie przeciążyłeś kanał podłączając obciążenie o zbyt niskiej impedancji. twój wzmak pewnie wcale nie ma wyjścia na 4kolumny (chyba ze masz estradówke) a jedynie mozliwość podłączenia kolumn w bi-wiringu.

tak to jest jak sie nie wie co sie ma, albo nie czyta sie instrukcji obsługi.

Skomentuj

kolega nie napisał że podłączał tam 4 kolumny ( aczkolwiek nie wykluczone że tak zrobił) tylko ze obydwa prawe kanały przestały działać - złośliwość rzeczy martwych?? powiedz może więcej jakie masz kolumny, kiedy przestał działać? tzn; czy pod czas normalnego odsłuchu, czy na imprezie, albo że po włączeniu nioeoczekiwanie okazało sie że nie gra??

a jeśli chodzi o te skręcone kabelki to poprostu połączyłeś równolegle kolumny do lewego kanału, więc uważaj bo niedługo i ten może ci paść:(

Skomentuj

dziekuje za odpowiedzi!!
        niestety nie posiadalem do tego wzmaka instrukcji, bo jak bym ja mial to napewno bym przeczytal. Podlaczylem wszystkie cztery glosniki, a prawy kanal przestal grac jakos poprostu, wlaczylem wzmaka a tu tylko jeden gral. Nie przesadzalem z moca, poprostu sluchalem muzyki. Przypominam sobie ze jakos wczesniej przestawal grac ten kanal, ale jak zmienilem balans w winmpie to zaraz muza wskakiwala ponownie i graly obydwa kanaly! Co jest z tym kanalem??

Pozdrawiam!!!

[ Dodano: 2005-01-03, 20:21 ]
        a jesli chodzi o kolumny, to nie maja one zawrotnej mocy:
        Dwie male kolumny 80 watowe i 2 glosniki niskotonowe 75 watowe w subwooferze!

Skomentuj

nie chodzi o ich moc ale impedancje, jeśli podłączyłeś 4 kolumny 4 ochmowe to ich impedancja spada do 2 ochm!

Skomentuj

no wlasnie zapomnialem!!
            tak kolumny i glosniki w subwoofeze sa 4 omowe!!

Skomentuj

ja tez miałem coś podobnego ale tylko na poczatku przy włączeniu tzn. kiedy wzmak był zimny ..... więc co się działo: gra i nagle cisza na jednym kanale .... u mnie wystarczyło pogkręcić wzmaka na 3/5 puufff i z powrotm gra smieszne :) wyglądało to tak jakby się kanał zatykał

Skomentuj

witam!
                czy ten kanal moze byc spalony? glosniki podlaczone do niego, graja ale cicho, nawet bardzo cicho! a podkrecanie mocy w wzmacniaczu i tak nic nie daje, nadal kanal nie gra!

Skomentuj

zajaranyy, Jak sobie z tym poradziles? Ja tez mam cos takiego.

Skomentuj

niestety czekam na jakies rozwiazanie bo narazie nic mi nie przychodzi do glowy!! moze ktos zna rozwiazanie tego problemu?

a chcialbym jeszcze wspomniec ze to stary wzmacniacz Diory, w dobrym stanie!

pozdrawiam!

Skomentuj

chrischris tam napisalem ze kiedymi sie zatykał (przestawal grac 1 kanał) to podkrecalem odpowiednio głośność i po puknięciu w "puff" grało już dobrze nie wiem czego to wina ale jak włączysz wzmaka to daj mu pograć troche ciszej i dopiero jak się "rozgrzeje" to sobie graj głośno ja tam mam już nowy wzmak i sie nie męcze ale to chyba jest związane z tranzystorami ale nie wiem

Skomentuj

Czaruję...