Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Diora WS442

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diora WS442

Witam , Zwracam się z prośbą o pomoc z Wzmacniaczem Diora WS442 ,
    Dzisiaj po południu od 16:00 do 17:30 słuchałem sobie radia na niej ( sygnał z Dekodera Cyfrowego Polsatu ) , zauważyłem że gra jakoś za nisko tzn za niskim basem , potem wyłączyłem go i następnie po1min znowu włączyłem , kręce potencjomerem głośności a tutaj nagle puffff w głośnikach a właściwie trzask , wskaźniki wysterowania na maxa do czerwonego ( na diodach ) , od teraz gra baardzo cicho a jak lekko podkręce potencjometr to od razu trzask ,
    Więc co to może być ?
    Chciałbym go uratować o ile się da bo mi naprawdę ładnie przygrywał

Dokładnie nie wiem co się stało, najpierw diagnoza końcówki -sprawdź DC na wyjściu (jeśli od razu po podpięciu do sieci nie buczy w kolumnach to raczej ok), potem potencjometry do sprawdzenia.
    Dość fajnie w tym wzmacniaczu można znaleźć wejście samej końcówki, można tam bezpośrednio podpiąć źródło dźwięku o odpowiednim poziomie i diagnozować.

Skomentuj

No miernik musiałbym poszukać , to jutro :)
      Po podpięciu do sieci nic nie buczy wszystko ok
      Myślisz że potencjometr ? tzn

PS: Aha bo te tranzystory mocy (te mniejsze na radiatorach ) mają czarne piny jakby osmolone

Skomentuj

Nie są osmolone. One tylko tak się utleniły. Te tranzystory tak mają. Sprawdź napięci.

Skomentuj

ok narazie go rozkręce bym miał dostęp do potencjomerów ew wymienię jeszcze kondy
          Do jutra.

Skomentuj

Wcale to nie musi być potencjometr, trzeba wyszukać w którym miejscu toru audio jest problem.

Skomentuj

Może jednak to te kondy a potencjometry przeczyszczę jak ew kupię kontakt co ?

Skomentuj

Takim sposobem to można cały wzmacniacz rozwalić a i tak nie będzie grał, na samym początku trzeba pomierzyć, podstawiać sygnał audio w różne miejsca, albo sprawdzać np innym wzmacniaczem gdzie się sygnał gubi, sprawdzić czy gdzieś masa się nie oderwała, czy napięcia są prawidłowe. Schemat jest na necie.

Skomentuj

Podłącz się pod samą końcówkę pomijając przedwzmacniacz. Często tam jest problem. Tak jak kolega wyżej wspomnieł jest tam dobry dostęp do pinów wejścia na końcówkę mocy.

Skomentuj

słuchajcie odziwo podłączyłem sygnał z PC , wszystko działa jak należy albo i lepiej ale tylko przedmuchałem ustami potencjometr głośności .
                    Myślę że Prysnąć Kontkatem i po sprawie co nie ?
                    Oby dwa kanały działają
                    potencjometr od balansu jest lekko uszkodzony ponieważ nie ma tylnego plastiku tzn tego okrycia i lata ale jakoś idzie
                    czy jeszcze jakieś pomysły ?

Skomentuj

Ja w tym wzmacniaczu miałem zimny lut na płytce do której idą kable potencjometru, objawiało się to brakiem dźwięku co jakiś czas, tu może być podobnie, tylko że np masa nie kontaktuje.

Skomentuj

Płytka nie sprawdzona , zauważyłem że od potencjometru vol , jest urwany kabelek czerwony no ledwie się trzyma .

---------- Post dodany o 12:53 ---------- Poprzedni post o 09:30 ----------

Więc tak wszystko już gra oprócz podświetlenia przedniego panelu to te dwie diody które mają skalę podświetlać na niebiesko , może wiecie gdzie kupić takie diody ?
                        ja nawet nie wiem jakie one mają wartości itp..

Skomentuj

Czaruję...
                        X