Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa wzmacniacza tranzystorowego na TIP41C i TIP42C

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa wzmacniacza tranzystorowego na TIP41C i TIP42C

Witam. Posiadam wiele tranzystorów TIP41C i TIP42C i chciałbym zbudować jakiś wzmacniacz audio. Trafo posiadam 2x20V i 2x14V.
    Szukałem schematów ale one są na innych tranzystorach a ja chcę na tych coś zbudować.
    Czekam na odpowiedź.

Z tego końcówkę, tylko trzeba będzie popatrzeć na SOAR, bo nie są to jakieś potężne tranzystorki.
    http://obrazki.elektroda.net/22_1216827096.jpg

Napisz dokładnie co to za trafa i z jaką impedancją obciążenia ma ta końcówka współpracować.

Skomentuj

Posiadam jeszcze kilka sztuk KBY 1151 327, KDY 1691 326, KDY 1691 327 wymontowane z kina domowego samsung HT DB-120

---------- Post dodany o 20:02 ---------- Poprzedni post o 19:59 ----------

Trafo to nie wiem jakie jest. Jest to jedno trafo. Pomierzyłem tylko napięcia. Impedancja raczej 4Ω.
      tip41/42 mam z wzmacniacza 5.1, 5x10W i 1x30W. W nim było to trafo.

---------- Post dodany o 20:07 ---------- Poprzedni post o 20:02 ----------

To forum juz mi sie podoba bo na elektrodzie dwa tematy juz polecialy do kosza :-)

---------- Post dodany o 20:12 ---------- Poprzedni post o 20:07 ----------

Jezeli bedzie potrzebne trafo zeby dobrze gralo jestem w stanie kupic.

Skomentuj

Wzmacniacz to nie jest aż taka tania i prosta zabawa, powstaje pytanie: czy to ma być wykorzystanie tego co zostało, czy już jakaś konkretna konstrukcja?
        Jeśli to drugie, to wypadałoby zrobić choćby na TIP35C/36C lub 2SC5200/2SA1943, na TIP41C/42C można co najwyżej jakiś słaby zrobić.

Z tego co podesłałem końcówkę stosunkowo łatwo wykonać, ale z początku będzie trzeba poświęcić trochę czasu na uruchomienie i zrozumienie, no chyba że się poszczęści i od razu ruszy... (Prąd spoczynkowy i tak będzie trzeba ustawić.)

Żeby dobrać tranzystory i trafo trzeba sobie najpierw określić jaka moc wyjściowa by się przydała przy danej impedancji (na razie wiemy tylko że pod 4Ohm).

Skomentuj

Tranzystor jak tranzystor, typowy i uniwersalny, można wykorzystać w zasadzie dowolny schemat końcówki mocy. Polecam na początek jakąś prostą końcówkę diory. Przy zasilaniu + - 27V nie będzie to coś mocnego. ale żeby się uczyć - dobre. Jak u kolegi z wiedzą i umiejętnościami? Wykonanie płytek, lutowanie, pomiary itp?

Skomentuj

Jak chłopak chce się nauczyć czegoś to może niech zaprojektuje wzmacniacz single ended? Kilka elementów na skos, mała moc ale przynajmniej idzie się czegoś nauczyć.

Skomentuj

Pewnie z projektem będzie problem, ale są gotowe, np. JLH czy DOZ. Do nauki dobre, tylko potrzeba porządny radiator, a to spory koszt. Jeśli trafo ma oddzielne uzwojenia też można wykorzystać (oddzielne w znaczeniu że nie zwarte w środku na stałe).

Skomentuj

Poczatkujacy nie jestem. 1 klasa technikum elektronicznego. Kilka projektow juz zrobilem, m.in zasilacz 0-30v 2mA-3A. Pcb, projektowanie plytek, wytrawianie, to potrafie. Jesli chodzi o radiatory to mam ale niezbyt duze. Uzwojenia nie zwarte na trafku. Zarzuccie jakis prosty schemat z jednym tranzystorem zeby cos wzmocnil. Chce wykorzystac to tego tip'y ktore mam. Wiem ze moc zalezy od temperatury wiec duza role gra radiator. Na poczatek da rade wycisnac 10w 4 lub 8 ohm?

---------- Post dodany o 23:53 ---------- Poprzedni post o 23:45 ----------

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                na TIP41C/42C można co najwyżej jakiś słaby zrobić.
                Mam ich 11 sztuk i z 10 tych wczesniej wymienionych.

Skomentuj

No to więcej niż jedna para na kanał i można coś wykombinować, to co podałem chyba będzie najlepsze w stosunku prostota/jakość.

Z tego 27V i dwu parach (może jedna by wystarczyła, ale lepiej nie ryzykować, trzeba dokładnie jeszcze przejrzeć wykresy, bo tylko na szybko zerknąłem) przy 4Ohm już pójdzie coś sensownego wycisnąć, może ze 45W pójdzie (połowa napięcia zasilającego dla klasy AB), no ale tu sporo zależy od zasilacza i radiatora.

Skomentuj

Czaruję...
                  X