Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Atmega32u4/Atmega328 Regulowana przetwornica dc typu buck step-down.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy 5V na wyjsciu opampa i 220omach plynie az 22mA. Zwieksz rezystory w dzielniku LM.

Skomentuj

Proszę, możesz podpowiedzieć jak dobrać te rezystory jeśli wiadomo w czym tkwił problem?
      Niestety nie bardzo wiem już które rezystory mam zmienić i na jakie, 220om rezystor był przy rezystorach R1 i R2 22k.

Obecnie wygląda to tak:

Skomentuj

Zmien R3,4,5 aby zmniejszyc prad wplywajacy do wyjscia opampa. Po prostu zwieksz ich wartosc 2 lub wiecej razy i zbadaj czy cos sie poprawilo.

Skomentuj

Wybaczcie odkop Zmontowałem układ przetwornicy na atmedze i mosfecie. Jest tylko mały problem: maksymalne napięcie wyjściowe nie przekracza 2.9V (gdy na bramkę podaję prawie pełne 5V). Obciążenie podłączyłem między masę a źródło jak trzecim obrazku, mam tranzystor typu N.

Taka konfiguracja jest podyktowana łatwością mierzenia napięcia na wyjściu przez atmegę (względem masy a nie różnicowo). Czy właśnie to podłączenie może powodować problemy?

Hmm, prawdziwe napięcie na bramce to Vcc - Vobc...? Czyli zostaje zastosowanie tranzystora z kanałem P albo pomiar różnicowy. Montuję zasilanie do e-papierosa, napięcie powinno być regulowane z zakresu 2-3.7V, grzałki 0.5-2Ohm - czyli prądy do kilku amperów. Zastanawiam się nad doborem tranzystora, polecanych N jest dużo w sieci, z P niestety nie jest tak dobrze. A niestety N-channel komplikuje trochę pomiar, za to wybór P-channel o odpowiednich parametrach nie jest dla mnie oczywisty...
          Last edited by grzechupk; 20.05.2015, 12:12.

Skomentuj

To nie zadna przetworonica tylko zwykla modulacja PWM. Nie musisz mierzyc napiecia wyjsciowego wystarczy ze zmierzycsz napiecie zasilania i przemnozysz przez wspolczynnik wypelnienia. Przy dobrym n-mosfecie straty na nim beda zupelnie pomijalne. Jak juz bardzo chcesz mierzyc napiecie na obciazeniu to mozesz mierzyc napiecie wyjsciowe, napiecie zasilania a z roznicy bedziesz mial napiecie na obciazeniu.

Skomentuj

Czaruję...
            X