Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kenwood KR-V7070 - odzysk części

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kenwood KR-V7070 - odzysk części

Mam stary ampli Kenwood KR-V7070. Był kiedyś w byłym serwisie Kenwooda, ale podobno ma uszkodzony układ przedwzmacniacza (nie działa regulacja głośności, gra na jakimś tam wybranym poziomie, można ew. go wyciszyć potkiem regulacji głośności). Reaktywację sobie odpuściłem bo ciężko znaleźć ten model uszkodzony.

Myślę, że można by wykorzystać trochę elementów z niego: obudowę, trafo, radiator. Coś jeszcze?
    Tranzystory końcowe to darlingtony a to chyba obecnie żaden rarytas??

Jeszcze ciekawi mnie taki układ, który jest w nim zastosowany, czyli selektor impedancji. Czy to taki "selektor zobli"?

Trochę szkoda go rozbierać, jeśli na razie nie potrzebujesz żadnych elementów to IMHO zostaw tak jak jest, ewentualnie spróbuj naprawić i sprzedać..

Skomentuj

Obecnie nie nadaje się do użytku :(
      Aby naprawić to trzeba by znaleźć na alledrogo jakiś uszkodzony, facet z serwisu czekał 2 m-ce ale odpuścił, jest to rzadko spotykany model.
      Na alledrogo jest taki sprawny za 360zł, leży chyba już z pół roku i nikt nie chce go kupić, pewnie dlatego że ma tylko pro-logica'a :(

Skomentuj

Najcenniejsze wymieniłeś, czyli trafo (300W z tego co widzę), radiator, obudowa + być może kondensatory w zasilaczu (pewnie straciły trochę pojemności ale może jeszcze się nadadzą). Do tego da się pewnie wylutować kilka garści elementów dyskretnych, choć one zazwyczaj tanie. Gdyby napięcia trafo były odpowiednie to masz fajną bazę pod uniampa czy coś z ostatnich projektów Borysa.

Skomentuj

Czaruję...
        X