Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator toroidalny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak dla mnie to pojawia Ci się śmietnik na sieci. Wystarczy trochę składowej stałej i trafa zaczynają buczeć. Kup mostek prostowniczy albo 4 diody i dwa kondy i zrób sobie DC-blocker
    http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc.htm - ostatni rysunek ze strony.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Polecam wątek http://www.audiostereo.pl/dc-blocker...ie_105597.html

Skomentuj

ja mam trafo z toroidow nie audio i buczy. Przy full audio podobno oni gwarantuja cicha prace. Z tego co wiem klonerzy np. accu zamawiaja fulladuio

Skomentuj

Mostek się znajdzie na 10A. Odnośnie kondensatorów. Na AS i linków z tamtego tematu wszędzie stosują 2x10000uF, tutaj jest 2x4700uF o ile się nie mylę ? Jeszcze nt gniazdka, nie mam uziemienia.

Full audio na toroidach to koszt około 320zł za 200VA 2x28V
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Wydaje mi się, że cichą pracę to toroidy gwarantują już dla transformatorów klasy AUDIO, gdzie 200VA 2x28V kosztuje ok. 174zł, a za 320zł to jest AUDIO Supreme, dla porównania zwykły toroid (o tych parametrach) kosztuje u nich 96zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
              Witam. Przymierzam się do zakupu trafa do BG1. Kupował ktoś z toroidy.pl w wersji 'audio' ? Różnica cenowa (2x28V 250W) między zwykłym a w konfiguracji 'audio' to około 80-90zł. Tylko pytanie, czy warto ?

Pozdrawiam
              Weź wersję audio. Zwykłe niestety brumią. Mam trzy sztuki (bez zalanego środka) i dają nieźle po uszach. Jedno trafo zwykłe z zalanym środkiem mam w wzmaku subwooferowym i jest względna cisza ale po przystawieniu ucha do trafa okazało się kiedyś ze również cichoc brumi. Natomiast wersję audio ma mój znajomy w uniampie i jest cisza jak makiem zasiał nawet po przyłożeniu ucha.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                Zwykłe niestety brumią.
                Te w wersji audio tez brumia.

Na napiecie stale w sieci nawet super wersja audio nic nie pomoze!

A jak staniesz pod linia wysokiego napiecia to tez uslyszysz brum, pewnie powinni kable w wersji audio pociagnac

Skomentuj

Proponuję wrócić do mojego pytania 3/4 posty wyżej :)

Skomentuj

Odnośnie kondensatorów. Na AS i linków z tamtego tematu wszędzie stosują 2x10000uF, tutaj jest 2x4700uF o ile się nie mylę ?
                    Pojemnosc zalezy od wymaganej mocy. I jak widac mozna laczyc je szeregowo uzyskujac kondensator bipolarny ale tracac na pojemnosci albo polaczyc rownolegle. Do ok 1V kondensator moze pracowac w z ujemna polaryzacja.

Full audio na toroidach to koszt około 320zł za 200VA 2x28V
                    Jak juz jestesmy na forum technicznym a nie audiofilowym audiovoodoo to prosilbym o uzywanie jezyka technicznego a nie marketingowego!!

Dla tych ktorzy nie wiedza jak jest wykonany transformator toroidalny to przypominam ze jest to zwiniety w pierscien ze specjalnej stalowej tasmy a na nim nawiniete jest uzwojenie. Rdzen musi byc scisniety a uzwojenie nawiniete z odpowiednim naciagiem. Zalanie srodka zywica to obecnie standard a nie zadna audio wersja. Wazne zeby na obwodzie trafa nie bylo przerwy w uzwojeniu ktora skutkuje ogromnym polem rozproszenia. Trafa luzno nawiniete, bez zalanego srodka i z dziura uzwojeniowa sa do dupy!! A takie trafa niestety nawijaja gowniani producenci! Zwykle trafo dobrze nawiniete z zalanym srodkiem jest wystarczajace. Z dodatkow jedyne co moze byc przydatne szczegolnie przy trafach duzej mocy (>300W) a jest w rozsadnej cenie to impregnacja uzwojen czyli zanurzenie ich w lakierze. Zadne ekranowanie nie jest konieczne.
                    Last edited by irek; 21.11.2013, 18:12.

Skomentuj

proszę przykleić ten wątek:thumbup:
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Te w wersji audio tez brumia.

Na napiecie stale w sieci nawet super wersja audio nic nie pomoze!

A jak staniesz pod linia wysokiego napiecia to tez uslyszysz brum, pewnie powinni kable w wersji audio pociagnac
                        Nie zauważyłem. AUDIO kumpla jest ciche.

A ponadto brumienie słyszalne dopiero po przyłożeniu ucha (Wer. Audio) a brumienie słyszalne 3 metry dalej (Wersja zwykła w moich monoblokach na LMach) gdy tafo jest w zamkniętej budzie to jednak dwie różne sprawy

Skomentuj

Zwykłe brumią - ale wiele osób nie da se przegadać.
                          A jak trzeba kupić trafo do kosztownej konstrukcji to biorą w "audio" - jak to jest?

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            A jak trzeba kupić trafo do kosztownej konstrukcji to biorą w "audio" - jak to jest?
                            Kupuja tez zlote bezpieczniki, srebrne przewody i wiele innych wynalazkow..

Zamieszczone przez dzwiedziu Zobacz posta
                            Nie zauważyłem. AUDIO kumpla jest ciche.
                            A z czym porownywales? I w jakich jednostkach mierzysz to brumienie? I przy jakim obciazeniu? W brumofonach?? :) Mozemy sobie tak dlugo gadac, ty nie masz pojecia o trafach ale wiesz ze slyszles u kolegi to z napisem audio i ono nie buzcalo tak jak twoje ktoro moze buczy bo jest gownianei wykonane a moze masz straszny syf w sieci. Slyszales dwa trafa i juz jestes specjalista od traf.

Przeczytajcie koledzy to co napisalem wyzej a jak to zrozumiecie to pogadac mozemy dalej.

Ale widze ze toroidy robia dobry interes. Jakbyscie nie wiedzieli to zanim wypuscili te wspaniale trafa audio to firmy produkowaly ciche wzmaki od dziesiatek lat!!

Skomentuj

Leżę Irku, potrafisz człowiekowi poprawić dzień :)

Skomentuj

Bo ile razy mozna powtarzac ze lakierowanie uzwojen uzwojen i zalanie srodka zywica to u dobrych producentow standard!! Tylko toroidy takie zabiegi nazywaja "AUDIO" i karza za nie slono placic.

Mielem w rekach zle nawiniete trafa "takie buczace" ale wspolpraca z dobrymi firmami jak poltrafo czy noratel pozwolila mi zapomniec o takich problemach. Jakbyscie nie wiedzieli to noratel to wielki producent, zaopatruje w trafa np KRELL-a.

Ciekawe po ile toroidy sprzedaja same naklejki "for audio", moze dadza nam jakas znizke jak zamowimy wiecej To sie robi audiofilska firma, trafa audio supreme, obudowy do sprzetu hi-end zaraz lampami zaczna handlowac, kupujcie, bo to dlugo nie potrwa :)

Skomentuj

Drugi cytat nie mój, grrrr.

---------- Post dodany o 20:53 ---------- Poprzedni post o 20:49 ----------

Niemal że każdy NAD posiada trafa noratela.

Skomentuj

wspolpraca z dobrymi firmami jak poltrafo czy noratel pozwolila mi zapomniec o takich problemach. Jakbyscie nie wiedzieli to noratel to wielki producent, zaopatruje w trafa np KRELL-a.
                                    Ale jak z ceną? Dawno nie szukałem firm tańszych od toroidów ale kilka lat temu to właśnie toroidy były najtańsze i od tamtej pory osobiście kupuję u nich.

Ciekawi mnie cena ponieważ napisałeś Irku, że toroidy każą sobie słono płacić co sugeruje, że te firmy są dużo tańsze.
                                    Last edited by .3lite; 25.11.2013, 21:57.

Skomentuj

Również pytałem na początku tematu, gdzie warto kupić trafo. Tym bardziej 'nie audio' , a z zalanym środkiem :)

Skomentuj

Kupuja tez zlote bezpieczniki, srebrne przewody i wiele innych wynalazkow..
                                        A z czym porownywales? I w jakich jednostkach mierzysz to brumienie? I przy jakim obciazeniu? W brumofonach?? :) Mozemy sobie tak dlugo gadac, ty nie masz pojecia o trafach ale wiesz ze slyszles u kolegi to z napisem audio i ono nie buzcalo tak jak twoje ktoro moze buczy bo jest gownianei wykonane a moze masz straszny syf w sieci. Slyszales dwa trafa i juz jestes specjalista od traf.

Przeczytajcie koledzy to co napisalem wyzej a jak to zrozumiecie to pogadac mozemy dalej.

Ale widze ze toroidy robia dobry interes. Jakbyscie nie wiedzieli to zanim wypuscili te wspaniale trafa audio to firmy produkowaly ciche wzmaki od dziesiatek lat!!
                                        Ależ nerwowe podejście kolego! Wersja AUDIO jest wykonana tak, że nie słychać jej podczas pracy. Sprawdziłem organoleptycznie po przyłożeniu ucha. A może na forum potrzebujesz czegoś więcej niż mojego słowa jako dowód ze to sprawdziłem? Ty będziesz mi mówił co słyszałem a czego nie?

Wersję "zwykłą" z toroid nie tylko słychać po przyłożezniu ucha ale i 2 metry dalej. Nie będę się powtarzał, bo napisałem to samo w poprzednich postach. Jak twój świat będzie lepszy, pełniejszy to oświecę cię - w brumofonach się mierzy głośnośc brumienia trafa. Zadowolony? Zapisz to sobie bo może ci się kiedyś przyda specu od wszystkiego. LOL

Na koniec dodam jedno - nie obchodzi mnie wcale czy mam zakłócenia w sieci, czy to wina firmy z której biorę trafa (Masz jakieś osobiste żale, że toroidy są znane i ludzie kupują od nich? Na to wygląda.). Jak jedną wersję trafa słychać w czasie pracy a innego nie to jest to fakt a nie przewidzenie, które musisz zwalczać czy udowadniać, że jest inaczej.
                                        Last edited by irek; 28.11.2013, 18:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Ale jak z ceną? Dawno nie szukałem firm tańszych od toroidów ale kilka lat temu to właśnie toroidy były najtańsze i od tamtej pory osobiście kupuję u nich.

Ciekawi mnie cena ponieważ napisałeś Irku, że toroidy każą sobie słono płacić co sugeruje, że te firmy są dużo tańsze.
                                          Raz kupilem w toroidach i owszem tanie to sa trafa z magazynu ale jak zazyczylem sobie inne napiecie i zalanie zywica to zrobilo sie drogo. A zwykle zamawiam jeszcze miekkie wyprowadzenia, tu juz wolalem tego oszczedzic. Kupilem kiedys sporo traf do uniampa 250W 2x35V bez obciazenia, srodek zalany zywica, miekkie wyprowadzenia, cena jaka place to ok 100zl. Kto chce niech sprawdzi ile bedzie kosztowalo trafo w toriidach w takim wykonaniu.

Również pytałem na początku tematu, gdzie warto kupić trafo. Tym bardziej 'nie audio' , a z zalanym środkiem
                                          no wlasnie w sumie to jak trafo ma zalany srodek to juz jest "AUDIO" :)

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                          Ależ nerwowe podejście kolego! Wersja AUDIO jest wykonana tak, że nie słychać jej podczas pracy. Sprawdziłem organoleptycznie po przyłożeniu ucha. A może na forum potrzebujesz czegoś więcej niż mojego słowa jako dowód ze to sprawdziłem? Ty będziesz mi mówił co słyszałem a czego nie?
                                          Wierze!! Jesli porownales gowniani nawiniete standardowe trafo z toroidow za 100zl i takie samo, przepraszam, podobne w wersji "AUDIO" za 300zl i to drugie nie buczalo to owszem wierze!! Ja ci gwarantuje ze u dobrego producenta zwykle trafo z zalanym srodniem tez bedzie ciche i bedzie kosztowac duzo mniej niz 300zeta. I gwarantuje ci ze jak bedziesz mial smieci w sieci to trafo "Audio" z toroidow tez bedzie brzeczec! Jedno to wykonanie trafa a drugie to jakosc sieci, szkoda ze tak trudno ci to zrozumiec.

Jeszcze jedna taka osobista wycieczka i dostaniesz ostrzezenie!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X