Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

najprostszy filtr dolnorzepustowy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

najprostszy filtr dolnorzepustowy?

Witam, Mam pytanko, jak zrobic najprostrzy filtr dolnoprzepustowy skladajacy sie mozliwie z naknajmniejszej ilosci podzespołow? Wiem, ze potrzebne sa cewki i kondesatory, pytanie jakie to musze byc cewki i jakie kondesatory i jak je wpiąć? Glownie chodziloby mi o to zeby wydobyc mozliwie jaknajnizsze tony z głosnika. Zakup orginalnej zwrotnicy badz filtra mnie nie interesuje chcialem sie troche pobawic w nudne wieczory i moze przy okazji czegos nauczyc

Poczytaj artykuły ze strony głównej
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

cos czytalem alemyslalem nad czyms typucewka i kondensator. Dowiedzialem sie ze cewka 1-1.5 mH i kondek 47mikro 100V

Skomentuj

Nie polecam, zwrotnica na oko z takim doświadczeniem może się źle skończyć, no chyba że na początek pobawisz się pierwszym rzędem, tzn szeregowo cewka na niskotonowy i kondensator na wysokotonowy.

Jak chcesz coś poskładać, to poszukaj projektu z poprawnie zaprojektowaną zwrotnicą, takie kombinowanie nie ma sensu, szkoda kasy...

Drugą opcją jest ogarnięcie teorii i wreszcie pomiary, ale na to trzeba trochę czasu mieć.

Skomentuj

Czaruję...
        X