Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do monitorów (ER18RNX + DXT)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do monitorów (ER18RNX + DXT)

Witam,

Poszukuje już jakiś czas wzmacniacza do monitorów ER18DXT (~8Ohm, 84-85dB/2.83v) i nie mogę nic sensownego znaleźć. Obecnie mam Sony TA-FE370 (70W/4Ohm) którego kupiłem już parę lat temu za 200pln i gdyby nie to, że jest za słaby to bym go nie zmieniał. Przy odkręcaniu gałki głośność rośnie gdzieś do godz 11 a później jedyne co przybywa to wychylenie na wooferze. Wprawdzie bardzo rzadko potrzeba tyle mocy bo zazwyczaj słucham cicho ale czasami zdarzają się utwory cichsze nie pożarte przez loudness war i wtedy nie da się poszaleć. W filmach kiedy sporo W idzie w niski bas również wzmak nie wyrabia.

Jeśli chodzi o brzmienie to najlepiej żeby wzmacniacz jak najmniej od siebie dodawał. Granie ER i DXT bardzo mi się podoba i jeśli ten Sony tego nie spaprał to myślę, że gorzej nie będzie, a niuansów pewnie i tak nie wyłapie.

Podstawowe pytanie to ile potrzeba by wydać $ żeby to miało sens? (w używkach ma się rozumieć) 500, 700?

A więc potrzebuje czegoś mocniejszego od tego Sony i koniecznie z pilotem.
    Widziałem, że często poleca się Sony serie ES ale większość tego sprzętu nie ma pilota albo jest w opłakanym stanie od jakiegoś handlarzyny.

Znalazłem coś takiego:
    Cambridge Audio 640A v2 (75W/8Ohm)

Teac A-H500i wprawdzie tylko 50W/8Ohm ale wszędzie piszą że wydajny prądowo.

Dzięki za samo przeczytanie :)

Może spróbuj poszukac jakiegos wiekszego soniacza koniecznie z serii ESPIRT:)
    Z takimi kolumnami sankeny i mosfety fajnie zagraja

Skomentuj

No właśnie ES ciężko znaleźć w dobrym stanie. Ktoś kto ma ładnie zachowanego i z pilotem to nie chce się go pozbywać.
      Ten Cambridge Audio jednak odpada bo się naczytałem, że awaryjny.
      Znaleźć coś do nawet 1k pln żeby miało jakąś rozsądną moc graniczy z cudem.

Eh, najbardziej ubolewam nad tym, że nie potrafię sobie złożyć jakiegoś DIY. Taki FET-HEX z jakimś preampem na pilota pewnie byłby dość dla moich potrzeb.

Skomentuj

Ja swoje ER18RNX napędzam Cambridge Audio azur 540A V2.
        Myślę, że nie moc wzmacniacza a wydajność prądowa ma tu większe znaczenie. ER18RNX to nie jest mały głośnik i trochę tego prądu potrzebuje...
        Podczas konstruowania swoich monitorów korespondowałem z autorem zwrotnicy z USA i pytałem właśnie na co zwracać uwagę przy wyborze wzmacniacza. Odpowiedział, że wydajny prądowo wzmacniacz przy mocy 50W/8 Ohm w zupełności wystarczy.
        Jeżeli max pobór mocy wzmacniacza, który ma dać 70W na kanał ledwo przekracza 200W to chyba nie będzie to wydajny prądowo wzmacniacz. Mój CA ma max pobór 650W i myślę, że taki w zupełności Ci wystarczy (ma pilota :) )

Skomentuj

Właśnie byłem już niemal zdecydowany na tego CA 640a ale się naczytałem że kiepsko wykonany i się psuje. Ale w sumie z drugiej strony to Ci którym nie działa krzyczą najgłośniej więc już sam nie wiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
            Ja swoje ER18RNX napędzam Cambridge Audio azur 540A V2.
            a ja starym luxmanikiem :)

Skomentuj

Mam tego A-H500i i szczerze to bardzo fajny i solidnie wykonany piecyk:) Drażni mnie tylko w nim fakt że np podpięte mam źródło pod aux i po wyłączeniu na stand i ponownym włączeniu muszę znów przestawiać na aux. A-H300i miał tak samo

Skomentuj

Tak dla potomności.
                Kupiłem jakiś czas temu tego CA 640 v2 i jestem zadowolony. Napędza RNXy bez problemu. Wydaje mi się, że jest bardziej detaliczny od tego Soniaka którego miałem ale może sobie wmawiam
                Jedyne do czego mogę się przyczepić to sterowanie pilotem (którym to z kolei można zrobić komuś krzywdę bo jest po części aluminiowy). Jest mało precyzyjne przy małym wysterowaniu. Nie jest to wina potencjometru bo ręcznie sterowanie jest precyzyjne także musieli coś spaprać przy sterowaniu silniczkiem.

Skomentuj

Czaruję...
                X