Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba (nie panel)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do suba (nie panel)

Większość z Was robi wzmacniacze do subów jako panele umieszczone najczęściej z tyłu obudowy głośnika.

Zastanawiam się czy jest jakieś przeciwwskazanie aby taki wzmacniacz ze wszystkimi filtrami itp. znalazł się w oddzielnej obudowie obok np. wzmacniacza stereo? Chodzi mi tylko o porównanie jakości dźwięku obu rozwiązań (czy istnieje różnica?) a nie o wygodę, modę itp. powody stosowania paneli.

jedyna roznica to obudowa i kable

Skomentuj

Nie może być różnicy, to tak jakbyś wyjął z obudowy komputera zasilacz na zewnątrz i przedłużył mu kable. Takie umiejscowienie to tylko względy praktyczne.

Skomentuj

To nie lepiej wbudować go we front suba?

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
          To nie lepiej wbudować go we front suba?
          A po co go ogladac? To tak jakby samochody jezdzily bez masek zeby bylo widac silniki :)

Wzmacniacz w subie jest do niego dopasowany i dlatego z glosnikiem tworzy wygodna calosc. Dlatego nie praktykuje sie w sprzecie domowym osobnego wzmaka i osobnego suba pasywnego. Taka konfiguracja jest standardem w sprzecie estradowym.

Skomentuj

Moja koncepcja zakłada ukrycie wszystkich przetworników, więc dostęp do panela miałbym utrudniony, a tak wzmak będzie stał razem z innym sprzętem w szafie. Chciałem się upewnić, czy nie popełniam jakiegoś błędu, myśląc o subie pasywnym, ale jak widać nie :)

Skomentuj

Nie na temat...
              :)

Skomentuj

ale sub pasywny to chyba ma zwrotnice zamiast filtru, a Ty chcesz po prostu filtr i wzmak osobno, to nadal będzie sub aktywny tylko z wyodrebnioną elektroniką.

Skomentuj

Zwrotnica to chyba zestaw filtrów plus czasami coś tam jeszcze. W subie będą dwa filtry: górnoprzepustowy i subsonic. W sumie to nie ważna nazwa, ważne że może tak działać jak to sobie wymyśliłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                    W subie będą dwa filtry: górnoprzepustowy i subsonic.
                    jedno i drugie to to samo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      jedno i drugie to to samo
                      Miało być: dolnoprzepustowy i subsonic :) A pewnie będzie to dokładniej układ ravena.

Skomentuj

Czaruję...
                      X