Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Transformator liniowy MONACOR LTR-110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Transformator liniowy MONACOR LTR-110

Witam.

Dosyć często potrzebuję zamienić sygnał niesymetryczny na symetryczny. Możliwość zapewnienia dodatkowo separacji galwanicznej jest również plusem stąd mój wybór padł na LTR-110:
    http://monacor.djshop.pl/_monacor/pr...1,monacor.html

Generalnie DiBox nie jest mi potrzebny, gdyż na wyjściu potrzebuję sygnał o poziomie sygnału liniowego a nie mikrofonowego. Kilka takich transformatorków już kiedyś zakupiłem i wszystko działa - jako wejście wykorzystuję piny 1 oraz 3, jako wyjście piny 6 i 8 (zachowując oczywiście oznaczenia gdzie jest początek cewki). Pin 2 wisi w powietrzu (tak jak i 7 - sygnał różnicowy bez oplotu).
    Czy nie lepiej jako wejście wykorzystać piny 4 i 5?? Jeżeli jest to dodatkowe wyjście z podziałem 1:0,5 to czy można to odwrócić?? Wtedy jest dodatkowa zaleta, że podając na te wejście 0,7Vpp typowe dla wyjść niesymetrycznych dostanę na wyjściu 1,4Vpp symetryczne. Wtedy nie musiałbym tak mocno gain odkręcać, poziom sygnału wyższy, to i szumy i zakłócenie mogłyby być mniejsze (mimo, że teraz nic nie słychać takiego i jest w porządku).

Taka konfiguracja czyniłaby z tego transformatora dodatkowo kondycjoner sygnału (i to w dwie strony) - oczywiście jeżeli to możliwe (impedancja wejściowa takiego układu jest niższa niż przy konfiguracji z początku postu).

Oczywiscie mozesz tak polaczyc tylko wtedy bedziesz mial impedancje wejsciowa nie 600om tylko 300! Rownie dobrze mozesz podlaczyc sygnal do polowy symetrycznego uzwojenia 1-2-3 czyli do pinow 1-2 lub 2-3. Mozesz tez polaczyc uzwojenia 4-5 z 6-8 szeregowo co da ci wiekszy sygnal choc tylko o poltora raza.

Skomentuj

Dzięki.

Czyli jedyne o czym pamiętać - piny 1, 2, 3 to jedna "strona", a pozostałe druga strona. Zazwyczaj źródłem sygnału będzie wyjście słuchawkowe w komputerze (lub czasem wyjście karty muzycznej na USB - UCA222 lub może kiedyś nawet coś z symetrycznym wyjściem) więc 300 ohm to nie powinien być problem.

Skomentuj

Hej bawię się właśnie tymi trafkami w celu osiągnięcia separacji galwanicznej dla modułu bluetooth w układzie stereo. Wejście sygnału z BT - piny 1-3; wejście do końcówki 6-8; oczywiście po jednym trafie na kanał. Wszystko ładnie i czysto śmiga, ale jest jeden problem - sygnał jest zauważalnie słabszy niż np. bezpośrednio z wejścia line-in. Czy da się coś z tym zrobić? Moze źle trafa przyłączyłem?

Skomentuj

Czaruję...
        X