Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

VSX-819H vs. końcówka DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

VSX-819H vs. końcówka DIY

Od chyba 3 lat mam amplituner Pioneer VSX-819H ,a robię teraz kolumny coś jak Ardento /ale nie otwarte/ i będą 4 ohmowe , więc vsx może nie dać rady.
    Waszym zdaniem jaką końcówkę mocy diy powinienem zrobić / z podzespołów / aby miało to sens , było zdecydowanie lepsze od vsx.

---------- Post dodany o 15:46 ---------- Poprzedni post o 15:40 ----------

źródło to laptop i dobra karta dźwiękowa , e-mu albo lexicon

---------- Post dodany o 17:59 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------

vsx 819 ma SNR 98 dB i 130W na kanał przy 6 ohm , a mówi się że amplitunery mają problem z 4 ohm . LM4780 do 120W a nie ma problemu z 4 ohm , czy to tylko sprawa zasilania?
    i kwestia jakości dźwięku takiego DIY / bo jasne jest dla mnie że np.Accuphase P-4200 nie można porównywać /
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Dokładnie końcówki do amplitunera ma sens pod warunkiem że przedwzmacniacz jest na dobrym poziomie. Miałem yamahe rxv1400 i to z końcówka mocy grało całkiem ładnie ale chcąc hdmi i nowych kodeków zmieniłem na rxv771 , głośniki i końcówki zostały te same ale nie gra już tak fajnie. Do stereo złożyłem swój przedwzmacniacz który albo ma sygnał stereo albo przelotke do kina. Gra już zacnie

Skomentuj

końcówka mocy , karta dźwiękowa i laptop ma być niezależnie od amplitunera, myślę o osobnym sprzęcie, zastanawiam się tylko czy jakościowo będzie wyraźnie lepiej.

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 14:06 ----------

czy końcówka DIY na lm4780 czy uniamp zbliża się do sprzętów rodzaju Accuphase P-4200 .
      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

nie

Skomentuj

czyli albo wyłożyć parę tysięcy na końcówkę albo nowy model amplitunera i bi amping

---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post o 22:58 ----------

gdybym napisał chce zrobić kolumny z stx porad byłoby dziesiątki, ale ten temat przerasta doświadczenia tutaj zabijających czas...
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
            gdybym napisał chce zrobić kolumny z stx porad byłoby dziesiątki, ale ten temat przerasta doświadczenia tutaj zabijających czas...
            \

I właśnie za takie i podobne teksty mało kto chce z Tobą gadać. Niby się pytasz a i tak zwykle wiesz lepiej :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nikt o tym nie mówi ale kolega ma trochę racji - na tym forum to do porzygu STX chociaż ostatnio zaczyna się moda na Wavecory co mi się podoba :)

Ale jeśli chodzi o końcówkę - daj sobie spokój z amplitunerami i innymi wynalazkami, osobiście testowałem wiele takich do ceny powiedzmy 1000 PLN i żaden mnie nie zadziwił niczym a jeszcze w domu mam Azur 540R i nie wiem czy się czasami nie pociąć.

Pytanie dosyć ważne - ile masz pieniędzy na wydanie?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                na tym forum to do porzygu STX
                Ludzie pytają o STXy bo są tanie, więc się im odpowiada. Kiedyś polecało się dużo więcej STX'a bo nie było alternatywy. Ale zobacz ile jest nowych projektów w dziale z projektami i ile z nich jest na STX'ach?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Ludzie pytają o STXy bo są tanie, więc się im odpowiada. Kiedyś polecało się dużo więcej STX'a bo nie było alternatywy. Ale zobacz ile jest nowych projektów w dziale z projektami i ile z nich jest na STX'ach?
                  I dlatego właśnie jest coraz lepiej ponieważ pamiętam jak było kiedyś a jak jest teraz, Wavecor jako odpowiednik STX'a wcale nie droższy jest na pewno ciekawszy.

Patrzę zawsze w dział projektów i wiem przyjacielu, że Ty i Rafał dobre wybory robicie :)

Skomentuj

ile masz pieniędzy na wydanie?
                    ile będzie trzeba, ale bez przesady , pioneer żle nie grał ale chce coś lepszego do nowych kolumn , no i opcja kolumn aktywnych na mini dsp , ostatecznie jeszcze nie wybrałem.
                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Jak się uprzesz to w cenie około 1200 PLN złożysz Accuphase E-450 jako dwie końcówki i transformator zasilający z kondensatorami bez obudowy - pułap cenowy zły / dobry?

Skomentuj

A ile wyjdzie P7100 w podobnej konfiguracji?

Skomentuj

Pewnie coś około 5000 PLN z obudową.

Skomentuj

A bez obudowy? Bo obudowy można zastosować różne.

Skomentuj

pułap cenowy zły / dobry?
                              będę pamiętał o Twoich propozycjach , w tym momencie muszę znaleźć odpowiedni efektywnościowo i charakterystykowo głośnik basowy do TB W6-1916 , bo wstęga w 1 rzędzie ok.5/10khz wychodzi dobrze.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                A bez obudowy? Bo obudowy można zastosować różne.
                                Odejmij tysiąc i powinno być raczej :)

będę pamiętał o Twoich propozycjach , w tym momencie muszę znaleźć odpowiedni efektywnościowo i charakterystykowo głośnik basowy do TB W6-1916 , bo wstęga w 1 rzędzie ok.5/10khz wychodzi dobrze.
                                To pisz jak coś bo prawdopodobnie będziemy robić razem z Dzwiedziu zamówienie kitu na Accuphase E-450 - zobaczę pierw sam czy wszystko OK będzie.

Cenowo nie wiem ile wyjdzie ale wszystkie rezystory, kondensatory zgodnie z wykazem oryginalnego manuala Accuphase + 2x PCB dwustronne coś koło 320 PLN (jeszcze tranzystory + jakieś śmieci).

Skomentuj

Czy ten kit E-450 to będzie wersja Jaskiniowca czy jakaś inna?
                                  Czy można w nim podać sygnał bezpośrednio na końcówkę mocy, z pominięciem przedwzmacniacza?

Skomentuj

mnie interesuje sama końcówka bo regulacje głośności będę miał na karcie dzwiękowej
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

To wersja Jaskiniowca, można w nim podać sygnał bezpośrednio, zresztą jak w każdym Accuphase, tylko niektóre modele jak P-7100 to są jednostki w pełni zbalansowane i takiego sygnału oczekują.

Nie pamiętam czy E-450 jest zbalansowanym układem ale raczej nie, zostawiłem na laptopie wszystkie schematy wraz z PCB i tutaj ich nie posiadam - jak Dzwiedziu się pojawi to dam znać.

mnie interesuje sama końcówka bo regulacje głośności będę miał na karcie dzwiękowej
                                      Analogowo czy cyfrowo w komputerze? Ponieważ jak te drugie to nie polecam.

Skomentuj

chociaż.. zobaczymy co zawiera ten kit.
                                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czaruję...
                                        X