Podzielcie się spostrzeżeniami na temat oscyloskopów jakich używacie. Sam się rozglądam za jakimś oscyloskopem, a że jestem zielony w tym temacie, więc nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Widziałem w niektórych wątkach, że oscyloskopy mierzą poziom zniekształceń - to standardowa funkcja czy też raczej opcjonalna i trzeba ten parametr sobie samemu wyliczać? Napiszcie też o wadach i zaletach Waszych urządzeń.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakich oscyloskopów używacie?
Collapse
X
-
Jest jedna zaje... przydatna rzecz w oscyloskopach cyfrowych którą na próżno szukać gdzie indziej - FFT :)
Nie wiem dokładnie o jaki poziom zniekształceń Ci chodzi ale pewnie coś w stylu - wejściowy sygnał na A, wyjściowy na B a C matematyczne obliczona jako różnica sygnałów (tak to możliwe i zaś oscyloskopy cyfrowe przewyższają analogowe :P)
Osobiście używam dwóch:
Rigol DS1052E
Owon MSO8102
Drugi posiadam z powodu analizatora logicznego który w układach cyfrowych jest bardzo przydatny.
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaDrugi posiadam z powodu analizatora logicznego który w układach cyfrowych jest bardzo przydatny.
Działa z oryginalnym softem, który za friko ściągasz ze strony. W pracy mamy oryginały, do domu kupiłem sobie taką podróbkę i działa identycznie.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Cyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.
Cyfrowy oscyloskop da Ci więcej możliwości od analogówego - może poza rozdzielczością ekranu:) Parametry sygnału masz pomierzone przez urządzenie, jest pamięć, możliwość zrzucania pomiarów na pamięć USB, możliwość podpięcia do komputera.
Zastanów się nad przystawką oscyloskopową do komputera.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postahttp://allegro.pl/listing/listing.php?string=saleae
Działa z oryginalnym softem, który za friko ściągasz ze strony. W pracy mamy oryginały, do domu kupiłem sobie taką podróbkę i działa identycznie.
Zamieszczone przez Sonik Zobacz postaCyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.
Skomentuj
-
Odkupuję, potrzebuję czegoś mniejszego, szybszego i nowszego od KR7010 i wobuloskopu K935C (to jest w ogóle ani przenośne, ani przewoźne) i żebym tego na hipotekę nie brał
Używałem też jakiejś samoróbki do PC, ale wcięło mi toto gdzieś przy którejś przeprowadzce.
Czyli, jak w tytule: "Jakich oscyloskopów używacie?"Last edited by infinity; 05.02.2014, 01:11.
Skomentuj
Skomentuj