Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakich oscyloskopów używacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakich oscyloskopów używacie?

Podzielcie się spostrzeżeniami na temat oscyloskopów jakich używacie. Sam się rozglądam za jakimś oscyloskopem, a że jestem zielony w tym temacie, więc nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Widziałem w niektórych wątkach, że oscyloskopy mierzą poziom zniekształceń - to standardowa funkcja czy też raczej opcjonalna i trzeba ten parametr sobie samemu wyliczać? Napiszcie też o wadach i zaletach Waszych urządzeń.

Jest jedna zaje... przydatna rzecz w oscyloskopach cyfrowych którą na próżno szukać gdzie indziej - FFT :)

Nie wiem dokładnie o jaki poziom zniekształceń Ci chodzi ale pewnie coś w stylu - wejściowy sygnał na A, wyjściowy na B a C matematyczne obliczona jako różnica sygnałów (tak to możliwe i zaś oscyloskopy cyfrowe przewyższają analogowe :P)

Osobiście używam dwóch:

Rigol DS1052E
    Owon MSO8102

Drugi posiadam z powodu analizatora logicznego który w układach cyfrowych jest bardzo przydatny.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Drugi posiadam z powodu analizatora logicznego który w układach cyfrowych jest bardzo przydatny.
      http://allegro.pl/listing/listing.php?string=saleae

Działa z oryginalnym softem, który za friko ściągasz ze strony. W pracy mamy oryginały, do domu kupiłem sobie taką podróbkę i działa identycznie.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Cyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.
        Cyfrowy oscyloskop da Ci więcej możliwości od analogówego - może poza rozdzielczością ekranu:) Parametry sygnału masz pomierzone przez urządzenie, jest pamięć, możliwość zrzucania pomiarów na pamięć USB, możliwość podpięcia do komputera.

Zastanów się nad przystawką oscyloskopową do komputera.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          http://allegro.pl/listing/listing.php?string=saleae

Działa z oryginalnym softem, który za friko ściągasz ze strony. W pracy mamy oryginały, do domu kupiłem sobie taką podróbkę i działa identycznie.
          Urządzenie na pewno fajne i zapewne dobre dla kogoś kto będzie potrzebował samego analizatora logicznego ale ja bardziej liczyłem mieć wszystko w jednym :)

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
          Cyfrowy Rigol DS 1052E - w tej cenie/mozliwości chyba mało pozostaje konkurentów. Działa niezawodnie już od wielu lat.
          Mój działa na sofcie od DS1102E i ma 100 MHz - ogólnie polecam bo cena naprawdę przyzwoita o ile jeszcze można łatwo odblokować na wyższy model :P

Skomentuj

Odkupuję, potrzebuję czegoś mniejszego, szybszego i nowszego od KR7010 i wobuloskopu K935C (to jest w ogóle ani przenośne, ani przewoźne) i żebym tego na hipotekę nie brał
            Używałem też jakiejś samoróbki do PC, ale wcięło mi toto gdzieś przy którejś przeprowadzce.
            Czyli, jak w tytule: "Jakich oscyloskopów używacie?"
            Last edited by infinity; 05.02.2014, 01:11.

Skomentuj

Od 5 lat codziennie przez 15h Tektronix TDS1002. Do średnio zaawansowanych prac jak najbardziej, szybki i praktycznie bezproblemowy.

Skomentuj

Ja zgodnie z sugestiami kolegów nabyłem parę dni temu Rigol DS 1052E. Jak dla mnie ma wszystko co potrzeba. Na mój gust jest w miarę mobilny.

Skomentuj

Czaruję...
                X