Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ADC z wyjściem SPDIF do nagrywania - robił ktoś?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ADC z wyjściem SPDIF do nagrywania - robił ktoś?

Witam.

Interfejsy audio są dla mnie "trochę" drogie, planuję zrobić kartę dźwiękową, która umożliwi mi nagranie np gitary elektrycznej w dobrej jakości, do komputera prawdopodobnie będzie wpięty PCM2902 żeby za nim wstawić DAC a wejście SPDIF wykorzystać właśnie do nagrań.
    Bawił się ktoś w takie coś?
    Dotychczas znalazłem układy które to umożliwiają CS5340 + CS8406 lub PCM1804 + DIT4192.

Ogólnie to zaciekawił mnie ten pomysł, bo za rozsądne pieniądze może udałoby się "wprowadzić" do kompa dźwięk, z wyprowadzeniem to akurat nie ma problemu, bo DAC-ów pełno.

W tej chwili kombinowałem trochę z SB Live 5.1, choć nie zdążyłem wykorzystać jeszcze jej możliwości, na tylne kanały jest dość fajny DAC UDA1334, jednak na wejściu już takich bajerów nie ma, choć wydaje mi się że można tam wprowadzić sygnał I2S, więc operacja sprowadziłaby się do zakupu ADC (by podpiąć pod PCM-a dochodzi jeszcze koder SPDIF, ale znowu mógłbym używać tego z laptopem).

Jako amator nagrywania cenię sobie jak najmniejszy poziom szumów, niestety nie posiadając monitorów studyjnych ciężko określić mi cokolwiek innego, co wymagałbym od dźwięku.

za 200PLN chodzą używki E-MU za mniej tego nie zrobisz nie mówiąc już że bez odpowiedniej wiedzy w ogóle tego nie zrobisz .

Skomentuj

Robiłem coś takiego na PCM1804, PLL1707 i DIT4096. Nie wiem jaka z tego jakość bo w zasadzie u nas miało to po prostu wysłać dźwięk cyfrowo :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W tej chwili robię coś podobnego, tzn. sygnał z WM8786 do PIC32, następnie zapisywane dane na SD, później do labview po ethernecie. Taka karta pomiarowa :)
        Last edited by piglet11; 09.12.2013, 19:24.

Skomentuj

Na pewno przez SPI?
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ale co to będzie za przyjemność kupić gotowe, zaciekawiłem się tematem i chciałbym w tym kierunku coś podłubać. Zaprojektować i zrobić nawet bezsensowne urządzenie to niezła frajda.

Do tego SB starczy mi sam ADC? złącze na karcie --> http://mattgadient.com/wp-content/up.../09/ad_ext.jpg

Jeśli ktoś znałby jakiś przykładowy działający schemat, to byłbym wdzięczny za naprowadzenie, chodzi mi o ogół, bo jak już miałbym coś kombinować, to z CS5340 i może na początek właśnie pod SB.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Na pewno przez SPI?
              Racja, moja pomyłka.

Skomentuj

Obwód chyba będzie trzeba zrobić najpierw w wersji prototypowej, znalazłem coś co pokazuje gotową aplikację:
                http://homepage1.nifty.com/dcr/dcmic...1804/cir1M.jpg
                Z tego wykorzystuję tylko IC5 z otoczeniem i I2S zaraz do karty.

Myślę, że powinno działać, tylko byłbym wdzięczny gdyby ktoś mój pomysł zweryfikował.

Skomentuj

A na wejściu chcesz bez filtrów? W nocie katalogowej układu powinna być rekomendowana aplikacja układu.

Skomentuj

Jeśli dobrze zrozumiałem notę, to DC offset wycinany jest przez wbudowany filtr górnoprzepustowy.

Ale zmartwiła mnie inna rzecz, wyjście jest 24-bit, a karta może tyle nie obsługiwać i po zabawie, PCM2902 ma na pewno 16-bit, więc w tym wypadku po prostu nie będzie działać?...

Skomentuj

Czaruję...
                    X