Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stary (dobry?) wzmak 442

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stary (dobry?) wzmak 442

Witam :)
    sorry za lamerskie pytania , jak stuningowac ten amp :

ws442.pdf

czy moge zmiejszyc R530 z 1k do 220 om ,
    czy jesli usune C514 (27p) koncowa bedzie sie
    wzbudzac .

tranzystory koncowe sa dosc dobre (maja pasmo
    5 MHz ) , jak rozszerzyc pasmo przenoszenia
    tego wzmaka, i ewent. inne parametry .

czy na prawde (Zgodnie ze schematem) napiecie
    sterujace (dla drivera i WR ) jest rowne 26.5 V ,
    gdy dla tran. koncowych az 37 V - jesli tak , to
    przeciez nigdy nie beda one w pelni wysterowa-
    ne.

pozdrawiam , 2 sa / dan

Szkoda kasy
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak jako kolega napisał, szkoda pieniędzy, szkoda też czasu:-)

Skomentuj

jest gdzieś na necie długi opis przeróbek tego wzmaka nie mam teraz czasu spróbuj wygooglować , zaczyna sie ponoć od za-ekranowania chyba trafa i potków , ale czy warto ??sam musisz ocenić , jak po południu wrócę to spróbuje odszukać ten opis .
        pzdr

Skomentuj

Szkoda czasu.
          Szybciej i taniej bedzie dorobic 2 koncowki i wykorzystac bude,radiator i zasilacz.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Jeśli jest sprawny to nie kombinuj. Niech gra dalej albo sprzedaj. Jeśli uszkodzony to z powodzeniem możesz wykorzystać go do zrobienia np: kopii Rotela RA-820A
            Gra to dużo lepiej niż ta WS i przy okazji wykorzystasz prawie cały środek nawet z tranzystorami końcowymi jeśli są ok i zostanie Ci jeden radiator.

Skomentuj

jednaq bym sprobowal :)

Lubie kombinowac :)

(chcialem zaladowac schemat , ale wyskakuje jakis dziwny blad :/ )

dwa najwazniejsze pyt. czy moge obnizyc wartosc R 530 z 1k do 180om

oraz podpiac kon. C 514 (27p ) do wyjscia , a nie ja jest do drivera (BD 139)

Wiem , ze najlepiej byloby dobudowac caly Module wzmacniacza ster. ale
              na razie nie mam ochoty robic pcb (szczeg. ze wywalilem wiercik do otwo-
              rkow) ; i jeszcze , czy mozna (bezpiecznie ) , -mysle ze tak- zwiekszyc
              tez rezystor R 502 (polaryzujacy Baze tran. wejsciowego) do 28k (2x 56)

Skomentuj

Robiłem coś co bazowało na RA820 i w porównaniu do WS442 to podobna końcówka, z tym że nieco nowocześniejsza, gdzie zamiast bootstrapu jest statyczne źródło prądowe oraz inne źródło do pary różnicowej, reszta to samo.

Pierwsze co radzę - wywalić ten badziewny preamp, sama końcówka mimo prostoty jest całkiem przyjemna, gram na nim od kilkunastu lat (w tym czasie przewinęło się też kilka innych konstrukcji, ale to cały czas trzymam), próbowałem na różne sposoby przerabiać i tak: wymiana kondensatorów ma niewielki sens, bo stare były dobre (może lepsze niż te tańsze współczesne), parowałem tr. różnicowe, przez co udało się uzyskać bardzo niewielki DC offset, poprawę przynosi całkowite wywalenie konturu, a jak już wywaliłem preamp, to się nawet fajnie zrobiło, moc nie jest szaleńcza, ale przy monitorkach nie brakuje mi jej w ogóle.

Dla wielu to jest stary syf, ale sama końcówka taka zła nie jest, można dołożyć opóźnione załączanie kolumn i zabezpieczenie DC.

Taka zabawa to góra kilkanaście zł, co zostanie lepiej dopłacić do głośników.

Skomentuj

Taki wlasnie mialem zamiar , ten "pre-amp" zamula sygnal ,

ale co z tym kondensatorem (27p) , czy moge go "przepiac"
                  do wyjscia , a nie do drivera - czy bedzie sie wzbudzac , w
                  najgorszym razie poprobuje i tak , i tak , a co do Boot str.
                  to daje jeden rezystor podlaczony do napiecia wyzszego o
                  10 - 15 V :)

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:15 ----------

dokladniej dwa rez. 10k (czyli w efekcie 5k-Om)

przydaloby sie aktywne zr. pradowe dla WR , ale musialbym
                  zrobic taka malutka plytke .... (a wlasc. 2 :) , oczywi zrodlo
                  pr. z dioda LED , kt . baardzo lubie ....

Skomentuj

Odpalaj wzmacniacz przez żarówkę, możesz spróbować wywalić C513 całkiem i zobaczyć czy się nie wzbudza, ewentualnie spróbować zamiast niego z kondensatorem pomiędzy C-E T506 (B-C T512), tylko szczerze mówiąc nie wiem co jest lepszym rozwiązaniem i tym bardziej czy da się to usłyszeć...

Do polaryzowania R502 47k powinno być ok, zresztą http://obrazki.elektroda.pl/2101037200_1297499399.jpg .

Skomentuj

lamerski Troube :]

viejos wzmak 0.2.pdf

baardzo lamerski Trouble :)
                      takie watpliwosci "chodza" mi po glowie ....

(Wielkie SORRY za "obrazki/ilustracje" :/

Skomentuj

poprawka

viejos ampli 0.33.pdf

troche ladniejsza Versja poprzedniego posta ;
                        dzieki za rade o tej zarowce - bede stosowal :)

takie "pojarane" mysli chodza mi po glowie ....
                        jak napisalem przydalaby sie Szkola albo
                        jakis dobry kurs, ale czy takie sa :/

Skomentuj

Czaruję...
                        X