Mam chęć na Peerlessa XXLS 12 (wersja 4 ohm), bede napędzał go PA300. XXLS ma małą rezystancje cewki - 2,8 Ohm . Czy PA300 to wytrzyma?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
PA300 i XXLS12
Collapse
X
-
tak p 300 wytrzyma ale ja od razu napisze ci ze sam XLS w BR to pomylka ze wzgledu na potezne x max pompuje duzo powietrza takze buda jest stosunkowo mala a dostrojenie BR jest praktycznie nie mozliwe nawet przy kanale 10 cm slychac mocne swisty, ja walczylem z tym prawie dwa msc nie pomaglay prfilowania zmiany strojenie dopiero membrana bierna ukoila me cierpienia
głosnik przeznaczony jest do pracy z membrana i tak powinien pracowac
-
Rezystancja cewki nie ma wiekszego znaczenia. To jest glosnik z duza cewka ktorej indukcyjnosc jest duza i ona stanowi o impedancji glosnika. Trzeba by zmierzyc charakterystyke impedancji w docelowym pudle i wtedy oszacowac czy sie martwic mala czy duza impedancja.
PA300 ma poterzne tranzystory mocy ktore przy odpowiednim radiatorze sa zdolne do wyprodukowania 400W mocy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LUKASZtak p 300 wytrzyma ale ja od razu napisze ci ze sam XLS w BR to pomylka ze wzgledu na potezne x max pompuje duzo powietrza takze buda jest stosunkowo mala a dostrojenie BR jest praktycznie nie mozliwe nawet przy kanale 10 cm slychac mocne swisty, ja walczylem z tym prawie dwa msc nie pomaglay prfilowania zmiany strojenie dopiero membrana bierna ukoila me cierpienia
głosnik przeznaczony jest do pracy z membrana i tak powinien pracowac
pozdrawiam!
Skomentuj
-
W prakryce wyzsze strojenia daja silniejszy bas taki z wykopem. Nie ma co sie forsowac niskimi strojeniami bo zawartosc czestotliwosci 30Hz w sygnale akustycznym jest znikoma. Trzeba szukac specjalnej muzyki zeby zmusic suba do grania na takich czestotliwosciach. Niskie strojenie to tez najczesciej mulowaty mruczasy wpadajacy w rezonase wraz z pomieszczeniem.
Ja mam u siebie w pokoju rezonans pomieszczenia na ok 30Hz i nawey jak graja ARN150 to na odpowiednim materiale dudni ze hej. Testuje to na Kayah taka piosenka o molosci. Na Audio Show jak to wlaczylem to bylo kompletne brak dudnienia ale ibrak tak niskich tonow.
Co XLS-a to sa znane konstrukcje z membrana bierna ale sa rowniez z bass-reflexem.
Skomentuj
Skomentuj