Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PA300 i XXLS12

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PA300 i XXLS12

Mam chęć na Peerlessa XXLS 12 (wersja 4 ohm), bede napędzał go PA300. XXLS ma małą rezystancje cewki - 2,8 Ohm . Czy PA300 to wytrzyma?

tak p 300 wytrzyma ale ja od razu napisze ci ze sam XLS w BR to pomylka ze wzgledu na potezne x max pompuje duzo powietrza takze buda jest stosunkowo mala a dostrojenie BR jest praktycznie nie mozliwe nawet przy kanale 10 cm slychac mocne swisty, ja walczylem z tym prawie dwa msc nie pomaglay prfilowania zmiany strojenie dopiero membrana bierna ukoila me cierpienia

głosnik przeznaczony jest do pracy z membrana i tak powinien pracowac

Skomentuj

wiem , wiem membrane bierną też kupuje , nie będe kombinował z półmetrowymi rurami;]
      tylko ta rezystancja mnie martwiła , bo stary xls miał Re=3,5 a impedancje to różnie podają - w akustyku 4 a na dst 8(5) , więc myśle że lepszy będzie ten XXLS , ale chyba pa300 bedzie sie nieźle grzał.

Skomentuj

Rezystancja cewki nie ma wiekszego znaczenia. To jest glosnik z duza cewka ktorej indukcyjnosc jest duza i ona stanowi o impedancji glosnika. Trzeba by zmierzyc charakterystyke impedancji w docelowym pudle i wtedy oszacowac czy sie martwic mala czy duza impedancja.
        PA300 ma poterzne tranzystory mocy ktore przy odpowiednim radiatorze sa zdolne do wyprodukowania 400W mocy.

Skomentuj

no ja akurat mam inne tranzystory - 2sa1943 i 2sc5200, czy one są dużo słabsze? zasilanie +-60V

Skomentuj

Te tranzystory maja mniejsza moc ale spokojnie wystarcza. Zawodowo buduje na nich wzmaki i bez klopotu z dwoch par wyciska sie 400W.

Skomentuj

Zamieszczone przez LUKASZ
              tak p 300 wytrzyma ale ja od razu napisze ci ze sam XLS w BR to pomylka ze wzgledu na potezne x max pompuje duzo powietrza takze buda jest stosunkowo mala a dostrojenie BR jest praktycznie nie mozliwe nawet przy kanale 10 cm slychac mocne swisty, ja walczylem z tym prawie dwa msc nie pomaglay prfilowania zmiany strojenie dopiero membrana bierna ukoila me cierpienia

głosnik przeznaczony jest do pracy z membrana i tak powinien pracowac
              A czy zamiast rury nie lepiej byłoby zrobić w dolnej części obudowy kanał(wylot z tyłu) o szer. obudowy i wysokości 2-3cm, dł. odpowiednio dobrana do strojenia?

pozdrawiam!

Skomentuj

i tak będdzie szumiało powietrze . Jakbyś dał taki szeroki tunel żeby nie szumiało , to byłby on taki długi, że wyglądałoby to na obudowe labiryntową chyba;].

Skomentuj

Nie wiem jakie Łukasz dawał strojenie ale daloby radę się wyrobić w budzie 60L@33Hz BR tunel mial by wymiary 35x2x26cm ???

pozdrawiam!

Skomentuj

35X2 to to samo co okrągły otwór 9,5cm , buda troche duża, no i troche szkoda stroić xlsa tak wysoko. Z mb będzie mniejsza buda i niższe strojenie .

Skomentuj

W prakryce wyzsze strojenia daja silniejszy bas taki z wykopem. Nie ma co sie forsowac niskimi strojeniami bo zawartosc czestotliwosci 30Hz w sygnale akustycznym jest znikoma. Trzeba szukac specjalnej muzyki zeby zmusic suba do grania na takich czestotliwosciach. Niskie strojenie to tez najczesciej mulowaty mruczasy wpadajacy w rezonase wraz z pomieszczeniem.
                      Ja mam u siebie w pokoju rezonans pomieszczenia na ok 30Hz i nawey jak graja ARN150 to na odpowiednim materiale dudni ze hej. Testuje to na Kayah taka piosenka o molosci. Na Audio Show jak to wlaczylem to bylo kompletne brak dudnienia ale ibrak tak niskich tonow.
                      Co XLS-a to sa znane konstrukcje z membrana bierna ale sa rowniez z bass-reflexem.

Skomentuj

Czaruję...
                      X