Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana kondensatorów w zasilaczu impulsowym (PC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana kondensatorów w zasilaczu impulsowym (PC)

Witam,
    Zasilacz do PC od jakiegoś czasu wyłączał się przy obciążeniu więc pomyślałem, że to wina kondensatorów więc rozebrałem dziada i rzeczywiście jeden z kondensatorów jest przypuchnięty. Skoro już będę wymieniał to pomyślałem że zajmę się wszystkimi które są obok niego. Na zdjęciu zaznaczone na czerwono.

Siedzą tam jakieś Teapo. Czy Jamicony WL Low ESR będą wystarczające? Można zastosować kondensatory na większe zasilanie jeśli się zmieszczą fizycznie?

Zauważyłem też, że jeden rezystor(?) jest w takiej koszulce i jest ona brązowa. Czy trzeba go wymienić? Zamieszczam zdjęcie.

A tak przy okazji to czemu kondensatory są wysmarowane takim żółtym glutem co cewki, kondensatory też drgają/piszczą ?

Zasilacz to Chieftec produkowany przez Sirteca więc kiedyś uchodził za dobry tylko że ma już sporo lat na karku

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
    A tak przy okazji to czemu kondensatory są wysmarowane takim żółtym glutem co cewki, kondensatory też drgają/piszczą ?
    zazwyczaj są po prostu przyklejane do pcb.
    Co do samej naprawy zasilacza to nie wiem czy jest sens, tj sens może jest ale ja osobiście akurat zasilacza bym nie naprawiał tylko wymienił. Jak masz starego kompa i się nie boisz o niego to możesz naprawiać

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
    Siedzą tam jakieś Teapo. Czy Jamicony WL Low ESR będą wystarczające? Można zastosować kondensatory na większe zasilanie jeśli się zmieszczą fizycznie?
    Mogą być. Co do napięcia to również może być wyższe, byle pojemność by się zgadzała.

Skomentuj

Jeśli to są kondki pracujące na wyjściu przetwornicy to dobrze by było jakby były Low ESR.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

kondensatory są zalane po to żeby nie ułamały się im nóżki od długiej pracy w drganiach.

Skomentuj

Dobra to wezmę te Jamicony WL Low ESR.
          Pozostaje jeszcze tylko sprawa tego przypalonego rezystora(?).

@csbiczek
          Najpierw odpalę go bez kompa i pomierzę napięcia. Zasilacz ma też jakieś zabezpieczenia także może niczego nie uwali w razie czego :biggrin:
          Ale tak jak piszesz, nie będzie zasilał żadnego hi-endu.

Skomentuj

BTW ilu letni to zasilacz?

Skomentuj

6-7 lat :)
              http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...-212-1415.html

Skomentuj

To bym wymienił na nowy .

Skomentuj

hmm, a co poza kondensatorami się zużywa w takim zasilaczu?

Skomentuj

Tak właściwie to nic więcej. Krytyczne są właśnie kondensatory, daj oczywiście niskoimpedancyjne.

Skomentuj

Witam podejrzewam że zasilacz nie podłączony do komp anie odpali, tak gdzieś kiedyś wyczytałem.

Skomentuj

Operacja się powiodła, pacjent żyje. Jeden kondensator był wylany od spodu i dopiero po wylutowaniu to zauważyłem. Pewnie to jego sprawka ale jeszcze w wolnej chwili pomierzę napięcia i zobaczę jak się zachowuje pod obciążeniem. Dobrze że zakupiłem wszystkie na wymiane.
                        Koszt naprawy 13.50zł z wysyłką no ale jeszcze nie kracze bo się zemści :biggrin:

Zamieszczone przez skkorben Zobacz posta
                        Witam podejrzewam że zasilacz nie podłączony do komp anie odpali, tak gdzieś kiedyś wyczytałem.
                        Da się odpalić bez kompa ale trzeba zewrzeć dwa piny na głównej wtyczce.
                        Last edited by Cacek; 11.01.2014, 16:14.

Skomentuj

Nie na temat...
                          To chyba odwrotnie: komputer nie podłączony do zasilacza nie odpali.

Skomentuj

Czaruję...
                          X