Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jvc rx-204lbk

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jvc rx-204lbk

Dziś podczas pomiarów nowego projektu coś stało się z moim wzmacniaczem/amplitunerem JVC RX-204LBK. Pomiary wychodziły ok, złożyłem próbną zwrotkę i zonk. Z głośników usłyszałem jedynie dziwne trzaski. Pomyślałem, że coś nie tak z połączeniem zwrotki i przełączyłem na inne kolumny i niestety to samo. Sercem tego ustrojstwa jest STK 4181V.
    Objawy pacjenta są następujące:

1. Tuner - działa, słychać dźwięk jednak jest on zniekształcony (trzeszczący) tak jak przy niedostrojonej stacji
    2. Jeden kanał praktycznie milczy, przykładając ucho do kolumny słychać że całkiem jeszcze nie zamilkł.
    3. Potencjometr głośności działa dziwnie, już przy delikatnym jego przekręceniu kolumny zaczynają grać bardzo głośno (znaczy ta nie milcząca)
    4. Po podaniu sygnału na wejścia Tape1 i Tape2 dźwięk jest podobny jak na tunerze choć być może bardziej zniekształcony.
    5. Po przełączeniu selektorem na CD (aux) jest gorzej. Wygląda to tak jakby trzeszczący dźwięk wydobywał się z głośników tylko przy wyższym lub niższym dźwięku odtwarzanego utworu tzn słychać urywki utworów np przy uderzeniu basu lub jak ktoś "zapiszczy"
    O ile dobrze pamiętam z użyciem tego wejścia były robione pomiary.
    6. Przy przełączaniu źródeł na selektorze słuchać w głośnikach stuknięcie - wcześniej tego nie było, co ciekawe słuchać je tylko w tym "milczącym" kanale. Dodatkowo przełączenie z dowolnego wejścia na CD powoduje ok sekundowy dźwięk jakby radio na falach am lub średnich
    7. Korektor barwy i balans działa.

Tyle zauważyłem na świeżo.

Słabo się znam na naprawach wzmacniaczy ale jak podpowiecie mi co sprawdzić to postaram się to zrobić.

Odważny z Ciebie facet. Ja nie podłączyłbym innych paczek pod "pierdzący" wzmacniacz, bo jest ryzyko, że masz składową stałą na wyjściu (w drastycznych przypadkach 1/2 zasilania) Pewnie toto ma jakieś zabezpieczenie, ale...
    Na dzień dobry wygląda to jak upalony STK. albo właśnie uszkodzenie układu zabezpieczającego . Zmierz czy masz DC na wyjściach głośnikowych. Jak nie masz podłącz słuchawki i napisz czy jest lepiej.

p.s. schemat masz?

Skomentuj

Wszystko było ok w czasie pomiarów, po zmierzeniu głośników wyłączyłem wzmacniacz i zabrałem się za składanie próbnej zwrotki. Po podłączeniu kolumn z tą zwrotnicą już było źle. Coś musiało się stać pomiędzy końcem pomiarów a podłączeniem nowej zwrotnicy. Może jutro będę tam gdzie mam wzmacniacz to spróbuję coś pomierzyć.

Coś nie udaje mi się dodać załącznika.
      Tu jest service manual (20MB)
      Last edited by etaks; 05.01.2014, 16:02.

Skomentuj

Serwisówkę mam, tę samą zresztą, niestety :)
        Nie skupiaj się na tym kiedy się zepsuło, bo to może być mylące. Ale nie chcę Cię tu kopać, tylko pomóc.
        Pomierz napięcia jw. i pisz co wyszło.
        Last edited by infinity; 05.01.2014, 16:16.

Skomentuj

Po podłączeniu słuchawek jest to samo co w głośnikach. Stałe na wyjściach L: 4mV, R: 20mV.
          Po podaniu sygnału bezpośrednio na potencjometr oba kanały grają praktycznie ok.
          Last edited by etaks; 06.01.2014, 13:10.

Skomentuj

Aha, czyli końcówki żyją. Jak ten sygnał podajesz na potencjometr? Dolutuj sobie do źródła kondensator (1u powinno wystarczyć) i cofaj się po schemacie. Po drodze masz selektor z układem wyciszania (IC351) LC7818, wyciszanie realizuje Q355/356. Nie chcę krakać, ale mam dwa amplitunery ONKYO z padniętymi prockami i klapa. Być może padł również LC7818, ale... dobra, nie będę zapeszał :) Po drodze jest jeszcze 2 OPAMPY od sorroundu i mute. Spróbuj podać sygnał na C389/C390, jak nie zagra wylutuj kolektory Q355/Q356 albo sprawdź czy IC351 nie podaje sygnału mute (wypr. 21) Jak podaje odłącz mute - powinno zagrać na jakimś wejściu. Jak nie zagra wylutuj IC351 i zewrzyj wyjście w którymś wejściem (np. 30 z 24 to CD kanał lewy) Jeśli zagra pisz.

Skomentuj

Po podaniu sygnału na C389/C390 pojawia się sygnał w obu kanałach. Mute chyba jest wyłączone, normalnie jest na nim ok 5,8mV a po wciśnięciu na panelu TAPE2 pojawia się ok 10V wtedy chyba włącza się mute? Z wylutowaniem IC351 będzie problem bo ciężko to zrobić zwykłą lutownicą.

Wkleję Ci jeszcze to co pisałem na elektrodzie:

Informacja
              Póki co nie pasują mi zupełnie napięcia na tym selektorze 7818. Przeleciałem powoli za schematem i wydaje mi się, że napięcie ujemne nie dochodzi w ogóle do modułu selektora tzn dochodzi ale za małe. Wg schematu powinno być -16V a mi wychodzi niewiele ponad -1V.
              Po odłączeniu tego kabelka od modułu głównego mierzone napięcie na module głównym wynosi -16V czyli ok. Po podpięciu kabelka znów spada na -1V.
              Nie wiem co to jest BACK UP ale na tym wychodzi ok 4,7V.

Skomentuj

Nie masz wyjścia, tzn. trzeba spróbować wylutować ten scalak i zewrzeć na krótko któreś wejście w wyjściem. Sam scalak kupić można prawie wszędzie (sam mam gdzieś chyba sztukę) bo padały jak muchy. Płaciłem jakieś grosze, 8zł czy coś koło tego. Jak będziesz miał problemy pisz śmiało :)

Skomentuj

Wylutowałem selektor i po połączeniu 30z 24 niestety jest cisza. W którą stronę teraz iść?

Skomentuj

Zwróć uwagę, że połączenie pina 30 z 24-tym powinno podawać sygnał z wejścia CD, kanał L - jeśli schemat nie kłamie.
                    Jeśli po podaniu sygnału na wejście CD jest cisza, to albo schemat jest do d..y, albo "trzyma" mute - (tranzystory Q353 i Q354 mają rezystory w strukturze) albo masz szczęście i nie poleciał procek.
                    Zmierz napięcie na bazie Q353 (ma być 0V) ew. na skróty, odlutuj kolektor Q355. Możesz tez podać jak poprzednio sygnał na C389/C390.
                    A co z tym Vee (-16,7V)?

Skomentuj

Jeśli baza jest na środku to jest na niej nie 0 a ponad 13V...

Jeśli pytasz o to co pisałem w tagu to po odłączeniu tego złącza FW803 od głównego modułu z końcówką mocy na złączu (głównego modułu) są prawidłowe napięcia. Gdy podepnę znów kabelek do modułu selektora to Vee spada na -1V.

Po podaniu sygnały na C389 jest ok, dźwięk jest prawidłowy. Po podaniu sygnału na C390 jest gorzej, dźwięk jest znacznie cichszy i dodatkowo poruszanie potencjometrem powoduje znaczne trzaski.
                      Last edited by etaks; 06.01.2014, 19:33.

Skomentuj

No ok, ale wlutowałeś z powrotem scalak selektora? Zauważ, że masz inne elementy na tym napięciu.
                        Baza Q353 NIE JEST na środku http://pdf1.alldatasheet.com/datashe...EC/AA1L4M.html
                        Zrób proszę testy z postu #10 i opisz efekty.

Skomentuj

Selektor wylutowany, mam go wlutować ponownie? Na bazie Q353 jest poniżej 2mV. Zwarcie 30 z 24 + podanie sygnału na cd - brak dźwięku.
                          Last edited by etaks; 06.01.2014, 20:36.

Skomentuj

Po kolei, bo widzę że kolega faktycznie nie ma doświadczenia.
                            Dzisiaj jest już za późno, ale jutro możemy jakoś się online spiknąć? np. gęgę?
                            Bo w ten sposób będziemy prostą pewnie usterkę tydzień lokalizować. A jak już damy radę (a damy :)) opisze to kolega na forum, ok?

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:58 ----------

Aha, nie wlutowuj na razie selektora.

Skomentuj

Zgadzam się, że już za późno na szukanie usterek tym bardziej, że jutro z rana czeka mnie trasa kilkaset km. Z moim doświadczeniem też nie jest za dobrze. Jakieś ogólne pojęcie mam ale to zwykle za mało. Podam Ci nr gg na PW i jutro wieczorem jak tylko masz ochotę możemy coś pomyśleć.

Skomentuj

Czaruję...
                              X