Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały DAC do Sennheiser HD598

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały DAC do Sennheiser HD598

Moi mili akustycy.

W moim Lenovo padła dźwiękówka. Szukam karty (czyli DAC'a), który spełnia warunki:
    - Dość tani, czyli max 200zł
    - Mały (czyli coś wielkości pendrive, ew. pudełka papierosów
    - Bardzo dobra jakość dźwięku (nie musi być wybitna - bo to kosztuje tysiące, lecz nie chcę chińszczyzny za 5zł)

Znalazłem taki model: http://allegro.pl/dac-sennheiser-usb...857844531.html (nie wiem, czy weszły jakieś zmiany w regulaminie w ostatnich 9 latach, ale wybaczcie weteranowi, jeśli nie można wklejać linków do portalu aukcyjnego). Sennheiser - marka znana i uznana, przeze mnie lubiana. Zalicytowałem, bo może uda się złapać za grosze. Lecz naszła mnie myśl - warto? Co polecacie?

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Zamieszczone przez Piotr Zobacz posta
    - Dość tani, czyli max 200zł
    - Bardzo dobra jakość dźwięku
    Te dwa stwierdzenie się troszkę wykluczają.... aczkolwiek można coś poradzić.

Mam dokładnie te same słuchawki podłączone do EMU - 0204 i myślę, że nic ciekawszego nie znajdziesz. Jeśli chcesz tanio to musisz szukać używek EMU - 0202. Wydaje mi się, że ktoś tutaj na forum "ustrzelił" takie cudo w kwocie do 200zł na Allegro. DAC, ktory podałem nie spełnia jedynie warunku wielkości ( jest większy niż paczka papierosów ) - aczkolwiek zda egzamin urządzenia przenośnego w 100%. Osobiście woziłem go w torbie z laptopem.

Skomentuj

Dzięki Żółwik. Zerknę na EMU.

Są jeszcze za nieco ponad 200zł DAC Creative, z pilotem i regulacją głośności, wydają się fajne i pewnie brzmią przyzwoicie, jednak musi być coś małego i bez zasilacza. Najczęściej laptopa mam na kolanach, więc dodatkowe pudełko byłoby mało praktyczne.

Pozostaje szukać dalej.

Skomentuj

EMU to też Creative
        Rozejrzyj się może też wśród produktów FiiO.

Skomentuj

Fiio całkiem przyzwoite :)

Mam nadzieję, że wygram tego Sennheisera za 10 zł Licytujących nie widać więc jest szansa.

W razie czego kupię Fiio.

Skomentuj

Wygrasz pewnie, bo nie ma chętnych. A już Ci piszę dlaczego. Na zdjęciu jest UUSB4 a w opisie UUSB1. Poproś sprzedającego o zdjęcie zrobione przez niego, a nie ściągnięte z netu.

Skomentuj

Na stronie amazona jest ten model podpisany jako UUSB1 :rolleyes: Tutaj >>>>> ( http://www.amazon.com/Sennheiser-UUS.../dp/B000Y9TQWK ). Poszukałem i wpisując UUSB1 i UUSB4 otrzymujemy podobne wyniki - może nawet Sennheiser nie wie jak nazwał poszczególne wersje??? Mniejsza o to, bo nawet ta z allegro bardziej mi się podoba, jest mniejsza i jest ładniej wykonana, i kabli ma mniej.

Zdjęcie z aukcji jest zdjęciem wykonanym przez sprzedawce i dokładnie to otrzymam po wygraniu. O fotki i zrzut ekranu (jak system widzi DAC'a) prosiłem wczoraj. W systemie DAC rozpoznawany jest jako "Sennheiser USB". Faktycznie ten Sennheiser kosztuje w okolicach 80-90 dolców (pisałem do amazona, żeby upewnić się, że to nie ściema) więc jest o co walczyć :o Inny model na allegro, taki mały, kosztuje... tysiaka!!!

Jak wygram zdam krótką relację z odsłuchów, może komuś się przyda :)

Tutaj http://allegro.pl/005374-sennheiser-...744023972.html kosztuje nawet 379PLN i jest to UUSB4. Zwariować można :biggrin:

A znów tutaj http://www.telecomhunter.nl/sennheis...mm-to-usb.html jest inny niż z aukcji i opisany jako UUSB4, na dodatek kosztuje 80 Euro! :o :lol: 80 Euro a 80 dolarów, to jakby nie patrzeć, jakieś 80 złotych różnicy

Najważniejsze, że na allegro kupuję dokładnie to co jest na zdjęciu. Do końca życia nie będę wiedział tylko, czy mam UUSB1 czy UUSB4, jednak będę musiał z tym jakoś żyć :flapper:
              Last edited by Piotr; 09.01.2014, 00:15.

Skomentuj

Aaa, no skoro tak mówisz, to ok :)

Powodzenia i daj znać jak to gra.

Skomentuj

Na Allegro pojawiło się EMU 0202. >> LINK

Cena 250zł - Jeśli chcesz coś pożądnego to kup to i nie zawracaj sobie głowy takimi popierdułkami jak ten DAC Sennheiser'a.

Aukcje Sennheiser'a obserwuje 14 osób więc nie masz szans na kupno "po taniości". Poza tym z wątpie, żebyś z tego Sennheiser'a uzyskał jakąkolwiek "jakość" i wzmocnienie.

DAC EMU to rozwiązanie, które możesz wykorzystać nie tylko na słuchawkach...

Skomentuj

Dzięki Żółwik za cynk. Doceniam. Tylko kwestia jest następująca - to musi być małe, bo laptopa mam na kolanach, siedzę na sofie, a jak wstaję odkładam na stolik. Wnioskuję, że EMU ma zewnętrzny zasilacz, EMU jest dość spore i to mi komplikuje sprawę. Wyglądałoby to tak, że wstaję z fotela, zamykam pokrywę lapka, kładę EMU na lapku, odłączam zasilacz ze sciany i dopiero się przemieszczam... trochę upierdliwe.

Jak dla mnie pewne jest, że gra to przyjemnie, w końcu Sennheiser zrobił to pod swoje słuchawki i trudno zarzucić Sennheiserowi że produkuje coś marnej jakości. Skoro kosztuje on blisko 400zł, to też myślę, że rynek zweryfikował jakość, a i sam Sennheiser dopasował kwotę do jakości.

Gdybym potrzebował coś stacjonarnego, np. DAC pod zestaw hi-fi, na pewno brałbym coś większego, do 1000-1500pln :) W tej chwili rozmiar (i to o dziwo - MAŁY ) ma największe znaczenie.

Obserwującymi się nie przejmuję, zawsze jest ich dużo, a potem minutę przed końcem ktoś pyknie o 2zł więcej i na tym koniec. Sprzęt wart 200 sprzedany za 5.50

Skomentuj

Dzięki Żółwik za cynk. Doceniam. Tylko kwestia jest następująca - to musi być małe, bo laptopa mam na kolanach, siedzę na sofie, a jak wstaję odkładam na stolik. Wnioskuję, że EMU ma zewnętrzny zasilacz, EMU jest dość spore i to mi komplikuje sprawę. Wyglądałoby to tak, że wstaję z fotela, zamykam pokrywę lapka, kładę EMU na lapku, odłączam zasilacz ze sciany i dopiero się przemieszczam... trochę upierdliwe.
                      To po co szukasz zewnętrznej dźwiękówki? Swoją drogą emu 0202 0204 nie mają zasilaczy, zasilane są z usb.

Skomentuj

Jak dla mnie pewne jest, że gra to przyjemnie, w końcu Sennheiser zrobił to pod swoje słuchawki i trudno zarzucić Sennheiserowi że produkuje coś marnej jakości. Skoro kosztuje on blisko 400zł, to też myślę, że rynek zweryfikował jakość, a i sam Sennheiser dopasował kwotę do jakości.
                        Odnoszę wrażenie że decyzja już zapadła,a kolega Piotr chciał jedynie potwierdzenia tej decyzji:)

Gdybym potrzebował coś stacjonarnego, np. DAC pod zestaw hi-fi, na pewno brałbym coś większego, do 1000-1500pln
                        Tu e-mu też się nie "łapie" bo jest za tania?A Wy dalej swoje.Tylko czekać aż dystrybutor podniesie cenę tych kart:biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          To po co szukasz zewnętrznej dźwiękówki? Swoją drogą emu 0202 0204 nie mają zasilaczy, zasilane są z usb.
                          Napisałem w pierwszym poście - dźwiękówka umarła i jest to udowodnione, potwierdzone przez kilka osób i serwis. Nie działa ani wyjście, ani wejście.

Roman - zapadła, a raczej musiała zapaść. Musi być małe, co powtarzam i uzasadniam dlaczego :) Do stacjonarki wziąłbym coś większego, bo lubię duży sprzęt audio (najlepiej w standardzie 43.5cm szerokości). Nic podobnego nie ma w sklepach, poza kartami 7.1 HD za 5zł Inny model wielkości Sennheisera kosztuje 999pln.

Dźwięk dźwiękiem, lecz ergonomia użytkowania jest ważniejsza.

W sumie tyle, dziękuję za pomoc wszystkim :) Jeśli temat jest mało istotny dla forum, to proszę o jego usunięcie.
                          Last edited by Piotr; 09.01.2014, 14:24.

Skomentuj

Piotr,dłuższy kabel łączący kartę z komputerem załatwił by sprawę.
                            Dźwięk dźwiękiem, lecz ergonomia użytkowania jest ważniejsza.
                            Dla mnie dźwięk jest priorytetem:)

Skomentuj

Choleraaaaa...

To nie będzie recenzji

Czas ma zbadanie rynku Fiio :)

Skomentuj

Sprawdź SB Hi-Fi Go! mam taką kartę, jak na małego pendriva sprawdza się całkiem nieźle.

Skomentuj

Czaruję...
                                X