Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz scalony zasilany napieciem pojedynczym 12 Volt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz scalony zasilany napieciem pojedynczym 12 Volt

Chcialbym poruszyc temat wzmacniaczy scalonych, zasilanych napieciem pojedynczym od 12v. Ktore kosci wg Was sa najbardziej warte uwagi? Wzmacniacz moze byc mono lub stereo, o mozliwie najlepszych parametrach.
    Kostki typu TDA1554, TDA1516 znam, ale to sa juz stare konstrukcje. Moze cos nowego wartego uwagi?

Jak ma grać przyzwoicie to rozejrzałbym się za gotowym modułem wzmacniacza klasy D/T np coś z tripath'a jak to http://allegro.pl/lepai-lp-2020a-tri...863792440.html

Skomentuj

PM, a ile mocy?

Skomentuj

Mocy nie musi byc duzo. Pomysl jest taki, zeby zamknac wzmaka w obudowe nieduzych monitorkow, moze na szerokopasmowce, a zasilacz bylby zew "laptopowy". Moc to tak 20-30w max. Klasa D rowniez wydaje mi sie ciekawa, tym bardziej, ze nie trzeba duzego radiatora.

Skomentuj

Podstawowa kwestia - 4 / 8 om? W tym drugim przypadku "samochodowe" TDA nie da zadowalającej mocy, nawet przy pracy z napięciem bliskim progu zadziałania zabezpieczeń (17-18V).

Najprościej to właśnie coś a'la Tripath, pozwalający zasilić się napięciem rzędu 19-24V (np. TK2050, TDA7492).
          Last edited by rzymo; 17.01.2014, 19:20.

Skomentuj

No to z tripatha będzie chyba najwięcej mocy i będzie się najmniej grzać. Kiedyś słuchałem wzmacniacza na kostce tej firmy, właśnie taka tanioszka za 100 parę zł gotowy, polutowany moduł. Zasilanie z trafa od halogenów. Grało to zaskakująco dobrze jak na takie gotowe, budżetowe rozwiązanie.

Skomentuj

Moze byc 4 ohmy, wiadomo ze przy kostkach samochodowych to ma duze znaczenie. Zerkne na te tripathy, jakis gotowy kit z ebay, czy cos. Mam jeszcze w zapasie troche tda 1554 i 1516, to mozna porownac brzmienie.
              Dzieki za odzew.

Skomentuj

Przypomniałem sobie o jednej kości - TDA7379. Siedzi w wielu modelach Edifierów. Także napięcie pojedyncze, ale ograniczenie leży wyżej, bo na poziomie 22V. To już pozwala na okolice 2x20W/8om.

Skomentuj

PM ja bym spróbował jeszcze 1557, mam taką i dobrze sobie radzi. Niestety nie porównywałem jej do 1516, o której sporo dobrych opini czytałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo Zobacz posta
                    Przypomniałem sobie o jednej kości - TDA7379
                    Ta kostka ma juz wyraznie mniejsze znieksztalcenia od tda1554, moze byc ciekawa :)

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    PM ja bym spróbował jeszcze 1557, mam taką i dobrze sobie radzi.
                    Tej nie mialem, ale z tego co sie przygladalem, to roznica miedzy 1554 jest tylko we wzmocnieniu, no ale ponoc wlasnie te z wiekszym wzmocnieniem graja lepiej.

Skomentuj

Wiedziałem, że skądś znam serię TDA 73XX - mam przed sobą wyciągniętego z piwnicy BLAUPUNKTA (ATLANTA RCM169) na TDA 7375 (2szt) - starszawy model, nie wiem jak się sprawują w aplikacjach domowych, w sumie w CA też, bo grało z DLS-em.
                      Jak chcesz to Ci wyślę całe radio do testów, niestety bez keycard - wcięło gdzieś przez lata "leżakowania" ale końcówki grają na 99%
                      Last edited by infinity; 20.01.2014, 09:48.

Skomentuj

Czaruję...
                      X