Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stuk w głośniku podczas włączania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stuk w głośniku podczas włączania.

Odpaliłem dziś Gainclona LM4780 by jaromas. Podczas włączania zasilania mam stuk w głośniku. Czym się pozbyć tego?? Oprócz montażu całego zabezpieczenia by IREK, coś możliwie najprostszego a spełniającego zadanie....

Pozdrawiam Ploter. :)

LM4780 ma wbudowane "mute" - daj link do schematu tej wersji "jaromasa"

Poniżej fabryczna aplikacja LM-a:
    http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4780.pdf - na stronie 16 masz to rozpisane.

A tutaj wersja dla niecierpliwych

Last edited by infinity; 24.01.2014, 00:08.

Skomentuj

To trzeba dolutować "na pająka", sam tak robiłem, pomoże

Skomentuj

Odkopałem temat z zamawianiem płytek do LM4780 by jaromas. Nie ma tam niestety soft-startu, co jest dla mnie trochę niezrozumiałe. Ten scalak i tak bierze na siebie wiele i ledwo zipie, a jeszcze mu komfortowy start zabierają
        Ja rozumiem, że takie bajery są mało audiofilskie, al....bo nic. Sorry, czepliwy jestem jakiś dzisiaj.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
          To trzeba dolutować "na pająka", sam tak robiłem, pomoże
          Mniemam że działa to jak opóźnione załączanie głośników ?? Jak się kondziołek naładuje to puszcza wtedy sygnał na głośnik ??

Skomentuj

W pewnym uproszczeniu tak to działa. PIN 14 i 20 możesz zmostkować i podłączyć ten układzik z mojego poprzedniego posta.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
              daj link do schematu tej wersji "jaromasa"
              Jeden z plików danych przez jaromasa....

Skomentuj

No i gitara. R8 masz do -Vcc podpięty i on "otwiera" mute. wywalasz go, i w to miejsce podłączasz ten układzik:

i gotowe :)

Skomentuj

i w to miejsce podłączasz ten układzik
                  Nie wiem czy to bedzie takie proste to jest wersja SMD !!!!

Skomentuj

Mimo wszystko układ opóźnionego załączania bazujący na przekaźniku jest o wiele lepszy, trzeba dorabiać płytkę, lecz jeśli układ zawiera zabezpieczenie DC, to może zabezpieczyć głośniki przed fizycznym uszkodzeniem końcówki i puszczeniem stałego (co akurat jest dość bolesne w skutkach).

Skomentuj

Heh, co autor zaoszczędził na PCB, Ty teraz dołożysz :P

Nie na temat...
                      Dalej nie rozumiem idei projektowania takiej malusieńkiej płytki, kiedy radiator, trafo i elektrolity zajmują tyle miejsca

Skomentuj

Dalej nie rozumiem idei projektowania takiej malusieńkiej płytki, kiedy radiator, trafo i elektrolity zajmują tyle miejsca
                        Trafo kupione, radiator sporo nad wyrost bo takowy miałem
                        Powiedzcie czy lepiej kondensatory dać w pająku jak teraz są czy macie jeszcze jakieś płytki z zasilaczem żeby zrobić ??

Chyba mam gdzieś jeszcze drugą płytkę PCB z UniZAB by irek (jedną zrobiłem do Uniampa)
                        Last edited by ploter; 24.01.2014, 21:59.

Skomentuj

To nie był przecież zarzut do Ciebie (z oszczędzaniem cm2 PCB) Chciałeś pomysł na "stukanie w głośniku podczas włączania" BEZ dokładania układów na przekaźnikach :P

Poza tym, ten scalak ma więcej zabezpieczeń niż serwery ABW, choć oczywiście nie można wykluczyć, że ktoś wystrzeli w powietrze strukturę, a wtedy wszystko może się zdarzyć. Ale dorabianie do tego DC-protecta będzie droższe od samej końcówki

---------- Post dodany o 23:28 ---------- Poprzedni post o 23:25 ----------

p.s. elektrolity bym zostawił w pająku, mostek przyczep. No i ten potek chyba jednak odwrotnie :P

Skomentuj

A czy wogóle jest sens montowania tego DC bo i tak mam PCB unizab, i będę montował zasilacz na PCB bo teraz na tych sztywnych kablach w pająku to mnie chce trafić.....

A przy potku muszę zamienić kabelki bo w takim montażu jak przykręciłem to w lewo max prawo min ... trza zamienić
                            Last edited by ploter; 24.01.2014, 22:34.

Skomentuj

Jak dajesz coś takiego http://www.fratu.pl/irek/?uklad-zabe...cza-unizab2,68 , to przecież zabezpieczenie DC już tam jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                Nie wiem czy to bedzie takie proste to jest wersja SMD !!!!
                                To nie jest problem :)
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No fakt ale czy LM4780 ma już zabezpieczenie przed DC na wyjściu ?? Bo jak zmontuję unizab to będzi i opóźnione załaczanie i orazu zabezpieczenie przed DC czyli przed padnięciem końcówki. :)

Skomentuj

Oczywiście, że nie ma zabezpieczenia przed DC.
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czyli lepiej dać unizab. No to w tygodniu lecim po części.
                                      Ps. Czym przykleic siateczke nierdzewną do blachy nierdzewnej? Mam do dyspozycji: poxipol, żywicę epoxydową NOVOL czy może jakis klej montażowy?

Skomentuj

No więc dalej mam problem :) unizab działa na zmiennym 26V a moje trafko jest na 2 x 24V i chyba nie zadziała.... możnaby na stałym ale...nie ma wtedy szybkiego odłączania głośników...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X