Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie na uPC1237

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie na uPC1237

Witam!
    Poszukuję schematu wraz z PCB zabezpieczenia kolumn na układzie uPC1237. Najlepiej stereo i przyda się opóźnienie załączania przekaźnika. Ma to uzupełnić Uniampa który już posiada:
    - ciche włączanie/wyłączanie (bez przekaźnika)
    - zabezpieczenie zwarciowe
    - zabezpieczenie termiczne (90/77*C).

Uni będzie mieszkał w obudowie po Sonym TA-F410R i właśnie z tego wzmacniacza pochodzi układ uPC który chcę wykorzystać. Nie chcę podpinać się pod oryginalne zabezpieczenie bo całą płytkę końcówki z sonego wymontowałem. Ma ktoś sprawdzony prosty schemat z PCB?

http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...237-stereo./36

UPC już masz...

Skomentuj

Też nad tym myślałem. uPC mam i przekaźnik mam i drobnica się znajdzie, kawałek laminatu też. Tylko po co ma kupować jak mogę zrobić diy. Heh jakie to diy skoro wykorzystuję gotową obudowę i kupiłem płytkę Uni v2;p
      Ale tak na poważnie to może ktoś ma układzik do polecenia.

Skomentuj

Kolega Jacek już Ci polecił ale jak chcesz rasowe DIY to zrób sobie z noty katalogowej układu i po problemie:)
        A tak,żebyś się nie obraził to polecam sprawdzony układzik kolegi Pkrecz'a z AS.
        Jest na jego stronie:

http://audiopit.ugu.pl/index.html

Skomentuj

---------- Post dodany o 20:45 ---------- Poprzedni post o 16:40 ----------

Trochę amatorsko przerobiłem płytkę z linku powyżej na jeden przekaźnik i dodatkowo powiększyłem pady w razie gdybym chciał wykorzystać przekaźnik z sony.
          Last edited by Adzik94; 27.01.2014, 20:10.

Skomentuj

Ale tym sposobem zabezpieczysz tylko jeden kanał, ten, w którym masz rezystor do 2 nogi uPC. Musisz dołożyć drugi rezystor do drugiego styku przekaźnika.

Skomentuj

Jest miejsce na rezystor. Przyjrzyj się. O, tylko zapomniałem dodać podwójnego oczka. Już jest poprawione. Na razie to tylko wersja robocza.
              Last edited by Adzik94; 27.01.2014, 20:12.

Skomentuj

Mam pewien problem. Zrobiłem sobie zabezpieczenie na upc1237, ale na rezystorach 47k podpiętych pod pin 2 wykrywający offset mam napięcie stałe od 0,2 do 0,6V.
                Zabezpieczenie jest zintegrowane z zoblem i terminalami, ale nie podpięte do wzmacniacza z powodu powyzszego problemu.
                Czy ktoś wie co może generować takie napięcie stałe? One czasem uniemożliwia załączenie przekaźników. Schemat jest typowy, jakich wiele w internecie.
                Inna sprawa miałem wylane kilka powierzchni miedzi nie podpięte do niczego. Na nich jakby indukowalo się napięcie mimo że nie były podpięte do zasilania. Na jednej pełne 37V na innej ponad 20v na innej 12V, jeszcze inna 2,6V. Zwarcia sa wykluczone.
                Wszystkie podłączyłem do masy. Na razie nie ogarniam tego.....
                Last edited by jamess8; 03.07.2018, 14:28.

Skomentuj

Może się komuś przyda kiedys:
                  Ok. 0,7V DC na pinie 2 było spowodowanie uszkodzonym upc1237. Po wymianie układu nie ma problemu.

Skomentuj

Czaruję...
                  X