Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

A103 i A140 - Niepradwidłowe działanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A103 i A140 - Niepradwidłowe działanie

Witam , od 3 dni staram się "ożywić" mój filtr do subwoofera A 140 który z kolei zasilany jest zasilaczem symetrycznym A 103 +- 15v 200 mA .Problem dokładnie polega na tym ,że po podłączeniu filtra do zasilania,sygnału z DVD i wieży nic nie da się usłyszeć .Próbowałem już wy lutować Diody Zenera z pozycji D1 i D2 i w miejsce rezystorów R1 i R2 (tych dużych ) dać zwory ,ale niestety nic to nie dało .

Dodam jeszcze ,że stabilizator napięcia LM7815 podczas pracy zasilacza strasznie się nagrzewa , nawet gdy nie jest pod niego podłączony filtr .

Tak to wygląda : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e57187541.html .

Bardzo liczę na Waszą pomoc .

Zrób zdjęcie z drugiej strony pcb, od strony lutów.

Skomentuj

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6db1e23f3.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...ac7df5f9d.html

Tak wiem szału nie ma ,ale pierwszy raz w życiu takie coś lutowałem .Te ciemne plamy ,to pozostałości topnika.

Skomentuj

Masz jakiś miernik?

Skomentuj

Ja osobiście nie posiadam , ale jeżeli jest potrzeba sprawdzenia czegoś to mogę pożyczyć od znajomego.Tylko co ma być konkretnie sprawdzane tym miernikiem ?

Skomentuj

Sprawdź czy zasilacz daje odpowiednie napięcia, sprawdza czy elementy sa prawidłowo wlutowane. LM sie grzeje na tyle że parzy ? czy lekko ? podejrzewam że jest gdzieś zwarcie .

Skomentuj

Jakby było zwarcie to by się LM "wyłączył" wprawdzie charakterystyka podcięcia jest w nich taka, że obciążony w okolicach prądu maksymalnego może się 'ugotować" ale jak nieobciążony się grzeje to może masz walnięte elektrolity, mostek, trafo lub same LM-y - trochę z fusów wróżymy. Sprawdź jeszcze czy masz dobrze wlutowane kondensatory i mostki.

Skomentuj

Ten LM grzeje się tak ,że aż parzy i to mocno .Kondensatory wlutowane dobrze ,tj dłuższą nóżką do plusa .Mostki (nie wiem dokładnie jakie ? ) też są raczej dobrze , ponieważ każdy element jest wlutowany dobrze na swojej pozycji .

A czy na wyjściu 0 , tj GND powinno być jakieś napięcie ? Jak podłącze 12 v wiatrak pod ten zasilacz ( + z + i - wiatraka do GND ) to nie wiedzieć czemu on działa .

Skomentuj

Pożycz ten miernik i sprawdź napięcia na nóżkach 4 i 8 KAżdego tL , nr 4 powinien mieć ok -15V , a nr8: ok +15V
                  Zawsze tak mało cyny dajesz ? czy ci się kończyła xD
                  aaa Jeżeli masz Wzmacniacz złożony na kitach to możesz podać napiecie nie z zasilacza a z nóżek Kondensatorów
                  Last edited by przemo312132; 27.01.2014, 18:11.

Skomentuj

Zasilacz na 2 mostkach... hm... masz LM7815 (stabilizator nap. "+") i LM7915 (stabilizator nap. "-"), czy oba LM7815? jeden czy oba się grzeją?

Skomentuj

Wstaw schemat najlepiej.

Skomentuj

Heh, chyba że go narysuje, bo oni schematów nie dają (o ile się nic nie zmieniło)

Skomentuj

Jeden to LM7815 a drugi to LM7915, grzeje się tylko jeden - LM7815 .Cyny za dużo nie jest ,bo miałem ograniczoną ilość a musiałem jeszcze zmontować tego A 140 .Mógłbyś mi powiedzieć co to te tL ?

Schemat : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6e07cccb0.html ( zdjęcie , bo moje urządzenie wielofunkcyjne jest obecnie niedysponowane :) ) .

Informacja
                          Last edited by tomekk_; 27.01.2014, 19:16.

Skomentuj

Oooo, dają schemat :thumbsup: wprawdzie piszesz o 15V a schemat jest 12V, ale to nie powinno wysadzić projektu

Bez miernika ciężko będzie, ale... masz wlutowane C3 i C5?

Skomentuj

Tak, mam wlutowane C3 i C5 .

Skomentuj

Pożycz miernik, bo tak to nie dojdziemy do niczego. Przy okazji może Ci kolega trochę tinolu pożyczy
                                Popraw luty, sprawdź trzy razy czy się nie pomyliłeś przy montażu elementów (polaryzacja kondensatorów, mostków, LM-ów), obejrzyj płytkę czy nie ma zwarć.
                                Po tym wszystkim, na odłączonym A140, zmierz napięcia na C1, C2 i C7, C8 i napisz nam tutaj.

---------- Post dodany o 21:17 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Pytałem o C3 i C5 - bo czasami 78XX lubią się wzbudzić, a te kondensatory mają gasić oscylacje.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:17 ----------

Jeszcze jedno, nie zamieniłeś LM78xx z 79xx miejscami?

Skomentuj

Według schematu te LM są na swoim miejscu .
                                  A miernik dopiero w sobotę będę mógł mieć :/ .

Skomentuj

Czaruję...
                                  X