Witam. Mam już oscyloskop i swoją z nim zabawę zacząłem od pomierzenia zniekształceń posiadanych kart dźwiękowych. Użyłem do tego softowego generatora częstotliwości. Teraz chciałbym pomierzyć odtwarzacze CD, ale w tym celu potrzebuję plików z falami prostokątnymi - powiedzmy o częstotliwościach 100Hz, 1000Hz, 5000Hz, 10000Hz i 20000Hz - które mógłbym wypalić na CD. O ile udało mi się znaleźć pliki z falami sinusoidalnymi, o tyle z prostokątnymi mam problem. Może ktoś z Was ma takie pliki, albo zna jakiś sampler na CD który takie pliki posiada, albo ewentualnie zna jakiś generator zapisujący do pliku?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pliki testowe z falą prostokątną.
Collapse
X
-
Spróbuj wygenerować na kompie sygnał prostokątny i go nagrać poprzez odpowiednie ustawienie na karcie nagrywania tak żeby przechwytywała strumień. Nie pamiętam jak to się nazywało, stereo mix czy jakoś tak. Niestety nie każdy sterownik to umożliwia.
Sygnały prostokątne o tych najwyższych częstotliwościach nic nie dadzą bo żaden odtwarzacz tego nie przeniesie, max to 5kHz a i z tym będziesz mieć problem bo prostokąt nie będzie prostokątny. Wynika to z faktu budowy fali prostokątnej która jest złożeniem nieskończonej ilości harmonicznych sygnału podstawowego (o ile dobrze pamiętam to nieparzystych). Podajac 5kHz , zobaczysz jeszcze składową 15kHz ale kolejna to już 25kHz więc poza zakresem. A prostokąt złożony z 2 sygnałów będzie raczej mało prostokątny.
-
Dzięki wielkie Jacku :-)
Yoshi - też zauważyłem, że czym wyższa częstotliwość to tym bardziej kwadrat zniekształcony - ale mimo to można porównać sobie kilka źródeł i zobaczyć które z nich ma te zniekształcenia najmniejsze. Poza tym, tak wczoraj czytałem posty Zbiga o jego konstrukcjach wzmacniaczy i wykresy fali kwadratowej puszczonej z generatora na wejście jego wzmaka i mierzone następnie na wyjściu i tak do 20kHz wyglądały naprawdę rewelacyjnie, więc skoro wzmacniacz może w tym paśmie nie mieć zniekształceń to czemu nie mielibyśmy mierzyć źródła? Może przy wyższych częstotliwościach w źródłach może być problemem próbkowanie? Ale chyba mimo wszystko do tych 10 kHz ten kwadrat powinno się jakoś w miarę ładny uzyskiwać?
Skomentuj
-
Poziom zniekształceń dla przykładowych częstotliwości.
Właśnie zauważyłem, że generator w Audacity przy normalnym próbkowaniu zaczyna sobie słabo radzić powyżej 5kHz - robi nierówne odstępy. Dopiero jak mu się zwiększy próbkowanie to sobie radzi dobrze.Last edited by Iceman; 28.01.2014, 12:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaPuszczając prostokąt przez kartę nic sensownego nie zobaczysz .
Skomentuj
-
A słuchasz prostokąta ?
Bo sygnale audio nic więcej ponad 20k nie ma .
Kształt będzie zależał od zastosowanej metody przetwarzania C/A , filtru cyfrowego i filtru analogowego.
Potrafisz przełożyć tą odp. na ten prostokąt na jakość dźwięku ? Bo ja nie .
Jak już bardzo chcesz to pooglądaj sobie odp. na skok napięcia .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Iceman Zobacz postaPoziom zniekształceń dla przykładowych częstotliwości.
Skomentuj
-
Nie słucham prostokąta, tylko porównuję wyniki różnych źródeł na prostokącie w pasmach przenoszenia audio. Oczywiście różne źródła mają różną budowę i różne metody przetwarzania, różne filtry itd. Ja sprawdzam które z posiadanych w domu urządzeń odtwarzają najwierniej, niezależnie od zastosowanych wewnątrz rozwiązań.
Wrzucę przykładowe screeny z pomiarów różnic jak tylko uda mi się zainstalować w kompie oprogramowanie oscyloskopu :-)Last edited by Iceman; 28.01.2014, 13:32.
Skomentuj
-
No niestety nie da się zmierzyć zniekształceń badając układ prostokątem bo jak pisaliśmy wcześniej ch-ka sygnału jest taka, że po przejściu przez układ z filtrami musi być on zniekształcony i nie będzie to wcale znaczyło, że układ jest zły.
---------- Post dodany o 13:40 ---------- Poprzedni post o 13:37 ----------
Zamieszczone przez Iceman Zobacz postaNie słucham prostokąta, tylko porównuję wyniki różnych źródeł na prostokącie w pasmach przenoszenia audio. Oczywiście różne źródła mają różną budowę i różne metody przetwarzania, różne filtry itd. Ja sprawdzam które z posiadanych w domu urządzeń odtwarzają najwierniej, niezależnie od zastosowanych wewnątrz rozwiązań.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaA każdy dobrze wie, że wyjściowy filtr aliasingowy jest konieczny i układ bez tego filtru nie ma prawa być lepszy.
Mierzysz coś ale sam nie wiesz co i po co
Skomentuj
-
Prostokat 20khz przepuszczony przez cyfrowy tor 44,1khz wyjdzie z niego jako czysta sinusoida!
Nizsze czestotliwosci beda po prostu zaokraglone. Czasami bada sie odpowiedz przetwornika DAC na impuls krotki prostokatny. Na poczatku i na koncu impulsu moga pojawic sie oscylacje. Ale to nei znaczy ze cos jest nie tak, wszystko zalezy od dobroci wyjsciowej filtrow. Kazdy filtr o dobroci >0,6 bedzie "dzwonil".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaProstokat 20khz przepuszczony przez cyfrowy tor 44,1khz wyjdzie z niego jako czysta sinusoida!
.
Skomentuj
-
Nic ci nie wyjdzie, bo to widzisz nie bedzie mialo nic wspolnego z jakoscia czy tym co slyszysz!
Przy prostokacie >11khz druga harmoniczna jest >20khz czyli poza pasmem slyszenia czlowieka. Nie ma znaczenia czy puscisz (najlepiej na sluchawkach) 11khz sinus czy prostokat a i tak uslyszysz to samo. Ale sprawdz :) A to co zobaczysz moze wygladac lepiej lub gozej ale i tak bedzie daleko poza slyszalnoscia. Czysty ladny prostokat tylko ladnie wyglada ale sieje dokladnie 30% znieksztalceniami czy dojda do tego jakies oscylacje czy nei to juz nie wiele zmieni.
Tylko wzmacniacze bada sie prostokatem bo jego grzbiet jest odwroceniem (wysokie czestotliwosci sa po lewej) pasma przenoszenia i zamiast skanowac sinusoida cale pasmo wystarczy puscic prostokat a wprawne oko juz wszystko zobaczy.
Skomentuj
-
Nic. Jakość źródła, czyli (jak wynika z Twoich poprzednich postów) w tym przypadku chcesz mierzyć zniekształcenia odtwarzacza CD? Przy pomocy prostokąta nagranego na pececie i oglądanego też na nim? Piszą Ci wszyscy po kolei, że to się nie uda - sprawdź, w końcu wielkie rzeczy rodzą się w bólach :)
Skomentuj
-
Prostokąt wygenerowałem jako plik wav i nagrałem go następnie na płytę CD. Do mierzenia używam oscyloskopu nie komputera. Różnica pomiędzy źródłami jest widoczna na oscyloskopie. Problem zaczyna się rzeczywiście w paśmie powyżej kilku kHz. Ale nie o to pytam - chodzi mi o to, jak te różnice które obserwuję przy tych niższych częstotliwościach na różnych źródłach przekładają się na różnice jakości dźwięku pomiędzy tymi źródłami.
Skomentuj
Skomentuj