Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa pierwszego wzmacniacza (może tda2050?)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa pierwszego wzmacniacza (może tda2050?)

Przede wszystkim chciałbym się z Wami przywitać, jako iż jest to mój pierwszy post na forum.

Z góry chciałbym zaznaczyć, że niestety nie kończyłem żadnej szkoły związanej z elektroniką, stąd też moja wiedza jest znikoma :(, ale od dziecka bawiłem się przy kabelkach, choć wtedy nie miało to wiele wspólnego z dziedziną audio.

Przeglądając forum i widząc efekty Waszych prac :drool: postanowiłem sam coś zbudować. :cool: Chciałbym zacząć od czegoś prostego i taniego. Na ChatBoxie już zapytałem, czy można w celu zasilania jakiegoś prostego wzmacniacza opartego o TDA użyć zasilacza od starego laptopa 15V 4A (dokładnie jest to model Toshiby PA3048U-1ACA) , dzięki czemu zaoszczędziłbym na transformatorze. Dziękuję Panom SoundStarStudio i Pogromca mitow za odpowiedź.

Jeżeli chodzi o sam układ, to zastanawiam się nad jakimś "kit"-em do samodzielnego montażu. Znalazłem dwa, które mnie zainteresowały:
    http://sklep.avt.pl/wzmacniacz-4x35w...o-montazu.html
    Ale mój zasilacz raczej nie ma wystarczającej mocy, aby to zasilić.
    http://sklep.avt.pl/wzmacniacz-audio...o-montazu.html
    Jednak ten wydaje się być OK, ale i tak mam kilka pytań. :flapper:

1. Otóż na stronie jest napisane, że wymaga on zasilania 12V. Czy przy 15V będzie trzeba zmieniać jakieś elementy na inne, czy te z zestawu dadzą radę?

2. Kolejne pytanie także jest związane z zasilaniem, otóż czy przy użyciu takiego zasilacza mogę podłączyć z niego kable bezpośrednio pod płytkę, czy wymagane będzie coś jeszcze?

3. Co możecie powiedzieć o tym sklepie? Warto tam kupować takie kity? Może gdzieś będzie taniej?

Wiem, że jest to końcówka mono - nie przeszkadza mi to. (W zasadzie to myślę, że dzięki temu będzie to prostsze ).

Przepraszam za, zapewne dla większości z Was, tak banalne pytania.

Pozdrawiam :)

Poszukaj tda1554q lub podobnych. Da sie kupic to za 20-30zl
    No i nie zapomnij o radiatorze!

Co do sklepu to jest osobny temat o opiniach o sklepach. Proponuje go przeczytac dla zaoszczedzenia czasu

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź!

Znalazłem ten temat z opiniami i nie są one za dobre, jeżeli chodzi sklep avt. :(

Znalazłem tę stronę:
      http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...z-TDA1554Q./54

I jest nawet na niej TDA1554Q.
      Wg opisu "Na pytce znajduję się również zasilacz z mostkiem 8A i kondensatorem 10000uF", czyli chyba nic więcej nie byłoby mi potrzebne.

Co myślisz? Niestety nie podają na tej stronie żadnego schematu :(. Może mógłbyś mi polecić jakiś sklep? Przeglądałem te z tematu z opiniami, ale nie mogę znaleźć sklepiku z gotowymi "kit"ami do samodzielnego montażu. :(

Pozdrawiam

Skomentuj

Leito, tutaj masz przykładowy kit do samodzielnego montażu:
        http://sklep.avt.pl/wzmacniacz-audio...o-montazu.html

Pamiętaj, że oferta dotyczy jednego kanału (mono), więc jeśli chcesz mieć stereo, musisz kupić dwa takie układy. Chociaż jak na to patrzę, i widzę cenę.... To powiem Ci tak:

Kup sobie samą płytkę: http://sklep.avt.pl/wzmacniacz-audio...drukowana.html

A elementy w pobliskim sklepie elektronicznym. Wyjdzie po prostu taniej.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
          Dzięki za odpowiedź!

Znalazłem ten temat z opiniami i nie są one za dobre, jeżeli chodzi sklep avt. :(
          Kilka razy kupowałem kity z AVT i nigdy nie było problemów (no może poza wzmacniaczem gitarowym - nigdy się nie odpalił mimo zmian które dali w erracie). Wzmacniacz TDA7294, preampy mikrofonowe i RIAA miałem i działają do dzisiaj. Stwierdzam też, że płytki od nich są znacznie lepiej wykonane niż np. Jabel (miałem tda2030 z Jabela - płytka po wielu zabiegach i regeneracji ścieżek zaczęła działać). Sam się przymierzam do kitu avt wzmacniacz 2.1 na TDA2050.

Skomentuj

Schemat do tda1554 znajdziesz w jego nocie katalogowej (poszukaj np na elenota.pl)
            Tam jest doslownie kilka elementow

Zasilacza do tego nie potrzebujesz (w sensie mostek + kondy) ale zawsze to zabezpieczenie

A masz moze konto na paypal? W tych cenach da sie kupic gotowe ciekawe uklady w dx.com (darmowa wysylka!)
            No ale to nie bedzie diy :p

Skomentuj

Konta paypal niestety nie posiadam.

Płytka 7zł a przesyłka i tak 10zł minimum. Najbliższy sklep elektroniczny mam 25km od domu (przy moim aucie te 50km, które zrobię będzie mnie kosztowało jakieś 15zł) i też nie mam pewności, czy wszystko będzie.

A co myślicie o tym advenceelectronic? Wcześniej przeze mnie podany wydaje się być interesujący. Jest tani i jest to TDA1554Q, który radził mi Paweł.

Znalazłem ich też na allegro:
              http://allegro.pl/a-128-zestaw-wzmac...924214104.html

Same dobre komentarze.

Tylko tak, TDA1554Q daje 4x11W 2Omy, albo 2x22W 4Omy, ale nie można z niej uzyskać 1x44W, prawda?

I jak to jest z sygnałem wejściowym? Musi on być słaby, około 1V, czy może być mocniejszy?

Pozdrawiam.
              Last edited by Leito; 31.01.2014, 22:09.

Skomentuj

Znalazłem tę stronę:
                http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...z-TDA1554Q./54 ... Niestety nie podają na tej stronie żadnego schematu ...
                Wszystko dostaniesz z zamówieniem. Sklep jest sprawdzony, kilka razy kupowałem tam układy i nie było żadnych problemów.

Skomentuj

Tylko tak, TDA1554Q daje 4x11W 2Omy, albo 2x22W 4Omy, ale nie można z niej uzyskać 1x44W, prawda?
                  dokladnie. zmostkowac mozna tylko 2 kanaly. 2 mostkow dalej juz nie da sie mostkowac

I jak to jest z sygnałem wejściowym? Musi on być słaby, około 1V, czy może być mocniejszy?
                  sygnal ma byc niskopoziomowy. czyli to gdzie podpinamy np sluchawki
                  czyli komputer, telefon, odtwarzacz mp3, CD itp
                  i tak trzeba bedzie ten sygnal wejsciowy przyciszyc zeby wzmacniacza nie przesterowac (szybko zrobi sie glosno, a pozniej "nie bedzie wyrabial")

smialo bierz w advence. zapytaj ich czy maja jakis radiator do tego
                  jak nie to szukaj po kolegach starych zasilaczy komputerowych lub czegos podobnego
                  moze tez byc stary radiator z procesora

Skomentuj

To chyba zamówię z advenceelectronic ten kit pod tda1554q.:)

A tak z ciekawości jeszcze zapytam. Jak to jest z tym zasilaniem symetrycznym? Tzn ogólną teorię znam, ale wg danych TDA2050 wymaga napięcia symetrycznego do 50V. Na AVT zestaw na TDA2050 ma zasilanie "zwykłe" od 12 do 18V. Wiem, że te zestawy z avt i advenceelectronic się od siebie różnią, ale jak układ TDA2050 działa przy napięciu niższym i to z zasilacza niesymetrycznego? Pewnie to jakaś oczywista oczywistość :blushing:, ale byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił. :flapper:

Jeśli chodzi o radiator, to chciałbym wykorzystać jeden z tych, które mam po rozbiórce stareeeego TV.

Te bolce zapewne uda mi się usunąć kombinerkami (w PCB TV były one dodatkowo wlutowane). W prawym dolnym roku jest "przekładka", która była na największym z radiatorów. Było to zamontowane tak: Układ scalony>pasta termoprzewodząca>przekładka>znów pasta>radiator. Jak myślicie, któryś z nich się nada?

Pozdrawiam.
                    Last edited by Leito; 01.02.2014, 01:16.

Skomentuj

Jak to jest z tym zasilaniem symetrycznym? Tzn ogólną teorię znam, ale wg danych TDA2050 wymaga napięcia symetrycznego do 50V. Na AVT zestaw na TDA2050 ma zasilanie "zwykłe" od 12 do 18V. Wiem, że te zestawy z avt i advenceelectronic się od siebie różnią, ale jak układ TDA2050 działa przy napięciu niższym i to z zasilacza niesymetrycznego? Pewnie to jakaś oczywista oczywistość , ale byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś mnie oświecił.
                      propnuje nauczyc sie odruchowo szukac not katalogowych takich scalakow
                      http://www.elenota.pl/ i wpisujesz TDA2050
                      pobierasz PDFa i czytasz
                      tam sa podane 2 schematy dla zasilania pojedynczego i symetrycznego

takie kostki sa do tego zdolne
                      drozsze wzmacniacze tylko symetrycznie

Jeśli chodzi o radiator, to chciałbym wykorzystać jeden z tych, które mam po rozbiórce stareeeego TV.
                      ten najwiekszy moze sie nadac. jak bedzie zbyt goracy to trzeba bedzie zmienic

Skomentuj

Radiator (ten największy) do testów może być, ale jak dasz scalakowi "popalić" i wydusić z niego "ile fabryka dała" to może być za mały.
                        Generalnie to scalaki zasilane napięciem niesymetrycznym stosuje się w sprzęcie car-audio. Powody są oczywiste - zasilanie w aucie masz niesymetryczne.
                        TDA2050 nie wymaga zasilania symetrycznego! i jego "naturalnym środowiskiem" pracy jest napięcie akumulatora samochodowego.
                        Zalety: zasilanie niesymetryczne , radiator na potencjale masy (nie ma konieczności stosowania izolacji IC/radiator), zasilisz to ze wszystkiego praktycznie.
                        Wady: zasilanie niesymetryczne :P Teoretycznie, z TDA2050/15V/4Ω wydusisz 20W przy THD 0,5%
                        Potem zniekształcenia rosną logarytmicznie
                        Last edited by infinity; 01.02.2014, 12:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                          Radiator (ten największy) do testów może być, ale jak dasz scalakowi "popalić" i wydusić z niego "ile fabryka dała" to może być za mały.
                          bez przesady - na podobnych dlugo je pedzilem

Skomentuj

Oczywiście - ja też. Ale jak kolega chce im podać 50V to może być mało

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                              Ale jak kolega chce im podać 50V to może być mało
                              użyć zasilacza od starego laptopa 15V 4A
                              nie wiem skad wziales te 50v

Skomentuj

Nie na temat...
                                Domagam się stanowczo taga [sarkazm] :P
                                A wziąłem to stąd:
                                wg danych TDA2050 wymaga napięcia symetrycznego do 50V

Skomentuj

Witam znów pod przerwie! Przyszła paczka

Zdjęcia:

Szybko udało mi się to polutować, ale jest jeden problem. Gra tylko jeden kanał a radiator już po chwili jest mocno nagrzany. Nie jestem teraz w domu i nie pamiętam który gra, ale chyba prawy. Na fotkach polutowanego pcb od spodu widać przeciętą zworkę. Przeciąłem ją później, bo jest od MUTE z tego, co zrozumiałem ze schematów. Na przerwanej zworce wzmak oczywiście nie gra, ale i też się nie grzeje. Ja nie wiem, co to znaczy, ale może komuś z Was pomoże to w diagnozowaniu usterki . Oglądałem płytkę i sprawdzałem, czy wszystko dobrze polutowałem, ale ja błędów nie widzę, może Wasze wprawniejsze oczy coś wychwycą.

Pozdrawiam. :)
                                  Last edited by Leito; 15.02.2014, 18:15.

Skomentuj

Mozliwe ze ta twoja zwora zrobila zwarcie na wyjsciu albo po prostu do tego kanalu co nie gra nie dolaczyles sygnalu.

Jakie masz napiecie zasilania?

Skomentuj

Wg tego co jest napisane na obudowie, to 15V, ale pasowałoby to jeszcze sprawdzić miernikiem.

Zworkę sprawdzałem właśnie 3 razy zanim ją wlutowałem, aby była w odpowiednich pinach tak, jak jest w opisie i na schemacie, i na PCB i jest ok.

Sygnał sprawdzę albo podepnę MONO i także sprawdzę. Pierwsze co, to głośniki zamieniłem i wykluczyłem uszkodzenie jednego z nich.

Jak jutro znajdę czas, to poprawię wszystkie luty przy scalaku.

Pozdro

---------- Post dodany 17.02.2014 o 17:33 ---------- Poprzedni post 15.02.2014 o 21:07 ----------

Napięcie 15,26 V

Wtyczka sygnałowa okazała się być uszkodzona. Dochodziło w niej do zwarcia jednego kanału z masą. Wlutowałem zamiast niej kabelki od skrętki utp i wzmacniacz zadziałał na obydwa kanały. Posprzątałem wiec nieco stanowisko pracy, podpiąłem głośniki ze starego zestawu PC 4 omy 5 wat i lewy kanał znów przestał grać. Wróciłem do tych, na których był uprzednio dźwięk (jakieś 8 omowe 0.25 wata) ale dźwięk już się nie pojawił.

Kiedy dotykam + od kabla sygnałowego kanału prawego, to słychać brumienie, natomiast jak zrobię to dla kanału lewego - nie słychać nic. Wylutowałem i ponownie wlutowałem scalak. Po raz kolejny poprawiłem wszystkie luty ale i tak ciągle nic. czyżby spalił się jeden kanał?

Pozdrawiam

Skomentuj

Kiedy dotykam + od kabla sygnałowego kanału prawego, to słychać brumienie, natomiast jak zrobię to dla kanału lewego - nie słychać nic.
                                        Moze byc jeszcze uszkodzony potencjometr. Amatorzy zwykle maja weilkiego pecha i trafia sie im zepsute rezystory, kondensatory, diody a nawet spalone zworki :) Wiec kto wie, moze nawet radiator masz popsuty

Skomentuj

Czaruję...
                                        X