Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z podłączeniem głośnika w subwooferze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z podłączeniem głośnika w subwooferze

Siemanko, mam pewien problem. Odrazu powiem, że na elektronice/elektryce znam się tak że wiem jak podłączyć wtyczkę do gniazdka. Postanowiłem zbudować subwoofer, czytałem wiele postów na wielu forach, konstrukcje, itd., itp., lecz niestety, okazało się troszkę trudniej niż myślałem. Obudowę zbudowałem (solidną, dobry litraż) wg. programu WinISD, tunel BR obliczony dobrze, potem zamówiłem głośnik, znany GDN 30/120/1 i wzmacniacz (taki z allegro, wpisałem w szukajce wzmacniacz panelowy i kupiłem). Tu pojawia sie mój problem, jak podłączyć głośnik do tego wzmacniacza? Obejrzalem go z każdej strony, myślałem ze znajdę jakieś kable żeby go podłączyć ale niestety. Chciałbym prosić Was o pomoc. Wstawiam zdjęcia wzmacniacza, może coś pomogą:

Czarne plastikowe złącze z dwoma czerwonymi i czarnymi dźwigniami. Użyj połączenia mostkowego.

Skomentuj

Hmmm, dziwny to panel, w którym trzeba wprowadzać przewody z zewnątrz do środka. No i nie widać żadnej "wajchy" włączającej odwracacz fazy do połączenia mostkowego. No bo bez niego, to chyba w głośniku zapanuje błoga cisza...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
        No i nie widać żadnej "wajchy" włączającej odwracacz fazy do połączenia mostkowego. No bo bez niego, to chyba w głośniku zapanuje błoga cisza...
        to przeciez mostek tda7294

Skomentuj

Dziękować, już coś więcej rozumiem. A ta "wajchy" włączającej odwracacz fazy" to nie jest ten przełącznik PHASE 0' 180' ON/OFF na panelu? A ten głośnik podłączyć do tych kabli od wejść głośnikowych odcinając je czy po prostu wlutować się w te kabelki z nowymi, takie wyprowadzenie na głośnik niskotonowy?
          I jeszcze jedno pytanie, w (niby) instrukcji jest obrazek na którym pokazano jak podłączyć głośniki, i tak: "Sposób podłączenia dwu głośników 4-8 Ohm 2x100 Wat" i są narysowane dwa głośniki, jeden podłączony do jednego gniazda, drugi do drugiego i drugi obrazek: "Sposób podłączenia jednego głośnika 8 Ohm 200 Wat" i jeden głośnik podłączony do tych dwóch czerwonych wejść na panelu. Czy mogę mój głośnik tak podłączyć?

Skomentuj

nie - to przelacza faze suba wzgledem kolumn

Zamieszczone przez czeslaw_ik Zobacz posta
            Czy mogę mój głośnik tak podłączyć?
            musisz twoj glosnik tak podlaczyc

Zamieszczone przez czeslaw_ik Zobacz posta
            A ten głośnik podłączyć do tych kabli od wejść głośnikowych odcinając je czy po prostu wlutować się w te kabelki z nowymi, takie wyprowadzenie na głośnik niskotonowy?
            nie rozumiem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              Cytat Zamieszczone przez czeslaw_ik Zobacz posta
              A ten głośnik podłączyć do tych kabli od wejść głośnikowych odcinając je czy po prostu wlutować się w te kabelki z nowymi, takie wyprowadzenie na głośnik niskotonowy?
              nie rozumiem
              Koledze chodzi chyba o to, czy wlutować się z głośnikiem w wewnętrzną stronę złącza sprężynkowego czy odciąć zupełnie sprężynki. Ja bym odciął to złącze całkowicie i wpiął się bezpośrednio w płytkę ale w sumie to nie ma znaczenia bo i tak po zamontowaniu panela i ustawieniu zapomnisz o nim.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                to przeciez mostek tda7294
                Jeśli byłby to typowy mostek, to nie byłyby wyprowadzone sygnały osobno z każdej końcówki no bo i po co. Dziwny sprzęt...

Skomentuj

Moment, jeśli dobrze patrzę, to na alle... jest jedna firma, która to sprzedaje. Instrukcji nie dają? Bo ten panel faktycznie jakiś "standardowy inaczej"
                  W sumie wygląda to jak wypatroszony "chinol" z dorobionym filtrem i przykręcony do blachy
                  Last edited by infinity; 01.02.2014, 21:32.

Skomentuj

Chinol, nie chinol, nie wiem. Instrukcja jest, a opisane są w niej tylko wszystkie guziki na panelu. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, za Waszą pomoc. Dzisiaj to podłącze, jakbym miał jakieś problemy to odezwę się na pewno.

Skomentuj

Czaruję...