Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DC Blocker

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DC Blocker

Chcę sobie wykonać taki układ DC Blockera:
    http://sound.westhost.com/articles/xfmr-dc-f8.gif
    Teraz mam pytanie- co się teoretycznie stanie jak pomylę i zamienię przewody Active i Neutral? Układ po prostu nie będzie działał (transformatory nadal będą buczeć jak buczały) ale sama końcówka mocy będzie chodziła poprawnie i w samym układzie DC Blockera nic się nie spali?
    I drugie pytanie. By się nie martwić który przewód jest neutralny a który to fazowy to czy można zdublować układ (koszt niewielki) i zarówno na przewód neutralny jak i fazowy dać ten układ DC Blockera? Można tak? Nic się wtedy nie stanie?

Hmmm... Albo za dużo JD wypiłem tego wieczoru, albo ten schemacik jest do d..y

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      Hmmm... Albo za dużo JD wypiłem tego wieczoru, albo ten schemacik jest do d..y
      Dlaczego?

Skomentuj

Pierwszy raz widzę takie cuś w zastosowaniu audio.
        To ma odfiltrować składową stałą, tak?
        Wg mnie możesz zamienić active z neutral.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
          Tutaj irek (i inni) o tym ustrojstwie.
          http://diyaudio.pl/showthread.php/22...l=1#post379877

Skomentuj

Schemat jest jak najbardziej OK, a "Transformer" to po prostu schemat zastępczy rzeczywistego transformatora do symulacji.

Skomentuj

Ok, dzisiaj wygląda znacznie lepiej Zmyliło mnie stosunkowo niewielkie napięcie DC, które jest w stanie wyciąć ten układ (~2*0,7V) i trochę dziwny sposób podłączenia elektrolitów. Jakoś, mimo niewielkich napięć, nie przemawia do mnie takie łączenie elektrolitów w zasilaniu transformatorów sieciowych.

Skomentuj

Taki układ zrobiłem tydzień temu. Z tą różnicą że u mnie audio jest podłączone do gniazd które mają poprowadzony osobny kabel do rozdzielni. Dc blocker wpiąłem bezpośrednio pomiędzy bezpiecznik a przewód fazowy.Efekt niewielki. Przełanczałem wzmacniacz pomiędzy gniazdem upgradeowanym a zwykłym i różnicy nie zauważyłem. Ciche buczenie pozostało. Podejrzewam inny problem. Na dzień dzisiejszy nie pomaga, nie przeszkadza więc zostawiłem. Koszt części 20zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                  Zmyliło mnie stosunkowo niewielkie napięcie DC, które jest w stanie wyciąć ten układ (~2*0,7V) i trochę dziwny sposób podłączenia elektrolitów. Jakoś, mimo niewielkich napięć, nie przemawia do mnie takie łączenie elektrolitów w zasilaniu transformatorów sieciowych.
                  To nie diody wycinają, tylko kondensator. A ich "dziwne" łączenie, to po prostu utworzenie z dwóch elektrolitów "bipolara". Diody chronią kondensator.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                    Tak to jest układ, który ma za zadanie odfiltrowanie składowej stałej.

Czyli schemat jest OK. Ja mieszkam we wieżowcu i mam nadzieję, że w moim przypadku coś pomoże. Buczenie z transformatorów (dual mono) nie jest jakieś mocne i uciążliwe, ale jakby dało się tego pozbyć to zawsze krok naprzód.
                    A co z teoretyczną sytuacją jakbym na neutralu też dał tego blockera? Będzie wszystko działać? Wtedy nie musiałbym się martwić na którym kablu mam fazę a na którym nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
                      A co z teoretyczną sytuacją jakbym na neutralu też dał tego blockera? Będzie wszystko działać? Wtedy nie musiałbym się martwić na którym kablu mam fazę a na którym nie.
                      Nie ma to zadnego znaczenia, nie musisz sie martwic. To polaczenie szeregowe wiec nie ma znaczenia na ktorym wyprowadzeniu trafa podlaczysz i czy wetkniesz wtyczke neutralem do ukladu czy faza.

To nie jest eliminator buczenia trafa! Tylko eliminator skladowej stalej! Jesli trafo buczy z powodu skladowej stalej w sieci to uklad pomoze. A jesli z powodu zaklocen to nie pomoze.

Skladowa stala w sieci mozna zmierzyc miernikiem na zakresie 200mV DC. Jednak nie kazdy miernik akceptuje na tym zakresie 230V zmiennego wiec moze sie to skonczyc spaleniem miernika. Ja mierzylem przez uklad filtru dolnoprzepsutowego RC, eliminowal on duza skladowa zmienna.

Skomentuj

OK dzięki za odpowiedzi. Teraz wszystko jasne:)

---------- Post dodany 15.02.2014 o 16:34 ---------- Poprzedni post 13.02.2014 o 19:16 ----------

DC Blocker podłączony. Niestety żadnej różnicy nie zauważyłem. Buczenie pozostało na tym samym poziomie. Czyli u mnie problem leży gdzie indziej.

Skomentuj

Czaruję...
                        X