Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o karte dzwiękową

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o karte dzwiękową

Witam mam małe pytanko wydaje mi się że w kompie mam kiczową karte dzwiękową (zintegrowana nazy jej nie znam) ale przy zmianie ustawien jakości muzyki na youtube z 140p na 1080p nie słychać różnicy w jakości dzwięku to oznacza ze karta jest do dupy ?

---------- Post dodany o 09:05 ---------- Poprzedni post o 09:04 ----------

Gdy włożę to karte bedzie słychać tą różnice http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-us...913670475.html ?

Dlaczego zakładasz że karta jest do doopy ? Nic nie piszesz o tym co popycha karta z komputerka...

Inna sprawa to fakt że inna sprawa rozdziałka obrazu a inna jakość dźwięku ..
    Często klipy na tubie mają dźwięk drętwy już momencie ładowania na tubę...

Skomentuj

pioneer a-502r i stx f-280n

Skomentuj

Zamieszczone przez jasko627 Zobacz posta
        Gdy włożę to karte bedzie słychać tą różnice http://allegro.pl/karta-dzwiekowa-us...913670475.html ?
        Ale wybrales :) To jest wlasnie kiczowata karta muzyczna. Akurat tu w wydaniu firmy creative ale mozna taka kupic za 5zeta :)
        Zintegrowane karty muzyczne nie sa takie zle nie az tak zeby mozna bylo narzekac na dzwiek z badziewwnych nagran z netu.

Pusc sobie muzyke z komputerowego CD albo nawet z MP3 min 128kbit i wtedy uslyszysz czy jest tragicznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Ale wybrales :) To jest wlasnie kiczowata karta muzyczna. Akurat tu w wydaniu firmy creative ale mozna taka kupic za 5zeta :)
          Zintegrowane karty muzyczne nie sa takie zle nie az tak zeby mozna bylo narzekac na dzwiek z badziewwnych nagran z netu.

Pusc sobie muzyke z komputerowego CD albo nawet z MP3 min 128kbit i wtedy uslyszysz czy jest tragicznie.
          puściłem sobie Linkin Park - The Best Songs z netu na youtube i z dvd na kompie ( z orginalnej płyty ) i prawie nie ma różnicy .

Skomentuj

Ale dobrze gra czy zle? Bo tym sposobem sprawdziles tylko jakosc sciezki dzwiekowej w tym nagraniu na youtube inne nagrania moga byc gorszej jakosci.

Skomentuj

http://www.youtube.com/watch?v=DfrSd8toss8 tak samo gra mi z tego linka jak i z płyty

Skomentuj

ale przy zmianie ustawien jakości muzyki na youtube z 140p na 1080p
                jak sie nie mylę to te parametry odnoszą się tylko do jakosci video. Ścieżka dźwiękowa ta sama. Kiedyś tym przyciskiem można było zmieniać jakoś muzyki wraz z obrazem. Teraz YT ścierwo chyba przeszło na totalna kompresje audio.
                A co do "usłyszenia" różnic w dźwieku to najpierw trzeba mieć minimum creativy jakie.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  jak sie nie mylę to te parametry odnoszą się tylko do jakosci video.
                  Dokładnie tak. Chodzi o rozdzielczość i jakość obrazu, teoretycznie 1080p to takie "ala" HD

Skomentuj

Może coś jest nie tak z torem audio? Kabel, wzmacniacz? Sprawdź na innym źródle, podłącz odtwarzacz mp3 bądź telefon.
                    A może wysokotonówki dokonały żywota?

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                      Może coś jest nie tak z torem audio? Kabel, wzmacniacz? Sprawdź na innym źródle, podłącz odtwarzacz mp3 bądź telefon.
                      A może wysokotonówki dokonały żywota?
                      gdy podłaczyłem do wzmacniacza dvd od telewizora była spora różnica miedzy dzwiekiem z płyty przez kompa a dzwiekiem z tego dvd

Skomentuj

Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze kabel jack - 2 cinch

Jeżeli to nie jest wina kabla to może świadczyć o uszkodzonej karcie dźwiękowej, spróbuj może na nowo sterowniki wgrać.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          Na wszelki wypadek sprawdź jeszcze kabel jack - 2 cinch

Jeżeli to nie jest wina kabla to może świadczyć o uszkodzonej karcie dźwiękowej, spróbuj może na nowo sterowniki wgrać.
                          kabel sprawdziłem omomierzem i rzadnych prtzebic nie ma wszytko z nim jest ok , sterownikow nie nagrywam bo mam win7 i niepotrzeba.

Skomentuj

Wejdź na stronę producenta płyty głównej i pobierz stery pod W7, bo to, co pobierasz z windows update to co innego (to jak zwykłe, pełnowymiarowe koło zapasowe vs "dojazdówka"). Druga sprawa, to... YT ma dźwięk takiej samej jakości na 360p, 480p, 720p, 1080p oraz uwaga, na 144p. Słabsza jakość dźwięku jest na 240p. Bynajmniej tak wynika z moich odsłuchów. 144p zostało wprowadzone na YT stosunkowo niedawno i wg mnie powstało dla ludzi ze słabym netem, którzy chcą posłuchać muzyki, a jak wiemy na YT nie da się wrzucić samego audio, tylko trzeba wrzucić plik wideo. Tak więc YT zaoszczędza w ten sposób swój upload, a ludziom ze słabym netem muzyka nie zacina się w połowie (Bo wprowadzono jakiś czas temu takie "udogodnienie", że filmiki są ładowane tylko kilka sekund do przodu, a nie całe. Tak więc nie można już wcisnąć PLAY, a potem PAUSE, poczekać trochę, aż filmik załaduje się cały i dopiero wtedy go włączyć, tylko filmik załaduje się kilkanaście % w przód i będzie czekał. Dopiero jak wciśniesz play i suwak odtwarzania "dogoni" ten od ładowania, to YT pozwala na dalsze pobieranie materiału. Jest to wg Mnie "obosieczny miecz", ponieważ klikając replay filmik jest ładowany od początku...) Takie jest moje zdanie.

Aha i sprawdź jaką masz ustawioną jakość w sterowniku audio. Mam na myśli domyślny format audio w systemie. W pasku zadań, w "trayu" kliknij prawym na ikonkę głośnika/Dźwięki W zakładce Odtwarzanie wybierz urządzenie, które jest odpowiedzialne za sygnał wyjściowy w Twoim przypadku, a następnie kliknij na dole Właściwości. W nowo otworzonym oknie wybierz zakładkę Zaawansowane a w niej masz domyślny format. Wybierz CONAJMNIEJ 24bit 44100Hz.

Teoretycznie wyższa jakość niż ta nic nie da, ponieważ nagrania MP3 a nawet chyba FLAC nie są w większej jakości. Software będzie dokonywa "upsamplingu", co będzie skutkowało zwiększonym zapotrzebowaniem na czas dostępu do procesora. Jakość nie powinna się zwiększyć, bo to jakby zapakować ten sam ładunek do większej ciężarówki. W praktyce na moim PC słyszę nieco lepsze wysokie tony . Muszę to kiedyś sprawdzić na innych komputerach. No i jeszcze jedna ważna sprawa. Na 90% będzie konieczne ponowne uruchomienie komputera. Aplikacje muszę zostać załadowane od nowa z nowymi ustawieniami OS.

Pozdro

Skomentuj

gdy podłaczyłem do wzmacniacza dvd od telewizora była spora różnica miedzy dzwiekiem z płyty przez kompa a dzwiekiem z tego dvd
                              I to jest dowod na to ze masz kiepska karte muzyczna. Co to za karta?

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
                              Wybierz CONAJMNIEJ 24bit 44100Hz.
                              To chyba jakis zart? 24 bity?? Skad ty wezmiesz nagrania w 24bitach?? 16bitow 44,1khz jest ok choc tylko CD uzywa tego formatu. Wszystkie popularne obecnei formaty to 16bitow 48khz.

Skomentuj

Sprawdzenie omomierzem nie jest do końca miarodajne, bo jeżeli wtyk jest wadliwy, to może mieć zły styk w gnieździe a miernikiem tego nie sprawdzisz, dlatego doradzam sprawdzenie na odtwarzaczu mp3/ telefonie.
                                Kiedyś miałem tak, że źle (lub złe) zainstalowane sterowniki powodowały degradację dźwięku.

Skomentuj

Jaka to jest integra? Kolumn wybitnych nie masz wiec cudow nie oczekuj.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    I to jest dowod na to ze masz kiepska karte muzyczna. Co to za karta?

To chyba jakis zart? 24 bity?? Skad ty wezmiesz nagrania w 24bitach?? 16bitow 44,1khz jest ok choc tylko CD uzywa tego formatu. Wszystkie popularne obecnei formaty to 16bitow 48khz.
                                    wlasnie sek w tym ze nie wiem jaka to karta nie mam dokumetow od tego kompa zintegrowana tyle wiem

Skomentuj

windows + r
                                      dxdiag enter
                                      zakladka sound i bedziesz widzial

Skomentuj

Czaruję...
                                      X