Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek TDA7294 przy 4 Ohm...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek TDA7294 przy 4 Ohm...

Witam

Mam takie pytanie: Jaką moc RMS i MAX uzyskam po zmontowaniu wzmacniacza mostkowego w konfiguracji dwoch układów TDA7294, ale przy obciążeniu glośnikiem o impedancji 4 Ω ??? Jakie wtedy trzeba zastosowac napiecie zasilania aby straty mocy byly "akceptowalne" ??? Czy w tym przypadku bedzie wzrost mocy wyjsciowej w stosunku do pojedynczej kostki czy tez raczej nie lub znikoma... ???

Wiem i domyslam się ze takie posty juz mogly byc na forum ale szukalem i nie znalazlem satysfakcjonujacej mnie odpowiedzi... Dlatego prosze się nie wkurzac

pozdr

wzrost mocy znikomy i same problemy lepiej jedno TDA

Skomentuj

Raczej nieopłacalne.Większość mocy pójdzie w ciepło i co chwile będzie się wyłączał -zabezpieczenie termiczne.Możesz podłączać przy takim zasilaniu jak jest i będzie grało, ale to niema sensu.Lepiej pokombinuj z konfiguracją głośnika- jak się da.Albo połączenie dwóch TDA7294S kaskadowo - pozwala na 4 omowym obciążeniu uzyskać moc około 180W.

Ale musi być to wersja z "S"

Skomentuj

Albo polaczyc rownolegle TDA7293.
        TDA7294 w mostku dla 4om jest oczywiscie mozliwe ale sprawnosc takiej konfiguracji mocno spadnie. Trudno powiedziec ile sie uzyska mocy. Na pewno da sie uzyskac 140W a moze i wiecej tylko problem bedzie z przewidzeniem czy taki uklad sie nie przegrzeje.

Skomentuj

Czaruję...
        X