Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 200 czy jakiś inny DIY?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 200 czy jakiś inny DIY?

Witam, nie jestem żadnym audiofilem, nie mam doświadczeń z profesjonalnym sprzętem, jedyne głośniki przy komputerze to jakieś chińskie kilkuletnie plastikowe 2.1, zdecydowałem, że czas to zmienić, zamierzam kupić kolumienki STX F-200 n, lecz najpierw potrzebuję jakiegoś fajnego wzmacniacza do nich, myślę że ok 70W/8R na kanał. Jedyne doświadczenia z tworzeniem wzmacniaczy to pochodzące z wykonanego prze ze mnie wzmacniacza słuchawkowego opartego na układzie tpa6120a2 (całkiem fajnie działa). Sprzęt jaki chciałbym mieć to nie taki co gra super naturalnie, lecz taki który gra przyjemnie, cieszy ucho. Co ze wzmacniaczy moglibyście polecić? budżet do 300zł.

Zamieszczone przez byxu639 Zobacz posta
    Co ze wzmacniaczy moglibyście polecić? budżet do 300zł.
    uzywane fabryczne wzmacniacze - taniej i lepiej nie zrobisz!

Skomentuj

Jeśli ma być diy to za cenę 300zł mogę polecić Uniampa. Tylko, że w tej cenie to trzeba trochę polować. Najlepiej upolować uszkodzony wzmacniacz, który posłuży za obudowę i najlepiej żeby można było z niego wykorzystać transformator, radiator i kondensatory do zasilacza.

Skomentuj

A co możecie powiedzieć o symasymie, widziałem są już zaprojektowane gotowe płytki, więc rozwiązuje to część problemów (z brakiem mojej wiedzy na temat projektowania wzmacniaczy). Czy uruchomienie jest skomplikowaną sprawą czy raczej łatwą? Na stronie autora jest napisane że regulowanie go sprowadza się do podpięcia woltomierza w odpowiednim miejscu i kręceniu potencjometrem do uzyskania oczekiwanej wartości. Jak w praktyce sprawa z kosztami takiej końcówki? Obudowę mógłbym wykorzystać ze starej uszkodzonej unitry, która leży na strychu.
        Last edited by byxu639; 01.03.2014, 18:32.

Skomentuj

Symasym wyceniony
          http://vwpolo.4nt.pl/Jq/Symasym/index.html

Skomentuj

Polecam BG1 NA MOSFET bardzo dobra,świetnie brzmiąca końcówka.Moim zdaniem lepsza od syma i uni.A jesli chodzi o koszta czyli 300pln to niestety szukaj czegoś" fabrycznego".Diy kosztuje i to sporo.

Skomentuj

Nie gadaj że Diy aż tyle kosztuje. Diy można robić droższe i tańsze albo robić droższe i rozłożyć w czasie szukając okazji. Mnie Uni w wyniósł ok 250zł to ze sterowaniem pilotem. Trochę szukania trochę dłubania trochę części się zwraca bo można sprzedać zbędne.
              Jak masz obudowę po unitrze to można ją zaadoptować i już masz trochę PLN do przodu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                Diy można robić droższe i tańsze albo robić droższe i rozłożyć w czasie szukając okazji. Mnie Uni w wyniósł ok 250zł to ze sterowaniem pilotem.
                ja kupujac po okazjach czesci + nowa obudowa po znajomosci wyceniam swojego uni na ok 500zl, a jeszcze nie jest gotowy!

Skomentuj

Na stronie wycena syma wygląda tak:

Kosztorys:
                  Końcówka mocy 2x80zł
                  Transformator 75zł
                  Kondensatory i diody 60zł
                  Kable 20zł
                  Selektor wejść 60zł
                  Regulacja głośności 40zł
                  Radiatory 40zł
                  Blacha Alu 60zł
                  Śruby 15zł
                  Wiertła itp. 30zł
                  Klej 15zł
                  Malowanie 20zł

W sumie ~600zł.

Z tej listy potrzebuję jedynie (2 końcówki, transformator, kondensatory, ewentualnie regulację głośności) Kable ekranowane i nieekranowane powinienem znaleźć gdzieś na strychu, obudowa od unitry, radiatory też (jak by nie wystarczały to można dodać wentylatory które w domu też mam, więc koszty mogą być w granicach 300-350zł. Czy orientuje się ktoś czy autor symasyma sprzedaje PCB?

Skomentuj

Kiedy wy sie nauczycie ze koszty wzmacniacza to po prostu jego moc a nie ze symasym tanszy, uni drozszy a holton bog wie co. To zasilacz i radiatory kosztuja. To czy koncowka ma parke (ok 100-150w) tranzystorow czy dwie (200-300W) to roznica tylko 10zl. Ale moc zapewnia zasilacz i to on jest najdrozszy.
                    Trafo za 75zl? Chyba jakis szrot z allegro? Wszystko mozna zrobic byle jak byle tanio ale mozna tez zrobic drogo i tez byle jak a jak sie wie jak to mozna i tanio i dobrze. Wszystko zalezy co za ile sie kupi i czy sie czlowiek zna na elektronice i czy liczy poswiecony czas. Bo jak nie liczycie bo sie nudzicie to ja wam moge dac robote za przyslowiowe piwo :)

Skomentuj

Kupiłem 2szt. końcówki symasym już złożone i wyregulowane za 160zł + 1szt. pcb gratis (można kiedyś zrobić aktywnego suba). Końcówkę zamierzam wrzucić do obudowy unitra pw 9013, transformator też z tej że unitry czyli TS 120/13 (120W 2x25V 2,2A), radiatory też oryginalne z unitry. W związku z użytym transformatorem którego moc jest trochę mała, czy ktoś może mi powiedzieć orientacyjnie jakiej mocy wyjściowej mogę się spodziewać? Widziałem że ludzie stosowali 300W, a wzmak potrafi oddać 200W to na tej podstawie szacuję że sprawność wynosi ok. 2/3. Stosując ten wyznacznik do mojego transformatora wychodzi jakieś 80W czyli 2x40W. Czy moje szacunki są poprawne? I jeszcze jedno czy wysteruję bez problemu tą końcówkę zwykłą zintegrowaną kartą dźwiękową w komputerze? Czy muszę zrobić preamp?
                      Last edited by byxu639; 02.03.2014, 15:48.

Skomentuj

Jak już pisałem za około 150zł można kupić martwy ale dosyć konkretny wzmacniacz który załatwi obudowę. Przy odrobinie polowania i przeglądania serwisówek można dobrać taki model wzmacniacza z którego można wykorzystać transformator, radiator i kondensatory do zasilacza. To załatwi większość kosztów budowy wzmacniacza diy. oczywiście można taki wzmacniacz naprawić ale jeśli ktoś chce spróbować DIY to jest doskonała baza.
                        PS. Sporo za tedo syma zapłaciłeś. I tak będziesz go musiał sam wyregulować po podłączysz go do innego transformatora niż ten na którym był regulowany. Tak około 2x40W powinieneś uzyskać ale z czasem możesz wymienić trafo na mocniejsze. Preamp by się przydał lub jakaś regulacja barwy ale kartą powinieneś wysterować bez problemu.
                        Last edited by Adzik94; 02.03.2014, 16:19.

Skomentuj

To wszystko jasne, na razie spróbuję jak będzie grało na tym co mam, jak będzie fajnie to na pewno zrobię jakieś ulepszenia. Mogę jeszcze dołożyć dodatkową pojemność do zasilacza bo w tej unitrze to jest 2x4700uF. Do tego zabezpieczenie DC i opóźnione załączanie kolumn i na początek wystarczy. Dziękuję wam za pomoc.

Skomentuj

W tym modelu jeśli masz płytkę zasilacza do powinno być miejsc e na dodatkowy kondensator i jeśli dobrze pamiętam to opóźnienie załączania kolumn też powinno być. Brak chyba tylko zabezpieczenia DC ale mogę się mylić.

Skomentuj

Jest tak jak mówisz, ale ja już zrobiłem to na swoich płytkach, bo przecież nie będę tamtej ucinał xD.

Skomentuj

Czaruję...
                              X