Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmak do suba na transformatorze Unitra Zatra 120/30

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmak do suba na transformatorze Unitra Zatra 120/30

Witam,

Zacznę od tego, że forum czytam już od dawien dawna, z tym że nie potrafiłem znaleźć projektu pod siebie - laika - do w/w subwoofera

Mam na stanie Transformator 120/30 Zatry (2x26V, 2x2,2A) i koniecznie chciałbym go wykorzystać lecz pojęcia nie mam jak

Wzmacniacz napewno na TDA7294 (w mostku?) żeby było tanio, z tym, że chciałbym go z potencjometrami na przewodach (mocowanie z przodu/boku suba) z filtrem dolnoprzepustowym, pod te trafo, bez panelu z samym chłodzeniem (standardowo montowane z tyłu)

Pytanie moje czy jest ktoś w stanie napisać mi i polecić, podyktować, whatever, jakie części zakupić, żeby to się sprawowało i ile mocy udałoby się 'wykrzesać'?

PS. Tak poza tematem, gdyż nie chcę zakładać kolejnego topicu, czy http://www.stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html będzie dobry do pokoju 12mkw/15mkw, strojony na ok 35Hz? Dodam też, że grało to będzie z Quadral Tribun MKV podpiętymi pod Rotel 840BX4 głównie w muzyce elektronicznej

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Adrian
    Last edited by gazela922; 04.03.2014, 01:31.

Zrób taki:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/25...nio-dla-kazdeg
    Ten transformator jest nieco za słaby żeby wydusić pełną moc z mostka TDA. Myślę że ze około 100W/8ohm powinieneś uzyskać, może troszkę mniej.
    Ten głośnik wystarczy do takiego pokoju chyba że jesteś bardzo wymagający.
    Poczytaj ten temat może tam już ktoś podobne trafko stosował.
    Last edited by Adzik94; 04.03.2014, 11:08.

Skomentuj

Też chciałem mniej więcej ten zrobić, nawet ściągnałem schematy itp, z tym że pojęcia nie mam jak się za to zabrać, bo z elektroniką i elektryką do czynienia nigdy nie miałem.

Nie wiem jak przerobić tymbardziej schemat pod siebie tak jak pisałem, chciałbym żeby ktoś mnie dokładniej nakierował i/lub pomógł przy projekcie

Proszę o różne propozycje, nawet w wyborze samego głośnika i wykonania tu, lub na PW

Pozdrawiam

Adrian

Skomentuj

A co to przerabiać? Projekt jest bardzo dobrze opisany. Robisz ten moduł i z płytki ciągniesz sobie przewody gdzie chcesz. Jaki chcesz budżet na to przeznaczyć?

Skomentuj

Jak najmniejszy na układ, ciężko powiedzieć, a w ogóle to 140W głosnik dobrze się wysteruje ok 100W końcówką?, bo jak nie to muszę załatwić drugą zatrę..

Skomentuj

Może nie koniecznie zetrę tylko porządny transformator taki jak wymagany w projekcie. Wysterować wysterujesz ale nie w pełni. Najdroższe w tym jest trafo i głośnik później kondensatory zasilacza i układy TDA, reszta to drobnica.

Skomentuj

Napisałem, że chcę tą zatrę wykorzystać mimo wszystko

Skomentuj

A ja Ci proponuje ją sprzedać i kupić odpowiedni transformator jeśli chcesz wykorzystać pełną moc wzmacniacza a jeśli koniecznie chcesz swój transformator to nie oczekuj że wyciągniesz max. Możesz zrobić z tego co masz i też będziesz zadowolony. 100W do małego pokoju to też nie jest mało.
                W sumie sam mam podobny transformator TS120/9 i nie mam co z nim zrobić a jakoś chętnych na kupno nie ma, więc też myślałem zrobić z niego panel do suba na mostku TDA.
                Last edited by Adzik94; 04.03.2014, 13:05.

Skomentuj

Nie potrzeba mi aż 150W w sumie w pokoju, chociaż nawet nie wiem, kiedyś Z-5500 logitecha w pokoju 15mkw słyszałem, tragedii nie było ale świetnie też nie. W ogóle myślałem, że to tego STX'a musi być te 140, żeby grał jak należy, chyba że te ok. 100W wystarczy aby zabrzmiał (no chyba, że jakiś inny głośnik?).

Pozdrawiam

EDIT: Jeśli chcesz użyć 120/9 to Twoja wiedza i pomoc mogą być tymbardziej dla mnie przydatne
                  Last edited by gazela922; 04.03.2014, 13:37.

Skomentuj

Użycie tego głośnika nie ma za bardzo sensu bo pasma zbytnio nim nie poszerzysz, może nawet twoje kolumny schodzą niżej. Na tym trafo to nie wiem czy nawet te 100w by było...
                    Last edited by guczi; 04.03.2014, 14:00.

Skomentuj

Co do moich kolumn ich pasmo podobno to 33Hz - 20k Hz, gdzie by nie stały, na czym by nie stały to przy 30-40% mocy tylko 60Hz i więcej grają jak należy, przy niższych, a nie daj Boże głosniej to już tylko świst powietrza.. Ostatnio je rozkręciłem, budowa wewnątrz dość ciekawa, tylko zastanawia mnie ogromna ilość gąbki w basowym, jest jej tyle ile im chyba wlazło..

Odnosząc się do wzmaka/suba - Guczi - to co byś polecił, konkretnie muzyka to dubstep/electrostep i tego typu, gdzie często bas jest bardzo zróżnicowany i "trudny" dla przetworników, jakichkolwiek

Skomentuj

Czaruję...
                      X