Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz słuchawkowy DIY

Zwracam się z prośbą do ludzi obeznanych w temacie wzmacniaczy słuchawkowych o polecenie jakiegoś niezbyt drogiego i dobrego wzmacniacza słuchawkowego.
    Z racji, że przesiadłem się na stacjonarkę to w drodze jest już wewnętrzna karta dźwiękowa i Sound Blaster Extigy idzie w odstawkę i wiem, że będę tęsknił za regulacją głośności (nie ma to jak się ma możliwość regulacji pod ręką, a żeby sięgnąć do wzmacniacza muszę uprawiać gimnastykę) i wzmacniaczem słuchawkowym, dźwięk z dziurki wzmacniacza właściwego jest słyszalnie gorszy.
    Chciałem zbudować pudełko które po włożeniu słuchawek odcina wyłącza mi wzmacniacz i które zapewnia mi regulację głośności i odpowiednie napędzenie słuchawek.
    Używam jak na razie CAL! szybko nie planuję przesiadki.
    Spotykałem się często ze wzmacniaczami DIY na opampach, ale nie sądzę, żeby to było dobre rozwiązanie.

Ja w ciągu miesiąca złoże lovelycube z as. Brakuje mi tylko kilku rezow i kondow to mogę coś więcej powiedzieć. Jeszcze do tego chcę spróbować zasilić go zasilaczem irka. Nie drogo dość wychodzi ten wzmacniacz a podobno gra ciekawie

Skomentuj

Niestety mimo, że projekt ładnie wygląda i części nie są zbyt drogie to i tak pewnie w wyniku wyjdzie ok 200zł, a ja szukam czegoś tańszego i mniejszego o ile da radę. Do tego dochodzi 2 warstwowa płytka, której sam sobie nie wykonam.

Skomentuj

Polecam złożyć lampowy wzmacniaczyk słuchawkowy :)
        Last edited by dolphin123; 11.03.2014, 15:46.

Skomentuj

Grzebiąc w internecie, trafiłem na coś takiego: http://www.audiostereo.pl/super-wzma...a-a_61221.html i w mniej lub bardziej odległej przyszłości chcę sobie coś takiego złożyć (głównie dlatego, że wszystkie części już mam, z poprzednich projektów :P )
          Elementy dość standardowe i nie drogie, zamiast BF256 można dać 2SK170, jak ktoś ma.
          Zasadniczy problem, to brak gotowej prasowanki.

Skomentuj

A ja polecam cos w klasie D!! Porownuja je do brzmienia lampowego no i przeciez wszystkie telefony, smartfony takie maja a jak one pieknie brzmia

Lampy, plytki dwustonne do wzmaka sluchawkowego, ech ci audiofile to lubia wydawac kase na niepotrzebne smieci :)

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            Spotykałem się często ze wzmacniaczami DIY na opampach, ale nie sądzę, żeby to było dobre rozwiązanie.
            A niby dlaczego? Tylko taki opamp zapewni wysokie parametry. Chyba ze chcesz szumiaco, buczaco znieksztajaca lampe, to prosze bardzo.

Skomentuj

Po prostu wydaje mi się, że wzmacniacz operacyjny się nie nadaje ze względu, że jest przeznaczony w zasadzie do czegoś innego i raczej nie ma wystarczającej mocy do wysterowania słuchawek.
              O ile się mylę to prosze mnie poprawić.
              irku, w takim razie mógłbyś coś dokładnie zaproponować?

Hoglin, to jest ciekawe, tylko ten brak płytki gotowej, nawet gdybym sam podjął próbę zaprojektowania takiej pewnie pełno błędów na niej by było :c

Skomentuj

możesz poskładać coś takiego:
                http://serwis.avt.pl/manuals/AVT471.pdf
                prosty tani i jest pcb.No możesz poszukać czegoś na TPA6120 .Też nie jest drogi i prosty w złożeniu a ponoć dobry.

Skomentuj

Cóż, z płytką jestem w tej samej sytuacji. Jakieś proste płytki w Eaglu to ja sobie mogę zrobić, ale za to chwilowo się nie biorę.
                  Co do op ampów - http://nwavguy.blogspot.com/2011/08/...surements.html taka lekturka też mi gdzieś wyskoczyła. Całkiem ciekawe porównanie.

Skomentuj

Super! O coś takich wymiarów i kosztach mi chodziło :)
                    Tylko teraz jak tanio wykombinować zasilanie.

Muszę przeczytać ten projekt z AVT na razie jestem zajęty czym innym (rozbudowuję biurko).
                    Dziś odebrałem DX'a i co mogę na szybko powiedzieć, to to że trochę jest lepsza separacja kanałów, bardziej wyraźny dźwięk, ale trochę więcej się spodziewałem.
                    Last edited by scythe1123; 11.03.2014, 19:50.

Skomentuj

A jaką kartę dźwiękową będziesz miał w tym PC-cie?

Skomentuj

Xonar DX (już siedzi o czym wspomniałem w poprzednim poście)

---------- Post dodany 12.03.2014 o 17:11 ---------- Poprzedni post 11.03.2014 o 21:50 ----------

Zastanawiam się jeszcze nad tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic675001-0.html
                        Tylko wzoru płytki nie ma, ale ilość elementów bardzo mała, więc może pokusiłbym się o zaprojektowanie własnej płytki.

Skomentuj

Wystarczy, że ułożysz elementy na podstawie tego rysunku, który tam jest, a ścieżki poprowadzisz wg schematu
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Po prostu wydaje mi się, że wzmacniacz operacyjny się nie nadaje ze względu, że jest przeznaczony w zasadzie do czegoś innego
                            Taaaa? A do czego? Wzmacniacz operacyjny czytaj wzmacniacz uniwersalny! Jako wyjscie slucahwkowe w 99.9% stosuje sie wlasnie wzmacniacze operacyjne, nie byle jakie tylko te z duzym pardem wyjsciowym. Specjalnym wzmacniaczem operacyjnym o duzym pradzie jest TPA6120 bardzo czesto opisywany i zachwalany przez audiofilow. Obecnie w sprzecie przenosnym sa to specjalne koncowki w klasie D ale to zeby oszczedzac baterie.

No i niby jak chcesz wybrac uklad po tych smieciach z googla co ci ludzie podsylaja na forum? Litosci to ze ktos gdzies znalazl jakis schemat to chyba nieco za malo. Moge ci w 5 minut zaprojektowac wzmacniacz sluchawkowy na dowolnych elementach elektronicznych, byle byl jakis element aktywny czyli tranzystor czy opamp. Wiec wez do reki dowolne uzredzenie elektroniczne i wydlub kilka elementow a ja ci sklece z tego wzmacniacz sluchawkowy :) Bo to taka wielka filozofia zeby go wykonac :)

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                            Wystarczy, że ułożysz elementy na podstawie tego rysunku, który tam jest, a ścieżki poprowadzisz wg schematu
                            Niestety nie, trzeba umiec projektowac plytki, przebieg sciezek i pomiary calosci sa konieczne. Bo jak cos robic byle jak to lepiej uzyc wysjcia sluchawkowego bedzie na pewno lepsze niz byle co zrobione przez byle kogo.

Ten projekt z AVT jest cudownie idiotyczny. Jako wzmacniacz sluchawkowy parcuje tani opamp ale dolozyli trzy razy wiecej elementow zeby dodac niepotrzebnych bajerow, szkoda gadac.

Skomentuj

irek pisząc 'obrazek' miałem na myśli rozstawienie elementów-opisówka, którą wrzucił. Chyba, że ktoś tamtą pcb źle zaprojektował
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

irku, to zaprojektuj mi jakieś maleństwo na TPA6120

Myślałem, że opampy pracują tylko na niedużych prądach, trochę wyrozumiałości.

Zastanawiam się jak rozwiązać sterowanie głośnością, czy zrobić to w ten sposób:
                                PC>potencjometr>wzmacniacz słuchawkowy>wzmacniacz głośników
                                czy PC>potencjometr>wzmacniacz głośników.
                                Chcę wykorzystać to, że wzmacniacz słuchawkowy będzie stał na biurku i chcę mieć pod ręką sterowanie głośnością wzmacniacza słuchawkowego jak i Denon'a
                                Last edited by scythe1123; 13.03.2014, 17:56.

Skomentuj

Po wpisaniu w google TPA6120 wyskakuje setka ukladow! Ale jak bardzo chcesz to wyslij do zapytanie ofertowe do mojego pracodawcy i moze projekt specjalnie dla ciebie w kilku tysiach uda sie zrobic :)

PC>potencjometr>wzmacniacz słuchawkowy>wzmacniacz głośników
                                  ???

Z wyjscia sluchawkowego chcesz podlaczyc wzmacniacz?? Chcesz regulowac w nim glosnosc razem ze sluchawkami?? Ty to masz pomysly chyba w reklamie pracujesz :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    Po wpisaniu w google TPA6120 wyskakuje setka ukladow!
                                    No i niby jak chcesz wybrac uklad po tych smieciach z googla co ci ludzie podsylaja na forum? Litosci to ze ktos gdzies znalazl jakis schemat to chyba nieco za malo. Moge ci w 5 minut zaprojektowac wzmacniacz sluchawkowy na dowolnych elementach elektronicznych, byle byl jakis element aktywny czyli tranzystor czy opamp. Wiec wez do reki dowolne uzredzenie elektroniczne i wydlub kilka elementow a ja ci sklece z tego wzmacniacz sluchawkowy :) Bo to taka wielka filozofia zeby go wykonac :)
                                    Po to założyłem wątek, żeby ktoś mi doradził jakiś sprawdzony projekt. Oferujesz się, że dasz radę w 5 minut zaprojektować układ ale...

Ale jak bardzo chcesz to wyslij do zapytanie ofertowe do mojego pracodawcy i moze projekt specjalnie dla ciebie w kilku tysiach uda sie zrobic :)

Z wyjscia sluchawkowego chcesz podlaczyc wzmacniacz?? Chcesz regulowac w nim glosnosc razem ze sluchawkami?? Ty to masz pomysly chyba w reklamie pracujesz :)
                                    Z wyjścia słuchawkowego mamy sygnał o większej amplitudzie więc sygnał ten jest mniej podatny na zakłócenia. Wiadomo wzmacniacz słuchawkowy wprowadza swoje dlatego zastanawiam się jakie wyjście było by lepsze.
                                    Dochodzi do tego wpływ dodania potencjometru przed wzmacniacz, a w zasadzie integrę. No i sygnał o mniejszej amplitudzie niż ta wychodząca z karty dźwiękowej będzie bardziej podatny na zakłócenia.

Nie mam w tym doświadczenia dlatego pytam, nie musisz się z tego naśmiewać.

Skomentuj

Na tpa6120 mam chyba jeszcze mała pcb wg pkrecz z as. Niestety nic więcej nie powiem ci na ten temat bo nie doczekał się złożenia ale na forum pewnie znajdziesz co i jak o nim. Ukladzik dość mały i smd

Skomentuj

Jak mozesz poczekac kilka dni (jestem poza domem) mozemy cos pomyslec. Teraz z tableta wiele nie zdzialam, ale jak wroce czemu nie :-)
                                        Myslales nad zasilaniem? (usb, baterie, zasilacz zew.?) Kusi mnie przetwornica dc/dc zasilana z usb, hm...?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X