Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Według sprzedającego jest to model RK12L1210C21, a na potencjometrze jest napisane RD503 GC
    Jest datasheet ale kod podany przez sprzedawcę nie bardzo pokrywa się z kodem producenta.
    http://www.hfo.pl/_allegro//rk12l[2].pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      Poniżej charakterystyki potencjometrów.
      Najbardziej zbliżonym do ideału jest w przypadku regulacji głośności potencjometr o charakterystyce nr 6 lub 5.
      Dodatkowo charakterystyke ksztaltuje sie impedancja obciazenia potencjoemtru! Np stosujac liniowy potencjometr 100kom i dajac za nim wzmacniacz lub rezystor o wartosci 15kom, charakterystyka regulacji zaczyna byc zblizona do logarytmicznej! Potencjometry maja tez rozne charaketrystyki w skrocie mozna powiedziec bardziej logarytmiczen lub mniej. Ale nigdy nie sa one czysto logarytmiczne, to tylko takie uproszczenie w nazewnictwie. Zwykle potencjometr do regulacji glosnosci do polowy zachowuje sie jak liniowy a dopiero pozniej "zalacza" mu sie "logarytmicznosc". Potencjometr nalez ydobrac do wzmocnienia i mocy wzmacniacza tak zeby zakres regulacji byl zadawalajacy.

Jak widac po meczarniach kolegi nie jest to takie proste.

Inna sprawa to wartosc potencjometru. Zeby uzyskac dobre minimalne tlumienie musi miec on min 50kom a najlepiej wiecej. Jednak wieksza rezystancja to wieksze szumy. Jednak wazniejszy jest zakres regulacji dlatego wzmacniacze maja potki 50-100k. W sluchawkach jest nieco inaczej, bo nie potrzebujemy tlumienia zedu 60-80dB wiec lepiej zastosowac mniej szumiacy potek o wartosci 5-10k. dla przykladu NE5532 ma szumy wlasne porownywalne z rezystorem o wartosci 2kom wiec zeby nie powiekszyc jego szumow potencjometr regulacyjny powinien miec 5kom maksymalnie 10k.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      Według sprzedającego jest to model RK12L1210C21, a na potencjometrze jest napisane RD503 GC
      Co by nie bylo napisane to jest to plastikowy syf!! Tego typu potencjometry maja dwie sciezki na jednej plytce. Ze wzgledu na to ze jedna sciezka jest dluzsza a druga krotsza (jedna jest wewnatrz a druga na zewnatrz) to rozbierznosc miedzy kanalowa jest tragiczna.

Może po prostu ściszę robiąc dzielnik napięcia przed samym TPA.
      Jesli bedzie bez opampa to obciazysz potencjometr zmieniajac tym charakterystyke regulacji. A jak dasz za duze wartosci dzielnika to moze obciac ci pasmo a na pewno zwiekszy szumy. Jesli masz opampa w ukladzie wtornika to mozesz dac ten dzielnik ale o malej max kilkukiloomowejomowej impdancji.

Przy skrajnych położeniach potencjometru nie brumi.
      Napisales ze jak jest sciszony to brumi teraz piszesz ze w skrajnych pozycjach nie brumi czyli jak jest sciszony to nie brumi??

Chodziło mi o to, że dźwięk był jakiś zdegradowany.
      Taaa. Jak zwykle pewnie cos zle podlaczyles. Ech ja tu widze jeszcze ze dwa miesiace walki z glupim wzmacniaczem sluchawkowym :)

Skomentuj

Chciałem jakiś niewielki potencjometr. W takim razie może coś takiego:

Jeśli chodzi o szumy, to ja przy obecnym potencjometrze 50k nie słyszę ich na słuchawkach, na wzmacniaczu pojawia się brum (w skrajnych położeniach go nie ma, brumi między 8, a 13 godz.).
        Masa jest na metalowej obudowie, bo gniazda chinch stykają się z nią.
        Wolałbym mieć szerszy zakres regulacji, bo też chcę regulować głośność na wzmacniaczu.
        Mam zamiar wyprowadzić sygnał zza OPA2134 do wzmacniacza poprzez rezystory 100ohm (jak mówiłeś).
        Wstępnie dolutuję rezystor 1k między wejściem TPA, a masą i zobaczę efekt. I chyba przydałoby się z powrotem przylutować rezystory między ujemnym sprzężeniem zwrotnym TPA6120 a masą.
        Last edited by scythe1123; 31.03.2014, 20:36.

Skomentuj

A zrób taki eksperyment: przylutuj ten co go masz potencjometr "odwrotnie" tzn. tak, żeby w prawo było ciszej i zobacz efekt - w to samo miejsce co poprzednio.

Skomentuj

Z tym może być problem, bo potencjometr wlutowałem w pcb i na niej piny od masy są połączone ale spróbuje pokombinować ale to raczej w weekend bo teraz za bardzo czasu nie mam.

Skomentuj

Może ktoś polecić jakiś wzmacniacz słuchawkowy w klasce D na bateryjkę?
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jest jeszcze szansa na projekt, płytki Lovely Cube? Nawet z Ebaya chińskie gotowce dawno zniknęły.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
                  Jest jeszcze szansa na projekt, płytki Lovely Cube? Nawet z Ebaya chińskie gotowce dawno zniknęły.
                  Tu: https://www.aliexpress.com/item/Head...d-b563b83700f9

lub https://www.aliexpress.com/item/Dual...5ef60607&tpp=1

To chyba to co Lovely Cube.

Skomentuj

Zamieszczone przez pierotez Zobacz posta
                    Jeżeli masz pewny schemat tego wzmacniacza to wrzuć, może się coś narysuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
                      Ba ja mam nawet wariacje z as pkrecza, co prawda na kawałku deski ale działa

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Parowałeś tranzystory? Bo ktoś się na AS skarżył że uśmiercił słuchawki przez DC.

http://www.audiostereo.pl/parowanie-...st__p__3947297

MOżliwe że coś pochrzanił, bo jakiś nerwowy był. Ale się DC na wyjściu nie dziwię, bo to ani sprzężenia nie ma ani dc servo, ani potka do ustawienia DC. Wypadałoby dać kondensator na wyjściu, albo trafo :)
                        Podobno Pkrecz wylał dziecko z kąpielą i w ramach pozbycia się problemu, wstawił kondensatory wyjściowe.

Skomentuj

Ten cały układ jest raczej słaby, ale można go relatywnie prosto poprawić a nie kombinować z parowaniem tranzystorów. Po pierwsze i najważniejsze to wsadzić cały wtórnik w sprzężenie zwrotne, więc zarówno DC jak i zniekształcenia znacząco spadną względem tego co jest teraz. Poniżej zdjęcie względem schematu, który znalazłem w Google:

Inna sprawa to prąd spoczynkowy wtórnika, który jest zależny tylko i wyłącznie od napięcia zasilania. W sumie to lepiej przeprojektować cały układ i zrobić coś podobnego :)

Skomentuj

:) niestety nie mam. Sam bym kupił gotową płytkę albo do zrobienia. Można by coś wymyślić. Kol. szastal dobrze gra? Ciekawy jestem czy sam schemat zagra czy jednak wypaśne elementy. Majkel z mp3st. pisał że można modelować sound BLC od słodkiego po ostry jak żyleta

Skomentuj

Jakby co to płytkę chętnie narysuje, tylko trzeba by zdecydować się na końcowy schemat :) oryginalny projekt jest prosty, trochę niezgodny ze sztuką, dziwi mnie trochę że taki popularny jest.

Opcja ze zmianą sprzężenia to fajny pomysł, ale pewnie zmieni się mocno brzmienie i może brak tych zniekształceń pewnych komuś przeszkadzać :)

Skomentuj

ja mam wg tego schematu, sprawdzałem dc ale nie pamiętam ile było bo słuchawki kilka razy podłączyłem i nie było problemu, jak ma wejście bez potka czy czego kolwiek to szumi strasznie ale tak to gra całkiem poprawnie., niedługo do niego wrócę bo chce go w obudowę zapakować, parowanie tak mniej więcej różnice są jak tam mierzyłem w kilku pkt ale tragedii nie ma, kondy są na wyjściu dość okazałe więc powinno być ok

Załączone pliki

Skomentuj

Opcja ze zmianą sprzężenia to fajny pomysł, ale pewnie zmieni się mocno brzmienie i może brak tych zniekształceń pewnych komuś przeszkadzać
                                  Akurat wzmacniacz operacyjny jest stopniem napięciowym, więc to raczej on definiuje końcową sygnaturę dźwięku :) Wtórnik jest tylko swoistym buforem prądowym i nic nadzwyczajnego nie robi.

W schemacie od kolegi szastal rezystory zostały zamieniony na FET'owe źródła prądowe. Teraz można wylutować R3 oraz R14 od wyjść wzmacniacza operacyjnego i dołączyć je do wyjścia całego układu (przed kondensatorami na wyjściu, które powinno się usunąć po tej operacji).

Skomentuj

Oj szkoda że zainteresowanie zanikło. Tutaj temat z http://www.head-fi.org ze schematem i rysunkami. Co myślicie o tym już starym projekcie? Przydałby się dobry headamp z lampową nutą. Lovely Cube ma ciekawe brzmienie. Zawsze można kupić klona od Majkela za 1,5kz :) ale bardzo neutralny a i słuchawki mam niskich lotów

Skomentuj

Nie wiem czemu masz takie wrażenie
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post492009
                                      Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                      Kolejne takie tam :)
                                      Zamieszczone przez taz Zobacz posta

Czas uruchomić projekcik :)
                                      Last edited by szastal; 29.01.2017, 12:09.

Skomentuj

Ja się zabrać nie mogę za słuchawkowca, najchętniej bym zrobił wyjście na LME49710HA bo mi 10szt zalega i nie mam pomysłu co z nich zrobić.
                                        Mam nawet gotowe PCB, ale wydaje mi się przerostem formy nad treścią.
                                        Jak robią to w tych wszystkich porządnie brzmiących interfejsach audio zasilanych z USB, bez tranzystorów mocy, grzałek typu LME46900, a doskonale radzących sobie z wszelkimi słuchawkami.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                          ja mam wg tego schematu, sprawdzałem dc ale nie pamiętam ile było bo słuchawki kilka razy podłączyłem i nie było problemu, jak ma wejście bez potka czy czego kolwiek to szumi strasznie ale tak to gra całkiem poprawnie., niedługo do niego wrócę bo chce go w obudowę zapakować, parowanie tak mniej więcej różnice są jak tam mierzyłem w kilku pkt ale tragedii nie ma, kondy są na wyjściu dość okazałe więc powinno być ok

Szastal jest to strikte twoja wariacja (pcb napewno) czy jakiś bardziej ogólny projekt. A przepraszam, w/g pkrecza. Edit.. doczytałem na AS na szybko. Aa a jaką zasiłkę wybrałeś jeżeli to nie tajemnica bo pkrecz dawał wybór.
                                          Holgin może by coś wymyślić na LC w uwzględnieniem poprawek tylko nie wiem czy schemat Szastala wystarczy czy lepszy będzie pomysł .3lite ze źródłem prądowym. Troche się boję tego globalnego sprzężenia zwrotnego no i projekt od nowa itd.
                                          Last edited by pierotez; 11.02.2017, 12:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X