Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz symetryczny - połączenie kondensatorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz symetryczny - połączenie kondensatorów

Witam!
    Potrzebuje wąskiego zasilacza symetrycznego do końcówki mocy i czy takie połączenie z przesunięciem kondensatorów będzie problematyczne czy jest ok?

Oczywiście pomińmy mostek i bezpieczniki, chodzi mi tylko o problem połączenia kondensatorów.
    Pozdrawiam!
    Adzik94
    Last edited by Adzik94; 14.03.2014, 20:07.

no tylko maxymalnie poszerz tę ściżkę we środku,żeby była bardzo gruba,grubsza od tych zewnętrznych

Skomentuj

Oczywiście ścieżki będą grube. Ten obrazek to tylko poglądowy tak pierwszy lepszy namalowany na szybko już nie chciałem pogrubiać masy bo bym zamazał oznaczenia polaryzacji kondensatorów.
      Czyli mogą być tak podłączone. W sumie odległości nie są duże więc nie powinno to przeszkadzać.

Skomentuj

Kondensatory to nie cewki także nie będzie problemu.

Skomentuj

Ok dzięki za pomoc.

Skomentuj

Czy przy takim połączeniu z jednego transformatora dwóch zasilaczy nie będzie problemu z masą?
            Jeśli tak to może macie jakiś pomysł jak to sensownie rozmieścić. Dobrze by było gdyby było tak symetrycznie.

Skomentuj

Potencjalnie masa gałezi + i - będzie miała inny potencjał w tym, co narysowałeś. Chodzi mi o pierwszy rysunek.

Skomentuj

A jak wygląda sprawa masy w tym drugim rysunku?
                Jak rozwiązać kwestie zasilania tak aby transformarot był centralnie a nie mam za bardzo miejsca w obudowie(wymiary wewnątrz 16cm x 24cm)
                Last edited by Adzik94; 30.03.2014, 16:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Czy przy takim połączeniu z jednego transformatora dwóch zasilaczy nie będzie problemu z masą?
                  Niestety beda i to ogromne!

Wazniejsza jest poprawnosc elektryczna niz poprawnosc widokowa symetrii! Jesli juz chcesz symetrii to umiesc zasilacz miedzy ACin a trafem.

Uklady rozmieszczone tak jak u ciebie na rysunku maja trafa z dwoma kompletami uzwojen.

Skomentuj

Rysunek to trochę źle przedstawia bo między trafem i tyłem ani przodem nie ma miejsca na zasilacz;/ Może spróbuję odwrócić transformator o 90 stopni.

Skomentuj

Znalazłem w sieci zdjęcie wnętrza końcówki SEA 2600. Jes tam mniej więcej takie rozmieszczenie jak u mnie tylko masa jest duża nad całum trafem łącząca kondensatory po obu stronach transformatora.

Skomentuj

Czaruję...
                      X