Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

odtwarzacz plików + DAC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odtwarzacz plików + DAC

Chciałbym zbudować (lub kupić) odtwarzacz plików FLAC/MP3 oraz DAC. Pliki przechowuję na NASie, więc odtwarzacz musi mieć interfejs sieciowy. Może Raspberry Pi? Dodatkowo może odtwarzać filmy :)

Do tego może DAC AVT5188? Tyle że on ma tylko wejście S/PDIF a malinka ma wyjście USB. Jest jakiś konwerter USB na S/PDIF?

A może polecicie w ogóle inne rozwiązania?

Konwerter USB/S/PDIF - np. karta dźwiękowa, tylko czy dasz radę to odpalić na tym ustrojstwie. Raspberry jest niegłupim pomysłem, tym bardziej, że jeżeli znajdziesz odpowiednią aplikację czyli pełne oprogramowanie do tego typu rozwiązania to pewnie też będzie miało możliwość przeglądania sieci i odtwarzania radiostacji internetowych.

Skomentuj

Można na tym odpalić np. Raspbmc, co chyba mogłoby spełnić moje oczekiwania.

Czy jeśli ta karta będzie używana tylko jako konwerter USB/S/PDIF to może być jakaś taniocha z allegro? A może ktoś zna jakiś projekt/kit takiego konwertera?

Skomentuj

Właśnie rzuciłem okiem na Raspberry i widzę, że ma HDMI i on ma własny układ dźwiękowy. SPDIF możesz wyciągnąć z HDMI

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          Raspberry (...) ma własny układ dźwiękowy
          tzn. ma własnego DAC-a?

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
          SPDIF możesz wyciągnąć z HDMI
          A jak to zrobić?

Skomentuj

Skoro masz wyjście analogowe dźwięku to znaczy, że ma.
            Myślałem, że po HDMI jest oddzielna żyła do dźwięku, pewnie jest jakiś sposób, bo po HDMI przecież przesyłany jest dźwięk do amplitunerów.

Skomentuj

Ale pewnie dźwięk z tego wbudowanego DAC-a nie jest lepszy niż z kart dźwiękowych na płytach głównych komputerów czyli raczej jest kiepski.

Czyli pozostaje problem z czego (HDMI, USB) łatwiej i taniej wyciągnąć dźwięk do DAC-a z S/PDIF.

Skomentuj

Ja mam K-R42 - tani, chiński, na Androidzie, jak dla mnie rewelacyjny. Opisałem tu: http://www.audiostereo.pl/k-r42-tani...l#entry3044765

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                  Ja mam K-R42 - tani, chiński, na Androidzie, jak dla mnie rewelacyjny. Opisałem tu: http://www.audiostereo.pl/k-r42-tani...l#entry3044765
                  Fajne tylko kiedy pojawi sie cos co ma prawdziwy wyswietlacz i pokaze czego wlasnie slucham :) Od dawna szukam jakiegos fajnego odtwarzacza multimedialnego w szczegolnosci audio. I caly problem w tym ze wiekszosc jest tez pod wideo i zaklada podlaczenie monitora/telewizora. Obecnie amplitunery i odtwarzacze DVD czy BD zaczynaja miec takie funkcje i maja swoi wyswietlacz wiec chyba jest to jedyna sensowna opcja.

Skomentuj

U mnie nie ma problemu, bo stoi obok monitor komputerowy, który ma kilka wejść. Tak więc nie szukałem czegoś z wyświetlaczem - jakby poszukać, to może coś by się znalazło. Zresztą można do tego dokupić jakiś możliwie najmniejszy monitor i już po problemie. Sterowanie z pilota pozwala włączyć monitor, pozwala wybrać utwór czy stację radiową a po tym wyłączyć monitor. Jak dla mnie urządzenie bardzo wygodne w obsłudze. Zresztą z pilota można zmieniać utwory bez potrzeby włączania monitora. Jak ktoś woli można podłączyć myszkę bezprzewodową i też się nią dobrze steruje.

Tak właśnie zerknąłem, że są dostępne małe monitorki dotykowe już od 6 cali. Jak ktoś preferuje to do takiego playera uzupełnienie jak znalazł.
                    Last edited by Iceman; 18.03.2014, 19:11.

Skomentuj

http://www.fostexinternational.com/d...ts/HP-P1.shtml
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Ten fostex to drogi DAC z USB :(

O raspberry myślałem dlatego, że podobnie jak Irek nie chcę podłączać odtwarzacza do TV aby wiedzieć co słucham, ale będę siedział daleko od odtwarzacza, więc u mnie najlepszym rozwiązaniem jest sterowanie z tabletu/smartfona, a to zapewniają rozwiązania typu XBMC.

Skomentuj

@irek - Squeezbox Touch ma wyjscie 24/192 bit perfect po optyku i chyba spdiefie - do tego wejscie usb oraz mozliwość podłączenia serwera.
                          Obsługa z dotykowego wyswietlacza, androida, symbiana, kompa po wifi.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                            Fajne tylko kiedy pojawi sie cos co ma prawdziwy wyswietlacz i pokaze czego wlasnie slucham :)
                            Zależy jak duzy ekran ma być. Jak 8" to taki produkt pewnie pojawi się gdy ceny wyświetlaczy zejdą do sensownego poziomu.

Skomentuj

Ja się zastanawiam, co za licho. Wystarczyłby najprostszy tablet z androidem który miałby wyjście spdif po kablu albo optical. Nikt takiego czegoś nie robi? Też szukam i nie mogę nic znaleźć.

Skomentuj

http://www.mede8er.eu/en/
                                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                http://www.rane.com/note160.html
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Ja się zastanawiam, co za licho. Wystarczyłby najprostszy tablet z androidem który miałby wyjście spdif po kablu albo optical. Nikt takiego czegoś nie robi? Też szukam i nie mogę nic znaleźć.
                                  No wlasnie! Bo tak na prawde technika audio i tzw segmenty grajace to zapomniany dzial, nisza nisz. Niedobitki firma audio probuja robic haj-endy i tym tlumacza niebotyczne ceny. A rynek idzie w strone kieszonkowych zabawek. I taki odtwarzacz MP4 z dotykowam ekranem wsadzony w segment audio plus dobrym przetwornik zalatwilby sparwe. Ale ile takie cudo kosztuje w audio swiecie, szkdoa gadac. Nie ma rynku nie ma produktu ot cala filozofia.

można do tego dokupić jakiś możliwie najmniejszy monitor i już po problemie.
                                  Gdzie ja ci ten monitor postawie?? Na telewizorze czy obok? :)

Zamieszczone przez Arturos Zobacz posta
                                  najlepszym rozwiązaniem jest sterowanie z tabletu/smartfona, a to zapewniają rozwiązania typu XBMC.
                                  To ma jakis sens, bo tani smartfon bedzie zaraz tanszy niz pilot z wyswietlaczem LCD. Jednak nie chcialbym calego zycia spedzic wpatrujac sie w smartfona. Rozumiem ze mlodzi ludzie nie maja wyjscia i musza ciagle siedziec w necie i na fejsbuniu. No i jak czesto musialbym ladowac takiego smartfonowego pilota co mialby sluzyc mi tylko do przelaczania utworow tak jak w starym poczciwym CD?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta

Gdzie ja ci ten monitor postawie?? Na telewizorze czy obok? :)
                                    No sześciocalowy wyświetlacz to postawisz byle gdzie. Tyle to ma telefon mojego brata. To nawet jak szukasz playera z wbudowanym wyświetlaczem to trzeba się liczyć że coś około tego rozmiaru będzie miał.

Skomentuj

Zamiast wyświetlacza możesz użyć apkę np splashtop hd/ podłączyć monitor, wszystko ustawić wg uznania i na koniec monitor odłączyć. W smartfonie będziesz miał wyświetlany ekran jak na monitorze bez opuźnień.

ps jakiego masz NASa?/ czasem wystarczy podpiąć pod usb kartę audio ( jeśli ma wyjście usb) i kontrolować apką lub "inteligentniejszym" pilotem jak harmony itp

JA bawię sie powoli w to samo. Wnerwial mnie duzy komp (choć i tak slim case) więc zamówiłem androidowego beelink X5II. Na razie walczę z ustawieniami XBMC ale muza i filmy hd działają z NASa, tv za darmo z sieci jest, jeszcze tylko trochę go podkręcić i będzie cacy:)
                                      Last edited by ruffpl; 21.03.2014, 11:53.

Skomentuj

No sześciocalowy wyświetlacz to postawisz byle gdzie.
                                        Skad ja ci wezme 6 calowy monitor? Nawet jak jakis znajde to rozdzielczosc nie ta i nie wiele bedzie widac.

To nawet jak szukasz playera z wbudowanym wyświetlaczem to trzeba się liczyć że coś około tego rozmiaru będzie miał.
                                        Sa duzo mniejsze a gotowe uzredzenie ma wyswietlacz na plycie przedniej urzadzenia a na kolejny segment audio mam miejsce. Nie mam miejsca na jakis monitor.

Jakby nie patrzec nie ma nic sensownego a byle jak na piechote nic nie bede robil, kompa mam cichego wiec z niego puszczam muze a amplituner robi reszte.
                                        Krotko mowiac musze kupic nowszy ampli :)

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                                        czasem wystarczy podpiąć pod usb kartę audio
                                        A EMU0404USB da sie tak podpiac? :) Moze jakis schit to dziala na standardowych driverach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X